Tijdschrift Oud Winschoten

Op deze pagina kunt u de inhoudsopgave zien van de recente tijdschriften.

Kijk voor de andere uitgaven in ons Website Archief

Het tijdschrift Oud Winschoten is verkrijgbaar bij boekhandel Timmermans in de Torenstraat voor € 7,00 en bij het secretariaat, waar u alle tot dusver verschenen uitgaven nog kunt krijgen. Ook kan men hier terecht voor de verzamelband.

Tijdschrift Oud Winschoten 44

Editie 44 van het Tijdschrift Oud Winschoten besteedt veel aandacht aan de laatste oorlogsdagen van 1945. Op 15 april van dat jaar kon in Winschoten eindelijk de nationale driekleur worden gehesen, maar voordat het zover was is de opmars van de Polen en Belgen, de bevrijders van de stad, nauwgezet te volgen. Evenals de dramatische schermutselingen, vooral in en rond buurtschap Ho(o)gebrug, die aan de bevrijding vooraf gingen.

Het motto 75 jaar Vrijheid krijgt ook gestalte in het dramatische verhaal van Bram Sachs, de toenmalige joodse inwoner van Winschoten die de oorlog leek te overleven, maar drie maanden voor de bevrijding bij een vergelding voor een verzetsdaad nabij Dokkum werd gefusilleerd. In het Tijdschrift is het familieleven van Sachs ontrafeld en gevolgd. Het artikel wordt geïllustreerd met foto's uit het familiealbum.

Ook is in Oud Winschoten een indrukwekkend artikel te lezen over de liquidatie van joodse bedrijven in Winschoten door het beruchte Omnia Treuhandgeselschaft. De lijst van bedrijven is even afschrikwekkend als dramatisch.Voor het verhaal is onder meer gebruik gemaakt van het Omnia-archief. De dossiers geven een absurdistisch beeld van de onbarmhartige werkwijze van de Duitse bezetter.

Ook te lezen is een recensie van het onlangs verschenen boek over de 'foute' politiecommissaris Klaas Coenraad van den Hof, destijds de schrik van Winschoten genoemd. Het boek, van de hand van Foppe Walters, beschrijft de wegvoering van de joden uit het Oldambt. Het is het eerste deel van een pittige uitgave, deel twee volgt later in het jaar.

In het rijtje oorlogsverhalen past ook het relaas van de in 2009 overleden Winschoter Nico Smit, wiens eerder verteld verhaal over de granaat die z'n buurtgenoot Glazenburg dodelijk treft, nogmaals een plekje vindt in het Tijdschrift.

Belgische bevrijders komen Winschoten binnen vanaf de Blijhamsterweg.

Winschoters beklimmen blij dat bevrijding een feit is een geallieerde tank in de Langestraat.

Bram Sachs met z'n dochtertje Regina

Editie 44 telt verder artikelen over de Engelsestraat (Wevershorn), de nieuwste aanwinst, een zogeheten Bellewagen, van de Stichting Oud Brandweermateriaal Winschoten (SOBW), het vervolg van de lijst burgemeesters die Winschoten (en Oldambt) heeft gekend en kent. de historie van grand-café Carambole, een bijzonder verhaal van een zomerse zondagmorgen, verslag van de smeeddagen op begraafplaats Hofstraat, een opvallend artikel over het plek waar ooit Chinees restaurant Golden City (en schoenhandel Koolhof) en een brand in 1929 zichtbare herinneringen oproept. En uiteraard vaste rubrieken als Voor rekening van... (aannemersbedrijf Heikens), Kroniek (deze keer het jaar 1949), Schenkingen, Hou 't ooit was en hou 't nou is, Weet je nog? en aanwinsten dankzij het Winschoter Erfgoed Fonds. Kortom, editie 44 van Oud Winschoten barst weer van het leesvoer.

Nu nog een nieuw onderkomen, zoals voorzitter Trijnko Pelgrim in een cri de coeur het Tijdschrift 44 van Stichting Oud Winschoten opent.

Nieuwste aanwinst SOB, de De Bellewagen, nu nog groen...

G.J. te Loo (1972-1979) J.G. Vlietstra (1995-2009_

Het vervolg van de lijst burgemeesters die Winschoten (en Oldambt) hebben bestuurd.

Grand-café Carambole op de hoek Beertsterstraat-Blijhamsterstraat.

Pastoor Constant Dölle onder portret Titus Brandsma

Aankoop WEF o.a. Breipenhouder met zilveren rand

Smeeddag op begraafplaats Hofstraat

Hero Poppens SOW vrijwilliger 2019 gemeente Oldambt

zwartgeblakerde stenen en daklijst, herinneren brand 1929 in de Torenstraat.

Bridgeclub 50 jaar bestaan

Kroniek 1949

Voor rekening van ........ Heikens aannemer/stoomtimmerfabriek

Tijdschrift Oud Winschoten 43

Van de Voorzitter.

De 'honing' ofwel rijke geschiedenis van Winschoten kun je niet verzamelen in een zeef. Het is de hartenkreet van Trijnko Pelgrim, voorzitter van Stichting Oud Winschoten (SOW. In zijn voorwoord van Tijdschrift Oud Winschoten (editie 43) benadrukt hij nogmaals hoe belangrijk het is dat een stad als Winschoten een permanente plek heeft om de lokale en regionale historie te etaleren. Want, citeert Pelgrim professor dr. A. Querido, hoe kun je het heden verstaan, iets zeggen over de toekomst, als je de geschiedenis niet kent.

Poort van Winschoten.

