Rondje Lipno-meer in Tsjechië

Post date: Jun 30, 2018 10:07:33 AM

Op vakantie gaan is altijd leuk en dit jaar besloten we naar Tsjechië te gaan, toevallig het land waar de stepsport heel groot is en waar allebei onze steps vandaan komen. Zo kwamen we aan in Frymburk, een klein dorpje gelegen aan het Lipnomeer, in het zuidwesten van Tsjechië. We hadden al snel gezien: naast ons pension is een stepverhuur!!

Vandaag beloofde een redelijke dag te worden. De straat nog een beetje vochtig van de regen gisteren, maar het zag er goed uit. Bij de verhuur namen we voor 520 kronen (~20 euro) twee Kostkas en een slot mee.

Vanuit Frymburk konden we naar Lipno nad Vltavo (hierna: Lipno) steppen. Langs het meer is een mooi fietspad aangelegd wat telkens weer een nieuw zicht op het meer geeft. Vanaf Lipno kan je weer verder tot aan de pont, die terug naar Frymburk gaat. De route is ongeveer achttien kilometer, net genoeg om warm te worden maar we zijn op vakantie en we hebben onze echte stepkleren niet meegenomen.

Nadat we constateerden dat je spatborden mist als je ze niet hebt, begon het te regenen nog voor we op vijf kilometer waren. Snel stepten we door naar Lipno (ongeveer op acht kilometer) om ergens te schuilen. Bij de lokale verhuurder schuilden we voor de regen, die steeds heviger werd. Het leek minder te worden, zelfs te stoppen, dus stapten we weer op.

Binnen 5 minuten ging het weer harder regenen. Daar hadden we geen rekening mee gehouden vanmorgen en zonder spatborden sproeide de regen vanaf de band zo onze schoenen in.

We staken de stuwdam (het Lipnomeer is dus een stuwmeer, oplettende lezer) over in de inmiddels stromende regen en aan de overkant vonden we een nieuw plekje om te schuilen. Terwijl we daar tot onze hilariteit constateerden dat het water inmiddels ook weer uit onze schoenen liep, brak de zon door. En bleef schijnen! We stepten langs het water richting het pontje; maar hielden eerst nog pauze in Predni Vyton, waar een klein strekdammetje het water in liep.

Terwijl de zon ons opdroogde en de wind daarbij meehielp, warmden we op en aten onze lunch. Vanaf deze rustplaats bleek het nog maar een kort stukje; en hoewel de weg nog steeds nat was en het water dus ook nog steeds onze schoenen in spatte, droogden we wel snel op door de zon.

Eenmaal bij de pont aangekomen, konden we hier gelijk oprijden. De pont deed er slechts vijf minuten over, maar we waren rond, terug in Frymburk.

Maar... dat is snel. Eindelijk lekker weer, pas drie uur onderweg (door het vele schuilen), wat nu? We besloten nog een tijdje onszelf droog te steppen en reden zover als we konden langs de waterkant verder. Eenmaal aan het einde (daar moesten we toch echt de hoofdweg op) - draaiden we om, en reden via Frymburk weer terug naar Lipno. Daar besloten we ons in de stralende zon op een terras aan het water te installeren, schoenen en sokken uit te doen en te genieten van het uitzicht en lekkere weer.

Na de koffie en thee reden we weer terug langs het meer.

Al met al hebben we toch een fijne tocht van ongeveer 38 kilometer gemaakt, op ca. 700 meter hoogte. De route voerde over vlak, goed asfalt en het gebied rond het Lipnomeer is een prachtige omgeving om te steppen. Tsjechië is dus een geslaagd stepland. Volgende keer wel stepkleding en hardloopschoenen mee, dan wordt het nog beter!

Martijn en Francien