Biserica rupestră Nămăiești, lângă orașul Câmpulung Muscel, în Depresiunea Câmpulung

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 

Satul Nămăieşti se află la 5 km de oraşul Câmpulung, pe drumul E574, în direcţia Rucăr. Cu doar 100 m înainte de intersecţia drumului E574 cu drumul 72A care duce spre schitul Cetăţuia (https://sites.google.com/site/romanianatura76/home/carpatii-meridionali-harti-ghiduri-trasee-pesteri/leoaota/schitul-rupestru-cetateni-in-muntii-leaota ) se desprinde  spre stânga, dacă ne deplasăm dinspre Câmpulung spre Rucăr, drumul 19 care duce spre centrul satului Nămăieşti. Indicatoarele arată ca de la acea intersecţie avem de parcurs 1 km până la biserica rupestră (foto 1) (în fundalul imaginii este Muntele Mateiaș, acolo unde se află și niște peșteri, vezi https://sites.google.com/site/romanianatura73/home/carpatii-meridionali-ghiduri-harti-marcaje-pesteri/culoarul-rucar---bran/pesteri-in-muntele-mateias-cel-cu-cariera-si-mausoleu-culoarul-rucar---bran ).


1


Ne înscriem pe drumul către biserica rupestră și peisajul de pe partea dreaptă este dominat de cariera Mateiaş (foto 2). După 1 km ajungem în vecinătatea casei memoriale George Topârceanu (foto 3), aflată pe partea dreaptă a drumului dacă mergem spre Nămăieşti. Pe partea stângă a drumului vom zări, ceva mai sus de el, construcţiile din jurul bisericii rupestre. Urcăm pe drumuşoarele înguste spre schitul rupestru şi înainte de a ajunge la el găsim un panou explicativ (foto 4).


                 2
3

                      4

Apoi ne apropiem de intrarea în biserica rupestră (foto 5). Parţial este săpată în stâncă şi numai intrarea a fost adăugată în zilele noastre (vezi detalii la https://sites.google.com/site/romanianatura38/home/asezari-rupestre/biserica-rupestra-namaiesti-langa-campulung-muscel ). Cercetăm cu atenţie locurile şi prima dată privim partea din spate a schitului. Sub stânca din imaginea 6 se află săpat schitul. 


                    5
                    
6


Ne deplasăm spre partea estică (foto 7) unde zărim câteva găuri în peretele stâncos (foto 8). Iată şi capătul estic al stâncii în care a fost săpat schitul (foto 9).


                    7
                       8
                       9
Pătrundem în interior unde se vede foarte bine cum a fost săpat acest lăcaş de cult. Cel mai interesant este locul în care turnul bisericii rupestre este îmbinat cu stânca (foto 10).


                     
10
vezi și
vezi