Routes

Iedere dinsdagavond vertrekken we om 19.30 uur vanaf de parkeerplaats aan de Schothorsterlaan. We steppen dan verschillende routes. De trainingstochten gaan vrijwel altijd door, tenzij het héél hard regent of spiegelglad is. We houden altijd rekening met elkaar onder het motto "samen uit, samen thuis".
De gereden trainingstochten zijn vaak korter dan de hieronder vermelde toertochten. Maar al snel zult u merken dat een tocht van ca. 20 à 30 km zonder problemen kan worden gestept. We stoppen regelmatig om wat te drinken.
Daarnaast vertrekken we om iedere zondag om 8.30 uur vanaf de Bruna op winkelcentrum Emiclear voor een prachtige tocht.

Voorjaarsklassieker ( 60 km ) De Lente / Elfdorpentocht.
Aan het begin van het nieuwe seizoen, het weekend dat de zomertijd ingaat en dus de lente is begonnen, vindt er een openingsklassieker plaats. Een soort "Rit naar de zon". Hoewel de hele winter gewoon is doorgestept, want dat kan met steppen, is het toch een goed gebruik om het nieuwe seizoen officieel te starten met een prachtige tocht langs 11 dorpen in de omgeving van Amersfoort. Voor velen is het een flinke uitdaging, maar omdat we een recreatieve stepclub zijn zorgen we ervoor dat deze tocht voor iedereen haalbaar is. De tocht verloopt via Leusden naar Achterveld. Vandaar via Zwartebroek naar Nijkerk en dan de mooie polder in richten Bunschoten/Spakenburg. Dan over de dijk richting Eendijk en Eenbrugge. Tenslotte via het poldergebied van Hoogland West terg naar Amersfoort.

Kijk voor de gehele route op onderstaande site:

 
Zicht op Amersfoort ( ruim 18 km )
Een prachtige route. Over de Schothorsterlaan rijden we naar Station Schothorst. Vandaar steppen we door de wijken Liendert, Rustenburg en Schuilenburg. Via de nieuwe fietstunnel bereiken het natuurgebied de Schammer en steppen daar richting Stoutenburg. Daar rechts de Hessenweg op, om vervolgens links door het natuurgebied Stoutenburg te steppen. We passeren de Barneveldse beek. Aan het einde gaan we de 
Koedijkerweg op en vandaar hebben we
prachtig zicht op Amersfoort met de O.L.V. toren.
Via de oude Lage weg terug naar ons
startpunt bij de parkeerplaats aan de
Schothorsterlaan.
Kijk voor de gehele route op onderstaande site.
 
Bos, duinen en polder ( ruim 19 km )
Amersfoort heeft indrukwekkend mooie natuurgebieden binnen stepbereik. Dat wordt volledig waargemaakt door deze bijzondere route van 'n kleine 20 kilometer. Eerst even over de Eem, door het centrum en langs het station naar Birkhoven. Daar steppen we het bos in over een geweldig mooi fietspad. Het is licht heuvelachtig en bereiken al snel de Soesterduinen.
We steppen door het unieke duinengebied, eigenlijk zijn het zandverstuivingen,  en bereiken zo Soest. Daar gaan we over een smal pad van de Eng naar de grote kerk van Soest.
Achter deze kerk steppen we de Eempolder in en komen via de nieuwe fietsbrug weer in
Hoogland West. En als we weer aankomen
bij ons startpunt aan de Schothorsterlaan,
dan zijn we weer een unieke ervaring rijker.
Kijk voor de gehele route op onderstaande site.
 
Rondje Den Treek en vliegbasis Soesterberg ( ca. 30 of 40 km)
Dat Amersfoort van oudsher een garnizoensstad is,blijkt wel bij deze route. We beginnen onze route zoals gewoonlijk aan de Schothorsterlaan en gaan via de Eemhaven, langs het station en het Ponlijntje naar het einde van de Leusderweg. Daar gaan we Nimmerdor in, een natuurgebied dat is aangelegd zodat het "nooit meer dor" zou zijn. We steken met de fietsbrug de A28 over en komen in het natuurgebied Den Treek. Vervolgens via de Kolonel van Rooijenweg en het Zeisterspoor, waar veel kazernes zijn gelegen, naar de vliegbasis Soesterberg. Daar vervolgen we onze route naar de Soesterduinen, het unieke duinengebied,  en komen zo weer in Amersfoort uit. Nog even een paar kilometer en we bereiken weer onze uitgangspunt aan de Schothorsterlaan.
Kijk voor de gehele route op onderstaande site

Deze route kan nog circa 10 kilometer worden uitgebreid. Kijk hiervoor op onderstaande site
 
