Stejar de 716 ani la Sângeorgiu de Mureş, în Câmpia Transilvaniei

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 

Satul Sângeorgiu de Mureş se află la 5 km nord-est față de oraşul Târgu Mureş, pe DN 15 spre Reghin. Aproape de ieşirea din acest sat spre Târgu Mureş se află parcul „Mariaffy Lajos”, după numele unui nobil maghiar care a refăcut castelul aflat în apropiere, azi în ruină. Castelul avea un domeniu destul de mare şi pe el a existat şi un parc dendrologic. În ceea ce a mai rămas din acest parc, care a fost divizat de mai multe ori, am găsit un exemplar de stejar multisecular.

Intrarea în parc se află pe vârful unei mici coline, de unde se vede spre sud-vest oraşul Târgu Mureş, în zare, exact peste drum de școala gimnazială „Sfântu Gheorghe” din localitate (foto 1). La intrare găsim un panou cu o hartă veche a regiunii.


                           
1


Intrăm în parc de unde privim spre înapoi (foto 4) şi după ce parcurgem 60 metri, pe partea stângă cum ne deplasăm vom observa, înghesuit printre alţi arbori, stejarul pe care îl căutăm (foto 5). 


                     4
                   
5
O mică placă spune specia şi vârsta (foto 6). Este impresionant, trunchiul său având un diametru mare. Grosimea copacului se menţine pe câţiva metri în sus (foto 9) înainte de a se ramifica. Pe trunchiul său, ceva mai sus, este un mic covor de muşchi (foto 10).


                     6
                      
9

                      10Iată-i crengile ramificate (foto 11) şi dezvoltarea spaţială (foto 12). Este impresionant deşi stă aproape neştiut într-un colţ a ceea ce a mai rămas din bătrânul parc. În vecinătatea stejarului mai sunt specii de arbori rari. 


                       
11

                      

12
 


vezi și