Descoperiri geografice, România natura

cele mai recente noutăţi


mediu - explorare - turism - media - cultură - patrimoniu

România-natura (lansat în septembrie 2008, cu un echivalent de peste 18.000 pagini A4 la conţinut în prezent) este în primul rând un site de multe şi inedite descoperiri (şi prezentări) geografice din România. Apoi, un site de mediu (mediu care nu poate fi înţeles dacă nu te apropii mult, des şi nu îl observi îndelung la faţa locului). În fine, este un site pentru cei tineri de spirit (pentru că în natură caracterele umane se reliefează şi interacţionează cel mai convingător). În al patrulea rând este un site despre expediţii şi explorare (asta însemnând că te întorci cu rezultate, noutăţi şi că le publici). Este, cum să nu, un site de turism şi cultură (dar numai pentru cei care ştiu să înţeleagă). Nu în ultimul rând, este un site (poate singurul) despre cum poate fi media convingătoare. Ca un summum, este un site despre patrimoniu (aparent al unei arii geografice nu extrem de întinsă, real al unei părţi din Terra şi umanitate).

Prin televiziune, presă, carte, internet avem astăzi acces la multe locuri din lume, dar arareori (şi mai ales puţin convingător) la diversitatea peisagistică a teritoriului României. Pentru că este uşor să înfăţişezi - cu elemente generale - regiuni din afara graniţelor noastre, unde nu mulţi români vor merge să verifice informaţia; pentru că aducerea în prim plan a datelor la zi de pe teritoriul nostru - cu hărţi şi imagini generoase - necesită multă minuţiozitate în documentare şi redactare.

România-natura şi revista Natura României nu omit ce este important şi actual în spaţiul geografic românesc, oferă ilustraţie extrem de bogată (ca nicăieri altundeva până acum), multă în premieră absolută (care coincide cu ceea ce găsiţi pe teren), în premieră detaliat explicată şi fac trimiteri la bibliografie (pentru că nu vrem să uităm ce au realizat şi dacă au realizat alţii). Informaţiile sunt astfel pregătite încât să fie prieten de nelipsit la drumul imaginar sau real, în culori sau alb-negru, listate parţial sau total.

Site-ul şi revista oferă şi ample spaţii de publicare pentru cei care nu-şi pot permite cheltuielile impuse de editarea şi difuzarea unor lucrări, mai ales despre regiuni considerate „neinteresante” din punct de vedere geografic, turistic, istoric.

Teritoriul românesc - montan şi peisagistic - este atât de puţin cunoscut încât aproape oricare dintre articolele şi ghidurile noastre este o premieră informaţională, fotografică, geografică. Articolele de pe site şi din revista sunt ca elementele unui mare dicţionar. Le putem folosi separat dar vă indicăm şi legături dintre ele sau spre informaţii importante.

Dorim să vă ajutăm a descoperi diversitatea şi însemnătatea reliefului românesc. Locurile unde vă invităm sunt reale. Puteţi verifica cu încredere pe teren.

Ică Giurgiu