Responsabil SC SCB

          

            Responsabilul SC –FF- SCB este persoana calificată şi autorizată care asigură realizarea activităţii în condiţii de siguranţa circulaţiei pentru operatorii economici furnizori feroviari din activitatea de instalaţii de semnalizare, centralizare, bloc.

          Responsabilul SC –FF- SCB îşi desfăşoară activitatea în operatorilor economici care construesc, modernizea ză sau asigură mentenanţa instalaţiilor SCB.

           În  timpul serviciului, responsabilul SC –FF- SCB urmăreşte şi aplică regulile de siguranţă cu privire la executarea lucrărilor de construire, întreţinere şi reparare a instalaţiilor SCB, cu si/sau fără scoaterea din funcţiune a acestora, şi reprezintă agentul economic pe probleme de siguranţa circulaţiei la analizele de siguranţa circulaţiei organizate conform legislaţiei în vigoare.

           Pentru a executa funcţia de responsabil SC –FF- SCB trebuie să îndepliniţi următoarele CONDIȚII:

            1. Să deţineţi un document care să ateste dobândirea competenţelor profesionale pentru ocupaţia de responsabil SC.

           2. Să deţineţi  un document care să ateste că sunteţi apt din punct de vedere medical pentru ocupaţia de responsabil SC.

  Obţinerea avizului medical pentru exercitarea funcţiei de responsabil SC se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare - vezi OMT/OMS 1260/1390 din 10 octombrie 2013

3. Să deţineţi  un document care să ateste că sunteţi apt din punct de vedere psihologic pentru ocupaţia de responsabil SC.

Obţinerea avizului psihologic pentru exercitarea funcţiei de responsabil SC se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare - vezi OMT/OMS 1260/1390 din 10 octombrie 2013        

4. Să deţineţi  o autorizaţie pentru exercitarea funcţiei de responsabil SC –FF- SCB.

Obţinerea autorizaţiei pentru exercitarea funcţiei de responsabil SC –FF- SCB se face  în conformitate cu prevederile legale în vigoare (vezi OMTCT 2262/2005) în urma unui examen de autorizare organizat de Autoritatea Feroviară Română – AFER.

Dosarele în vederea autorizării se depun şi se verifică de către CENAFER (vezi Condiţiile minime de instruire practica şi de stagiu în vederea autorizării Decizia 2/12.01.2017.

Autorizaţia dă dreptul posesorului să efectueze pe propria răspundere activităţile specifice funcţiei de responsabil SC –FF- SCB.

Pentru păstrarea şi menţinerea valabilităţii autorizaţiei, posesorul acesteia trebuie să fie cuprins şi integrat în sistemul de menţinere a competenţelor profesionale, ceea ce presupune participarea la programele de formare profesională continuă prin:

-autoinstruire profesională;

-verificarea profesională periodică realizată prin evaluarea pentru confirmarea periodică a competenţelor profesionale.

 Pentru informaţii suplimentare privind sistemul de menţinere al competenţelor profesionale clik aici.

Calificarea profesională în ocupaţia de responsabil SC

 

  Programele de calificare profesională pentru ocupaţia de responsabil SC se organizează de Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER, în baza planului anual de formare, pe baza solicitării unităţilor feroviare şi/sau a persoanelor fizice.

Condiţii minime de acces:

·         Absolvent al învăţământului general obligatoriu şi acte doveditoare ale unei calificări într-o meserie feroviară de nivel III cu autorizarea în funcţia respectivă;

·         Absolvent al învăţământului liceal, pentru restul personalului – din afara sistemului feroviar.

-apt din punct de vedere medical pentru ocupaţia de responsabil SC;

-apt din punct de vedere psihologic pentru ocupaţia de responsabil SC.

Durata totală a programului de calificare este de 380 ore (11 săptămâni).

Programul este structurat pe module de:

- instruire teoretică,

- stagiu în producţie,

astfel încât participanţii la programul de calificare profesională să dobândească cunoştinţele necesare, deprinderile practice şi abilităţile necesare exercitării funcţiei de responsabil SC –FF- SCB.

