Algemene informatie

De verkeerswet en de step

Volgens de wet is de autopedgebruiker voetganger!
Echter, de Nederlandse Autoped Federatie adviseert u het volgende:


Gedraag u in het verkeer als fietser! indien u:
een autoped voor volwassenen (met rem) bestuurt, d.w.z. een stads, tour, downhil, cross, recreatie of wedstrijdstep EN ook de grotere vouwsteps met remmen. Dus alles met 10 inch wielmaat en groter dient zich als fietser te gedragen (mits de wegsituatie zich daar voor leent).
Bijvoorbeeld: de Kickbike, de AW Footbike, MD-bike, XH, Sidewalker blauwwerk modellen, Dashboard, Rollerbyke, MFT, Pakka, Spurter, de Greatsteps (Gamma) of gelijksoortige merken hieraan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gedraag u in het verkeer als voetganger indien u:
een ministep bestuurt (10 inch wieletjes of kleiner), dus en kleine step met scate wietjes (of gelijk hieraan)
Bijvoorbeeld de merken, Micro-Scoot, Speedstick, Inline-Scoot, de Ciro, de Scootr, de Razor en gelijksoortige steps hieraan.

In het algemeen
Gemeentes hebben in bepaalde voetgangerszones regels opgesteld waarbij er bijvoorbeeld niet gestept mag worden in de voetgangers zone ondanks dat je voor de wet voetganger bent.
Hoog Catherijne in Utrecht is zo'n voorbeeld. Ook andere binnensteden doen moeilijk bijvoorbeeld de Oudestraat in Kampen. Deze afwijkende regels zijn er niet voor niets. In deze zones is het niet veilig om te steppen (houd u aan deze afwijkende regels om ongelukken te voorkomen). Een verantwoord stepgedrag is hierin cruciaal, dat geldt voor jongeren en ouderen!

Tips
Voorzie uw step van reflectoren en draag in schemering/avond kleding met reflectie!
Voor het bevestigen van licht op de step kan je een dynamo om de as monteren (in veel fietszaken te koop). Deze zijn ideaal voor de step. Batterij verlichting is natuurlijk ook een oplossing. Voor de combinatie jongeren (tot ca. 14 jaar) en ministeps geldt dat het dragen van helm, knie- en armbescherming geen overbodige luxe is. Voor stepwedstrijden heeft de NAF sinds 2006 een helmverplichting ingesteld.

Treinreizigers
Tot 1999 kon de autoped gratis mee in de trein, nu is het echter zo dat alleen kindersteps en vouwsteps gratis mee mogen in de trein.