Cajvana, stejar 800 ani, datare carbon

Vasile Bouaru (Rădăuţi)


Sunt multe locuri la noi unde se afla monumente ale naturii care trebuie vazute, admirate si ocrotite. Unul dintre acestea se afla in judetul Suceava, in localitatea Cajvana. Este un stejar multisecular.

Cajvana si-a legat numele de domnia celui mai vestit domnitor al Moldovei, Stefan cel Mare. Se pare ca la umbra lui a poposit maritul domn trecand pe aici intr-o vara cand tara era cotropita, prin 1476. Legenda spune ca a auzit sunete de trambita, de parca cineva se pregatea sa-l atace. S-a oprit cu ostasii care-l insoteau sub acest stejar, gata sa faca fata unui eventual atac. Erau insa bacii satului care-si chemau oile la mulsul de amiaza, prin trambitele pe care le folosesc la fel si astazi. Satenii l-au primit cu cas si sare. Casul a fost atat de mare incat a starnit exclamatia unui supus: „Marite doamne, ce cas avan (strasnic, grozav)”. Afland Stefan ca acesta a fost facut intr-o vana, a dat nume satului Casvana. Azi localitatea este consemnata cu numele Cajvana.

3 martie 2012. Nu am tinut seama de vremea foarte capricioasa si am pornit sa vedem stejarul. Sunt mai multe cai de acces spre Cajvana. Una din ele este drumul judetean 2K, din centrul orasului Milisauti pana in satul Arbore (circa 10 km); de acolo ne inscriem cale de aproape 6 km pe DJ178, spre Cajvana (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989). Dupa ce parcurgem din centrul satului Arbore ceva mai mult de 2 km ajungem la intersectia din foto 1, de unde ne abatem pe drumul din stanga imaginii.

Urcam o panta lina si de undeva de mai sus facem o fotografie spre vest (2). Neguri grele se vad deasupra crestei Obcinii Mari. In departare se afla orasul Solca; cu linie galbena am marcat o parte din prima portiune a traseului descris la.

1

2

3

Mai parcurgem putin pe drum si in foarte scurt timp „strajerii” Cajvanei ne arata ca intram in aceasta localitate (foto 3). Vantul bate in rafale foarte puternice dar mai iese si soarele din cand in cand. Mai avem de mers aproape 2 km de aici, pe drumul principal din localitate si dupa ce coboram intr-o vale, depasind biserica satului, urcam foarte putin si undeva pe stanga, in sensul de mers, apare stejarul (foto 4). E impresionant...                                           

4

Ne apropiem de el si in partea stanga, daca stam cu fata spre stejar, se afla un indicator care spune ca acesta este stejarul multisecular pe care il cautam (foto 5). Trunchiul este urias (foto 6).

                                                                    5

6

Dam un ocol pe o mica alee din spatele stejarului; pe un gard se afla in folii plastifiate cateva date despre stejar (foto 8, 9).

                         8

9

Undeva in dreapta stejarului se afla un mic basorelief care il reprezinta pe domnitorul Stefan langa acest stejar, potrivit legendei amintite (foto 10).

10

Trunchiul stejarului impresioneaza prin dimensiuni (foto 11).

11

Fotografiem si locul unde trunchiul se bifurca (13) precum si una din imensele ramuri (14).

                                                     13

14

Gandurile ne duc inapoi in timp... Cine stie, poate de aici Stefan a mers la celalalt stejar, mai putin cunoscut, la fel de batran, descris la (foto 18).

15