Cheile Aiudului - Platoul carstic Bedeleu - Sălciua, cruce roșie, descrierea traseului, în Munții Trascău

Vlad Adrian, Mircea Todea (CTSE Acropolis Aiud)


Munții Trascău oferă un paradis de peșteri și avene, defilee, chei, platouri, deosebit de frumoase (vezi harta masivului, starea la zi a traseelor turistice și descrieri de trasee/ parcursuri la).

Vă propunem un itinerar printr-una din cele mai spectaculoase porțiuni a masivului. Marcaj cruce roșie (refăcut în vara lui 2000, cu dificultăți de orientare în zona Platoului Bedeleu), durată 6 ore, distanță 18 km. Pornim dintre impozanții pereți de calcar ai Cheii Aiudului, din fața popasului turistic Cheile Vălișoarei; după 3 km pe DJ 107, trecând prin satul Vălișoara, ne abatem spre stânga, pe Pârâul Izvoarele, pe care urmându-l ajungem în satul cu același nume. De aici putem admira stâncile și țancurile din Colții Trascăului, spre nord-est.

Conduși de marcaj lăsăm în urmă satul și după 1½ - 2 ore de la plecare ajungem la intrarea în Cheile Pietrele, vale situată între Vârfurile Cornului (la nord, 1238 m) și Pleșii (la sud, 1131 m). Poteca urmează încă 200 metri firul văii, apoi se abate pe versantul stâng, urcă aproximativ 50 metri printr-o pădure tânără de brad, apoi cotește spre stânga, ieșind într-o porțiune mai expusă, presărată cu țancuri și colțani.

Având sub noi un abrupt de 100 metri iar deasupra uriași colți de piatră, urmăm strict poteca tăiată în stâncă. Străbatem o porțiune cu zone mai expuse, presărate cu limbi de grohotiș și hăuri amețitoare. Apoi poteca se reînscrie pe firul văii, șerpuind printre stânci, prin pădurea de fag. După 3 ore de la plecare ieșim din pădure și ajungem în marginea estică a Platoului Bedeleu. Marcajul, care apare de aici tot mai rar, ne conduce pe dreapta pârâului, ocolind două picioare de deal, după care lăsăm în stânga izvorul văii și urcăm într-o șa unde găsim ultimul semn din zona platoului.

De aici, puțin în stânga noastră, pe lângă pădurea care mărginește abruptul vestic al Bedeleului, cam la 500 metri distanță, se poate zări acoperișul unei case dărăpănate, de unde marcajul cruce roșie apare din nou. De aici, bine conduși de marcaj, după aproximativ 4 ore de la plecare, ajungem pe marginea de vest a Platoului Bedeleu, la Peștera Poarta Zmeilor (125 metri dezvoltare, 1150 metri altitudine).

Poteca ne conduce încă 10 minute prin pădure, pe marginea abruptului, ieșind apoi pe buza unei prăpăstii, punct de belvedere excepțional. În față zărim nesfârșitul platou al Muntelui Mare (harta Masivului Muntele Mare și alte informații sunt la); la 700 metri sub noi, dominat de abrupturile amețitoare deasupra cărora ne aflăm, este splendidul și agitatul Defileu al Arieșului. De aici ne abatem în stânga, pe o coborâre foarte abruptă, care ne solicită serios, iar după o oră de la Peștera Poarta Zmeilor ajungem în Poiana Șipote.

Sub poiană, în partea dreaptă, conduși de o potecă ce pleacă din capătul ei, putem admira splendida cascadă de travertin. Tot aici intersectăm traseul triunghi roșu, care în 1½ ore ne poate conduce la Peștera Huda lui Papară (hartă, descriere, imagini începând de la), amplu gol carstic (spre sud, în stânga noastră). Continuând traseul inițial, după încă o oră de coborâre din poiană ajungem în satul Sălciua. (text redactat în anul 2001)