Anna Thérèse Behse

Anna Thérèse Behse s.13.11.1877 – k. 04.04.1974

Vanhemmat: Peter Wilhelm Arnold Behse ja Maria Thérèse s. af Forselles.

Anna syntyi 13.11.1877 Helsingissä. Perhe asui Kaivopuistossa, huvilassa numero 20. Hän oli nuorin perheen viidestä lapsesta. Anna oli vain neljän vuoden ikäinen kun hänen isänsä äkillisesti menehtyi ja Anna sai jo pikkutyttönä kokea kodin hajoamisen. Kaikki hänen sisaruksensa rakastivat pikkusiskoaan ja erityisesti sisko Maria Elisabeth oli Annalle suureksi tueksi hänen kasvuvuosinaan.

Anna Behse kävi neiti Pippingin yhteiskoulua ja kirjoitti ylioppilaaksi 1894, jonka jälkeen hän aloitti lauluopinnot. Hänen koulutti kirkasta sopraanoaan ensiksi Suomessa ja sen jälkeen monta vuotta Saksassa, ensiksi Dresdenissa ja sitten Berliinissä. Hänesta tuli laulunopettaja ja laulajatar. Hänen veljensä Alfons Emil, joka oli ammatiltaan lääkäri, oli myös erittäin taitava pianisti. Alfons Emil säesti sisartaan Annaa mm. monissa pienissä kotikonserteissa, jotka muistan erittäin hyvin. Anna Behse antoi myös useita suurempia konsertteja ja erään lehtiartikkelin mukaan häntä säesti mm. itse Oskar Merikanto. Mutta elämällä oli hänen varalleen muita suunnitelmia.

Opiskeluvuosinaan Dresdenissä Anna tutustui Christian Science –liikkeseen. Jo pikkutyttönä Anna oli erittäin kiinnostunut uskonnollisista kysymyksistä. Samarbete - lehdessä 18.1.1962 julkaistussa artikkelissa hän kertoo: ” Ihmettelin ja kyselin ja olisin niin kernaasti halunnut ymmärtää kaiken Raamatussa kerrotun. Uskovainen äitini antoi minulle ohjeeksi etsiä vastauksia Raamatusta, mutta monet pyhän kirjan kohdat olivat minun ymmärrykselleni ylivoimaisia.”

Berliinissä vuonna 1922 Anna Behse ystävineen osallistui sattumoisin niin sanottuun kiitoskokoukseen. Sairauksista parantuneiden kokouksessa esittämät todistukset ja kiitosjulistukset tekivät häneen niin lähtemättömän vaikutuksen, että hän halusi tarkemmin syventyä asiaan. Parantaminen rukouksen voimalla? Hänen ystävänsä kiusoittelivat häntä, mutta määrätietoisesti Anna jatkoi eteenpäin ja osti kirjoja, jotka käsittelivät Christian Science – liikkeen oppia. Tästä alkoi uusi vaihe Annan elämässä. Sanotussa haastattelussa Anna kertoo edelleen: ”Kun palasin Suomeen jatkui perehtymistä Christian Science opin perusteisiin. Alun alkaen meitä oli vuonna 1929 kolme henkilöä – kokoonnuimme kotiini tutkimaan Raamattua. Ajan myötä yhä useampi opista kiinnostunut liittyi joukkoomme ja kokouspaikaksi saimme konservatorion pienen salin. Sodan jälkeen liike sai uuden kokoontumispaikan. Rukouksen voimalla parantaminen oli liikeen keskeisiä toimintamuotoja. Tähän tehtävään Anna Behse sai valmennuksen kahden viikon kurssilla Lontoossa. Suomessa Christian Science toimii yhdistyksenä (Kristillisen tieteen yhdistys) joka perustettiin1955 ja jonka perustajajäseniä Anna Behse oli.

Kuten aiemmin olen maininnut, minulla on ollut ilo tuntea Moster Anna, joksi me häntä kutsuimme. Kävimme usein hänen kodissaan Erottaja 13:ta ja sittemmin Töölöössä Oksasenkadulla. Hän istui mielellään kauniissa punaisessa sohvassaan jonka yllä oli hänen lapsuudenkodistaan peräisin oleva taulu ”Jeesus kaksitoistavuotiaana temppelissä”. Erityisesti muistan hänet talvisodan ajalta, jolloin hän evakuoituna asui piharakennuksessamme. Olin vilkas lapsi ja isoäidilläni oli tapana sanoa minulle.: ”Älä häiritse Moster Annaa. Hän rukoilee.” En voinut mitenkään ymmärtää, miten joku saattoi rukoilla koko päivän. Eikö iltarukous riittänytkään? Ei hänelle, hän rukoili hädässä olevien ihmisten puolesta.

Benita Åkerlund 2009

Anna Behse (1877-1974) tutustui muutamaan kristillisen tieteen harjoittajaan opiskellessaan laulua Saksassa. Muutaman vuoden kuluttua hän alkoi tutkia Raamattua Suomessa. Kirkollinen toiminta alkoi, kun kaksi muuta henkilöä muodosti hänen kanssaan pienen ryhmän. Behse omisti koko elämänsä ihmisten auttamiselle rukouksen avulla. Hän oli ensimmäinen Suomessa virallisesti rekisteröity kristillinen parantaja - Kristillisen Tieteen harjoittaja.

Vuonna 1955 perustettiin Kristillisen Tieteen Yhdistys – Kristen Vetenskaps Samfund (The Christian Science Society), joka rekisteröitiin yhdistysrekisteriin 26.02.1975.

Yhdistys toimii Helsingissä, jossa sillä on lukusali, kirkko ja pyhäkoulu. Jumalanpalvelukset ja pyhäkoulu pidetään sunnuntaisin ja todistuskokoukset keskiviikkoisin. Yleisötilaisuuksia on myös järjestetty. Muilla paikkakunnilla on epävirallista toimintaa ja Christian Science –oppiin perehtyviä.

Maery Baker Eddyn ”Science and Health with Key to the Scriptures” –kirjan suomenkielinen käännös ”Tiede ja terveys sekä avain Raamattuun” julkaistiin 1987. Christian Science Monitor –lehden kansainvälisessä painoksessa julkaistaan silloin tällöin suomenkielisiä artikkeleita. Pieni lehti – Christian Science Viesti – jukaistaan neljä kertaa vuodessa.