Muşuroaie uriaşe în Munţii Obcina Mare

Vasile Bouaru (Rădăuţi)


Aprilie 2010. A venit primavara, dealurile din jurul orasului Radauti au inverzit iar campurile sunt pline de flori. Am pornit ca sa cautam locul unei foste fortificatii din sec. al XV-lea, aflata la vest de satul Volovat, in locul numit Porcaret sau Fortaret (vezi harta). Se pare ca acolo a fost o mica fortareata, construita din barne.

Dealul Volovatului domina orizontul sud-vestic al orasului Radauti (foto 1). 

harta zonei, extras din Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987

1

2 

Am pornit din Rădăuți, cu un grup de elevi, pe drumul care duce spre satul Volovat, aflat la circa 4 km. Traversam la iesirea din Radauti podul peste Raul Sucevita si intram in sat. Ceva mai incolo depasim o biserica, ctitorita de Stefan cel Mare intre 1500-1502. Dupa circa 100 m de ea se desprinde spre dreapta, in sensul de mers, un drum care duce spre alta localitate importanta, Marginea. Ne inscriem pe acest drum pana la iesirea din satul Volovat, unde ni se alatura alti elevi care locuiesc in zona. De acolo se observa, spre sud, padurea pe care trebuie sa o cercetam, aceasta fiind separata printr-un culoar de padurea de pe Dealul Volovățului (foto 2; spre dreapta, padurea unde trebuie sa cautam locul fostei intarituri). 

Peisajul este minunat, flori galbene, in special papadie, invadeaza peisajul. Aruncam o privire inspre vest unde panorama Muntilor Obcina Mare este superba (foto 3). Ne indreptam apoi spre paduricea aflata pe Dealul Arsita, in care vrem sa vedem locul numit Porcaret. Dupa ce depasim ultimile case din Volovat intalnim o zona mlastinoasa si ne inscriem printre doua maluri apropiate, destul de inalte (foto 4). Printre ele curge un foarte mic parau.

3

4

5

Dupa cativa zeci metri ne abatem la dreapta, pe prima albie care se observa, in urcus, sau mai bine zis o fosta albie acum secata. Repede observam pe partea stanga cativa brazi tineri si desi. Printre ei urcam si dupa ce ii depasim ajungem intr-o poiana. Aici este locul cautat. Trecerea anilor si-a spus cuvantul… Se observa acum niste valuri de pamant care ar fi putut servi drept temelie si forma lor dreapta ne indica cu siguranta ca au fost facute de mana omului (foto 5).

6

7

8

Facem cateva masuratori (foto 6) si constatam ca locul este de forma dreptunghiulara, cu lungime de aproximativ 40 metri si latime de 25 metri. Unul dintre coechipieri, care locuieste chiar in Volovat, nu departe de acest loc, ne arata o groapa in care pana acum cativa ani era o piatra mai mare pe care era scris ca acolo s-a aflat o mica fortareata. Dar aceasta piatra este acum pusa in temelia unei case din apropiere...

Dupa aceste constatari ocolim palcul de padure unde se afla locul fostei intarituri, pe la vest si constatam ca paduricea nu este prea primitoare: este situata intr-o adancitura a dealului iar copacii de pe liziera sunt destul de desi si formeaza o mica bariera naturala care parca ne impiedica sa intram (foto 7). Are si multe izvoare, care au sapat mici santuri (foto 8) iar in padure sunt si mici ochiuri de apa, de culoare neagra din cauza frunzelor care au cazut in ele. Depasim destul de repede aceasta padurice si ne indreptam spre est, spre padurea care acopera Dealul Volovatului, nu inainte de a face din nou o fotografie spre muntii unde se vede foarte bine Varful Plesa (foto 9, descris de exemplu aici ).

9

10

11

La inceput, aceasta padure este alcatuita din brazi dar imediat dam de foioase, in special stejar. Prin padure este un drum care urmeaza indeaproape creasta dealului; iata-l in anotimpul cald (foto 10) cat si iarna (foto 11). Daca vom fi atenti vom observa prin padure imense musuroaie de furnici (foto 12, 12b). Iata si alte doua mari musuroaie, din perimetrul localitatii marginea, aflata in apropiere (foto 12c, 12d).

12

12b 

12c

12d

Depasim la un moment dat o cruce de lemn deasupra careia s-a construit un acoperis sub care ne putem adaposti pe timp de ploaie. Foarte curand iesim din padure si intalnim primele case iar ceva mai incolo se observa un releu precum si o movila pe care afla o cruce (foto 13), inaltata in cinstea eroilor din Primul Razboi Mondial. Tot pe aici s-au descoperit si morminte de prin neolitic.

Fotografiem Depresiunea Radauti, unde orasul se observa in departare (foto 14). Intr-o iarna am imortalizat liziera padurii pe care am parasit-o (foto 15), ulitele (foto 16) si casele (foto 17).

13

14

15

16

17

Coboram din varful acestui deal indreptandu-ne spre est, catre satul Burla. Imediat ajungem la soseaua asfaltata pe care o urmam in coborare usoara. Ajungem la o intersectie marcata de o cruce si un mic tun si, tot in coborare, urmam drumul din dreapta, cateva sute de metri. Vom fi atenti ca pe partea stanga, in curtea unei case, foarte aproape de drumul pe care suntem, se afla un copac interesant (foto 18), un stejar despre care se spune ca are aproape 800 de ani si ca insusi voievodul Stefan cel Mare si-a legat odata calul de el. 

18

Apoi ne intoarcem pana la intersectia amintita mai sus si coboram pe celalalt drum, pe stanga. Iesim imediat din sat si ne strecuram printre ogoare, spre Radauti. Undeva intalnim niste flori frumoase (foto 21, Trei frati patati) iar mai aproape de Radauti un camp cu papadie (foto 22). Dupa ce traversam din nou Raul Sucevita ajungem la intrarea in oras, unde terminam traseul.

21

22