Guguştiuci și puii lor, pe balcon, Bucureşti

text şi fotografii: Christian Megulete (Bucureşti)


Pe un balcon unde nu este mare agitatie, undeva in partea de est a capitalei, intr-un ghiveci de flori, o familie de gugustiuci s-a asezat si a depus doua oua. Le-au clocit si au iesit puii. Cand acestia au crescut mari, a zburat primul pui si nu s-a mai intors. Dupa alte trei ore a zburat si al doilea pui si dus a fost si el. I-am tot vazut zburand prin zona; se deosebeau pentru ca erau ceva mai mici decat parintii.

Iar eu a trebuit sa arunc ghiveciul. Vezi mai mult despre natura și relief România.

 Gugustiuc (din lucrarea Călăuză în lumea plantelor și animalelor, de Constantin Pârvu, Stoica Godeanu, Laurențiu Stroe, Editura Ceres, București, 1985; extras de Ică Giurgiu)

Streptopelia decaocto Friv. L = 28 cm. Cuib simplu, din cateva crengute (chiar si sarme), in pomi, sub stresini. Depune 1-2 oua pe care le cloceste 14-16 zile. Scoate 3-5 randuri de pui intre lunile martie-noiembrie. Puii sunt hraniti cu o secretie a gusii parintilor. Adultul se hraneste cu seminte, melci, insecte, iarna si cu resturi de mancare si carne. Strigăt: “cu-cuh-cu”. Are ca dusmani pasarile rapitoare de oua, in special ciorile. Venit din Asia Mica in 1920, a invadat toata Europa, pana in Anglia si Suedia. Sedentar. Asia, Europa.