Pentru a vedea structura programului de specializare dati click aici.

Prezenţa la cursuri este obligatorie !

 

 

Competenţele profesionale ale funcţiei responsabil SC—FF-SCB

 

A.      Competenţe profesionale generale, corespunzătoare funcţiilor cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei

 

A.1.     Competenţe generale comune tuturor calificărilor din domeniul feroviar

A.1.1.     COMUNICAREA în terminologia specifică sistemului feroviar;

A.1.2.     ÎNSUŞIREA principiilor de siguranţă feroviară care stau la baza regulamentelor feroviare;

A.1.3.     ÎNSUŞIREA principiilor şi tipurilor de semnalizare feroviară;

A.1.4.     ÎNSUŞIREA principiilor care guvernează activităţile specifice transportului feroviar.

 

A.2.     Competenţe profesionale generale pentru exercitarea funcţiei cu responsabilităţi în

 

A.2.1.     ÎNTOCMEŞTE documentaţiile care fac obiectul obţinerii autorizaţiei de furnizor feroviar, a omologării tehnice a produselor feroviare critice furnizate, a agrementului tehnic feroviar necesar desfăşurării activităţii.

A.2.2.     URMARESTE autorizarea efectuarea şi a examinării medicale şi psihologice periodice a personalului aferent cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei.

A.2.3.     REPREZINTĂ agentul economic pe probleme de siguranţă circulaţiei la analizele de siguranţa circulaţiei organizate conform legislaţiei în vigoare, la care a fost convocat în scris.

A.2.4.     AVIZEZĂ imediat orice incident sau accident feroviar produs în zona lucrării;

A.2.5.     ASIGURĂ evidenţa personalului propriu cu responsabilităţi în SC, a personalului propriu cu responsabilităţi în SC implicat în producerea incidentelor/accidentelor feroviare şi a cauzelor care au condus la producerea acestora şi REPREZINTĂ agentul economic pe probleme de siguranţă circulaţiei la analizele de siguranţa circulaţiei organizate conform legislaţiei în vigoare, la care a fost convocat în scris;

A.2.6.     ORGANIZEAZĂ şi COORDONEAZĂ circulaţia utilajelor pe linie închisă în zona lucrării;

A.2.7      URMĂRIREA şi COORDONAREA activităţilor de încărcare/descărcare a vagoanelor, cât şi referitor la transportul mărfurilor periculoase.

A.2.8.     URMAREŞTE atestarea din punct de vedere tehnic a vehiculelor feroviare motoare şi a vehiculelor feroviare tractate, dacă este cazul.

A.2.9.     ÎNTOCMEŞTE documentaţiile care fac obiectul obţinerii accesului pe infrastructura feroviară publică a vehiculelor feroviare proprii.

A.2.10.   URMAREŞTE efectuarea reparaţiilor planificate la termenele scadente la vehiculele feroviare deţinute în exploatare.

A.2.11.   ŢINE la zi evidenţele specifice şi întocmeşte anual un raport privind activitatea şi starea tehnică a zona lucrării furnizate, evidenţiind, dacă este cazul, şi joncţiunile cu alte căi de comunicaţie.

A.2.12.   URMAREŞTE efectuarea reparaţiilor planificate la termenele scadente la zona lucrării furnizate.

A.2.13.   PARTICIPĂ în comisia de verificare a stării tehnice a zona lucrării furnizate.

A.2.14.   URMAREŞTE remedierea deficienţelor constatate cu ocazia verificării stării tehnice a zona lucrării furnizate.

A.2.15.   URMĂREŞTE şi APLICĂ regulile de siguranţă cu privire la executarea lucrărilor de construire, întreţinere şi reparare a instalaţiilor SCB, cu si/sau fără scoaterea din funcţiune a acestora.

A.2.16.   ÎNSCRIEREA începerii şi terminării lucrărilor programate sau de intervenţie în RRLISC;