Palingrondje ( 32 km )
Eerst steppen we via Kattenbroek over de A1 naar Vathorst. Daar nemen we de authentieke Duisterweg om uiteindelijk het poldergebied binnen te steppen langs de Laak.
We volgen de Laak tot aan het Randmeer en rijden dan over de dijk naar Spakenburg. We passeren de oude visserhaven met z'n bruingeteerde botters
en steppen vervolgens weer via de dijk naar Eemdijk. Vanaf daar steppen gedeeltelijk langs de Eem naar de Zeldertse polder en bereiken zo weer de Coelhorsterweg in Hoogland West. Een tocht waar natuur en cultuur hand in hand gaan. Terug bij ons vertrekpunt aan de Schothorsterlaan, kunnen we concluderen dat we een prachtige tocht hebben gestept.
Kijk voor de gehele route op onderstaande site.
 
Rondje Nijkerk ( ruim 30 km )
We beginnen onze tocht uiteraard bij het bekende startpunt aan de Schothorsterlaan en steppen via Kattenbroek naar de A1. Deze snelweg steken we over en komen in de oude dorpskern van Hooglanderveen, die inmiddels geheel is ingesloten door de nieuwe wijk Vathorst. We gaan met een tunnel onder de A28 door en komen zo in het buitengebied tussen Hoevelaken en Nijkerk. De weg slingert zich via de Veenwal langs Hoevelaken richting Nijkerk.
Door Nijkerk naar de Bunschoterstraat, om vervolgens via de Keienweg en de Achterhoekseweg weer aan de rand van Vathorst te belanden.
Daar vinden we onze weg via de Duisterweg terug naar de parkeerplaats aan de Schothorsterlaan.
Kijk voor de gehele route op onderstaande site.
 
Rondje Achterveld ( ruim 28 km )
Over de Schothorsterlaan rijden we naar Station Schothorst. Vandaar steppen we door de wijken Liendert, Rustenburg en Schuilenburg. Via de nieuwe fietstunnel bereiken het natuurgebied de Schammer. Daar volgen we het fietspad langs het Valleikanaal.
Een oase van rust. We slaan links de Asschatterweg op en rijden naar Achterveld. Daar nemen we de weg naar Stoutenburg en gaan links de Stoutenburgerlaan op. We passeren de Barneveldse
beek en natuurgebied de Heerlijkheid Stoutenburg.
Aan het einde gaan we de Koedijkerweg op en vandaar hebben we prachtig zicht op Amersfoort met de O.L.V. toren.
Via de oude Lage weg terug naar ons startpunt bij de parkeerplaats aan de Schothorsterlaan.
Kijk voor de gehele rout op onderstaande site.
 
Valleikanaal en Grebbelinie route ( ca. 38 km )
Van ons startpunt aan de Schothorsterlaan vertrekken in de richting van het Valleikanaal. Vrijwwel aan de monding van het Valleikanaal in de Eem nemen we het fietspad en steppen langs het kanaal de bebouwde kom van Amersfoort uit. We bereiken het fietstunneltje onder A28 en komen in het natuurgebied de Schammer. We steppen helemaal langs het Valleikanaal,
dat is aangelegd voor de afwatering van de Gelderse Vallei. Het Valleikanaal is aangelegd naast de Grebbelinie, een verdedigngsbolwerk dat nog wordt gekenmerkt door de vele bunkers. We steppen tot voorbij Scherpenzeel om aan het einde van het fietspad te keren.
Kijk voor de gehele route op onderstaande site.
 
Rondje Stoomgemaal Nijkerk ( 29 km )
Eerst steppen we via Kattenbroek over de A1 naar Vathorst. Daar nemen we de authentieke Duisterweg om uiteindelijk het poldergebied binnen te steppen langs de Laak. We volgen de Laak tot aan het Randmeer. Daar gaan we rechts af de dijk op langd het Randmeer en volgen dit fietspad tot aan het Stoomgemaal Hertog Reijnout. Een bezoekje is zeker de moeite waard, zeker op 'n dag dat er sprake is van een zogenaamde "maaldag" ofwel het gemaal is in werking. 
We steppen nog wat verder over de dijk richting Nijkerk. Dan slaan we rechts af weer de polder in en komen via mooie boerenweggetjes weer terug in Vathorst. Vandaar terug naar ons vertrekpunt aan de Schothorsterlaan.
Kijk voor de gehele route op onderstaande site.
 
Heideroute ( ca 30 km )
We starten deze keer bij de schaapskooi halverwege de Ginkelshei aan de N224 tussen Ede en Arnhem.
De route voert door het prachtige natuurschoon van de Ginkelse hei. Richting Otterlo langs over stuwwallen en prachtige heidegebieden. Door bossen en stuifzandgebeiden. Langs leuke plaatsen om even op adem te komen, zoals de Planken Wambuis. Een tocht om niet te vergeten.
Kijk voor de gehel route op onderstaande site.