Ročno spreminjanje

Ročno spreminjanje razporeda pride v poštev pri manjšnih spremembah, ki nam vzamejo manj časa, kot če bi enake zahteve vnesli v razpored in ga dali v ponovno računanje. Zavedati se moramo, da bomo zelo verjetno pokvarili kvaliteto razporeda in morda kršili zakonske kriterije, kar preverimo tako, da po ročnem spreminjanju ponovno zaženemo izračun, in preverimo rezultat. Sam razpored se ne spremeni, spremenijo pa se vrednosti napak kriterijev.

Razpored spreminjamo preko grafičnega vmesnika, ki je identičen prikazovanju razporeda - dodani so gumbi Shrani, Izhod in Povrni:

  • z levo tipko kliknemo pravokotnik in ga nesemo kamor želimo.
  • z desno tipko pravokotnik - turnus brišemo
  • z desno tipko dodajamo turnuse, tam kjer je prosto mesto

Dodatne informacije, ki so v gantu:

1 - Vse ure - ure, kolikor se jih šteje v delovni čas

2 - Delane ure

3 - 24/7,13 ..... - ime skripte

4 - puščica, s katero odpremo napredni filter ( več v gantt)

Delavcu lahko brišemo obstoječ turnus - z desnim klikom nanj, ali pa mu dodamo novega - z desnim klikom na prazno mesto. Pri dodajanju se nam pojavi spodnja forma.

Na levi strani so veščine in turnusi, ki so za delavca dovoljeni, na desni pa vsi ostali za ta razpored, ki naj bi se izbrali izjemoma, ker s tem hitro kršimo tudi kakšen zakonski kriterij.

Najprej izberemo veščino, potem pa še turnus.

Kadar dodajamo Dopust moramo podati tudi informacijo o trajanju - koliko minut gre v delovni čas.

Če dodajamo obvezno prisotnost, moramo povedati od kdaj do kdaj.

Ko gremo v ročno premikanje, se trenutni rezultet prenese v arhiv. Premikamo lahko večkrat zapovrstjo, vendar se naslednjič rezultat ne prenaša v arhiv. Če želimo neko obdobje ponovno računati, gremo v edit in spremenimo zamrznjeno območje na željeno (ročno premikanje namreč zamrzne celotno obdobje za vse delavce) in potem gremo računat. Priporočemo, da se naredi kopija razporeda in se dela s to s kopijo (ohranite original, kar je dobro tudi zaradi primerjave).