Şef district TTR
Şeful de district TTR este persoana calificată şi autorizată să organizeze, să coordoneze şi să efectueze activităţile de construcţie, întreţinere şi reparare a instalaţiilor TTR(ansamblu de echipamente de telecomunicatii care asigură comunicarea personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, în legătură cu circulaţia trenurilor).
Şeful de district TTR îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor societăţi specializate care au ca obiect de activitate construcţia şi întreţinerea instalaţiilor TTR.
În timpul serviciului, Şeful de district TTR trebuie să organizeze munca personalului din subordine , să verifice în mod sistematic activitatea acestuia şi să asigure funcţionarea corespunzătoare şi fără întrerupere a instalaţiilor de telecomunicaţii feroviare de pe raza de activitate a districtului TTR.
Pentru a executa funcţia de şef district TTR trebuie să îndepliniţi următoarele CONDIȚII:
1. Să deţineţi un document care să ateste dobândirea competenţelor profesionale pentru ocupaţia de şef district TTR (certificat de calificare).
2.Să deţineţi un document care să ateste că sunteţi apt din punct de vedere medical pentru ocupaţia de şef district TTR.
Obţinerea avizului medical pentru exercitarea funcţiei de şef district TTR se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare - vezi OMT/OMS 1260/1390 din 10 octombrie 2013
3.Să deţineţi un document care să ateste că sunteţi apt din punct de vedere psihologic pentru ocupaţia de şef district TTR.
Obţinerea avizului psihologic pentru exercitarea funcţiei de şef district TTR se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare - vezi OMT/OMS 1260/1390 din 10 octombrie 2013
4.Să deţineţi o autorizaţie pentru exercitarea funcţiei de şef district TTR.
Obţinerea autorizaţiei pentru exercitarea funcţiei de şef district TTR se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare (vezi OMTCT 2262/2005) în urma unui examen de autorizate organizat de Autoritatea Feroviară Română – AFER.
Dosarele în vederea autorizării se depun şi se verifică de către CENAFER (vezi Condiţiile minime de instruire practica şi de stagiu în vederea autorizării Decizia 2/12.01.2017.
Autorizaţia dă dreptul posesorului să efectueze pe propria răspundere activităţile specifice funcţiei de şef district TTR.
Pentru păstrarea şi menţinerea valabilităţii autorizaţiei, posesorul acesteia trebuie să fie cuprins şi integrat în sistemul de menţinere a competenţelor profesionale, ceea ce presupune participarea la programele de formare profesională continuă prin:
-autoinstruire;
-verificarea profesională periodică realizată prin evaluarea pentru confirmarea periodică a competenţelor profesionale.
Pentru informaţii suplimentare privind sistemul de menţinere al competenţelor profesionale clik aici.
Calificarea profesională în ocupaţia de ŞEF DISTRICT TTR
Programele de calificare profesională pentru ocupaţia de şef district TTR se organizează de Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER, în baza planului anual de formare, pe baza solicitării unităţilor feroviare şi/sau a persoanelor fizice.
Condiţii minime de acces:
absolvenţi ai învăţământului superior de lungă sau scurtă durată, cu definitivare pe post în domeniul instalaţii TTR;
absolvenţi ai şcolii postliceale de maiştri de specialitate cu o experienţă în domeniul instalaţii TTR de cel puţin 3 ani;
absolvenţi ai învăţământului liceal şi o experienţă în domeniul instalaţii TTR de cel puţin 6 ani.
-apt din punct de vedere medical pentru ocupaţia de şef district TTR;
-apt din punct de vedere psihologic pentru ocupaţia de şef district TTR.
Durata totală a programului de calificare este de 609 ore (aproximativ 15 săptămâni) şi se realizează prin parcurgerea unui program de perfecţionare prin stagiu.
Pentru a vedea structura programului de perfecţionare dati click aici.
Competenţele profesionale ale funcţiei ŞEF DISTRICT TTR
A. Competenţe profesionale generale, corespunzătoare funcţiilor cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei
A.1. Competenţe generale comune tuturor calificărilor din domeniul feroviar:
A.1.1. COMUNICAREA în terminologia specifică sistemului feroviar;
A.1.2. ÎNSUŞIREA principiilor de siguranţă feroviară care stau la baza regulamentelor feroviare;
A.1.3. ÎNSUŞIREA principiilor şi tipurilor de semnalizare feroviară;
A.1.4. ÎNSUŞIREA principiilor care guvernează activităţile specifice transportului feroviar.
A.2. Competenţe profesionale generale pentru exercitarea funcţiei cu responsabilităţi în siguranţa feroviară:
A.2.1. CAPACITATEA de a verifica starea constructivă şi funcţională a echipamentelor de bază ale instalaţiilor TTR pentru siguranţa circulaţiei şi a operaţiilor de manevră precum şi a instalaţiilor de exploatare;
A.2.2. UTILIZAREA schemelor electrice de principiu aferente construirii, măsurării, verificării, întreţinerii şi reparării, instalaţiilor TTR;
A.2.3. RESPECTAREA regulilor de semnalizare feroviară referitoare la instalaţiile TTR;
A.2.4. APLICAREA cerinţelor specifice funcţiei de şef district TTR, importanţa acesteia şi cerinţele profesionale şi personale;
A.2.5. ORGANIZAREA şi COORDONAREA activităţii de întreţinere şi reparare a instalaţiilor CT de pe raza districtului TTR;
A.2.6. URMĂRIREA aplicării proceselor tehnologice, operaţiilor de montare, verificare, întreţinere şi reparare a instalaţiilor TTR, ÎNSCRIEREA începerii şi terminării lucrărilor programate sau de intervenţie în RRLISC;
A.2.7. APLICAREA regulilor de siguranţă în activitatea de întreţinere şi reparare a instalaţiilor TTR;
A.2.8. APLICAREA corespunzătoare a cerinţelor specifice funcţiei de şef district TTR pentru admiterea şi expedierea transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară publică.
B./C. Competenţe specifice tipurilor de material rulant sau tipurilor de instalaţii de siguranţa circulaţiei
C.1. Competenţe privind manipularea tipurilor de instalaţii de siguranţa circulaţiei:
C.1.1. VERIFICAREA proceselor tehnologice specifice operaţiilor de montare, verificare, întreţinere şi reparare a instalaţiilor TTR de pe raza de activitate.