In Oud Winschoten is er veel aandacht voor de zogeheten Poort van Winschoten, het stadshart dat in de nabije toekomst danig op de schop gaat. Herberge bij de Pijp, nabij de vroegere brug tussen de huidige Torenstraat en Langestraat, en jarenlang locatie van het vermaarde Steenen Logement van Wisseman/Dommering wordt nu gedomineerd door de Hema. Op de lap grond achter die Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (Hema dus) moeten stadsvilla's in de vroegere Toene van Dommering worden gebouwd. Het terrein rond de Hema wordt bovendien verrijkt met de bouw van een raadzaal. Een groot aantal ambtenaren krijgt domicilie op de verdieping van het te renoveren warenhuis. Over die aanstaande ingreep wordt uitvoering bericht in het Tijdschrift.

Rechts Hotel Dommering en locatie Langestraat 3 uit 1962.

Wevershorn en HBS.

Om de ingrijpende veranderingen in het centrum van Winschoten te verduidelijken is in het Tijdschrift Oud Winschoten ook de historie van de vroegere onderwijsinstituten gymnasium en HBS vermeld. Een vervolg van de serie Wevershorn en naastgelegen Engelsestraat is tevens te vinden in nummer 43, alsmede de alsmaar uitdijende collectie van voorwerpen, foto's en documenten die Stichting Oud Winschoten andermaal aan het arsenaal mocht toevoegen. Ook dan wordt nog eens onderstreept dat het hebben van een 'eigen' huisvesting onontbeerlijk is. De groeiende collectie wordt dankbaar opgeslagen, maar de schenkingen kunnen helaas niet worden getoond.

HBS aan de Johan Modastraat

De helaas veel te vroeg overleden archiefmedewerker, vrijwilliger en bestuurder Henk Klappe levert een fraai artikel over de reeks burgemeesters die Winschoten sinds 1825 heeft bestuurd. De lijst is zo talrijk en interessant dat het artikel van Henk Klappe in tweeën is geknipt. Deel twee zal in het volgende nummer van Tijdschrift Oud Winschoten (mei 2020) verschijnen.

Archief coördinator Henk Klappe

Burgemeester Eisso Post 1760-1855

Onderhouds- en restauratiewerkzaamheden op en aan de begraafplaats Hofstraat worden ruimschoots belicht in een rijk geïllustreerd artikel van Bert Smit. Een grte groep vrijwilligers verzorgt al voor het tiende jaar op rij de begraafplaats. Wat daar allemaal bij komt kijken kunt u uitgebreid lezen in de bijdrage van Bert Smit. Zoals hij ook de aangekochte voorwerpen dankzij het Winschoter Erfgoed Fonds meldt.

Luchtfoto begraafplaats Hofstraat.

Zeer interessant is de bijdrage van John Ruibing die in de rubriek Voor rekening van... deze keer de historie belicht van fietsspecialist Meijer (voorheen Jac. Sulter). De rijke geschiedenis van het Winschoter bedrijf telt bijna een eeuw. Ruibing neemt de lezer mee aan de hand door de reis die Sulter en nu Meijer maakt door Winschoten naar de huidige vestiging op het vertrouwde adres Langestraat/Oldambtplein.

Rijwielzaak Moesker-Sulter-Meijer Langestraat.

Editie 43 van Oud Winschoten bevat naast bovenstaande opsomming nog meer bijdragen die het lezen meer dan waard zijn.

Tekst: Hennie Lemein.

Foto’s: Stichting Oud Winschoten.

Inhoudsopgave nr 42

Artikelen + bijbehorende afbeeldingen:

Omslag tijdschrift nr. 42

Plaquette voor gemeente Oldambt als beloning renovatie Stadhuis

overhandiging aan burgemeester mevr. Cora Yfke Sikkema

Schenkingen

foto directie en personeel Drukkerij van der Veen

glas in lood hanger afbeelding Winschoter toren

Geschiedenis van de Winschoter Leesinrichtingen

Openbare leeszaal Johan Modastraat

Kroniek

Aanrijding Langestraat - Torenstraat 1947

Zomaar een Davidster

Rika Polak-Pinto

Davidster van Rika Polak-Pinto

Wevershorn

Wevershorn / Achterlaantje

Voor Rekening van .....

Nobbe Verhuizingen

Literatuursignalement

Leger des Heils gebouw Gassingel

Winschoter Erfgoed Fonds (WEF)

houten paneel gemaakt door ornamentmaker O.F. ter Reegen.

De reis van een schouw

schouw aangebracht in 'Ons Gebouw' Burg. Schonfeldplein

Hou 't ooit was

Blijhamsterstraat

Een gat in de Langestraat

Langestraat met o.a. pand J.E. Smid

Inhoudsopgave nr 41

Artikelen + bijbehorende afbeeldingen:

* omslag tijdschrift

Johan Poppenfonds steunt Oud Winschoten

met nieuwe uitgave tijdschrift

* foto Johan Poppen

- Kort Nieuws

* letters Badhuis terug op gevel

- Schenkingen

* miniatuur watertoren

* gong met klepel Dommering

* aquarel kunstenaar Frinking

Sint Lucas Ziekenhuis sluit de deuren * foto 1926

foto nieuw onderkomen SOW

50 jaar Witte orgel Marktpleinkerk * foto van t orgel

Voor rekening van

- * rekening Groeneveld

Literatuursignalement

Greeth Smit 'Nieuwsgierig Wicht' (foto Greeth in mini cooper)

Tonnis Post 'fotograaf van de vooruitgang' (foto Werkplaats OG)

Kleindochter Wolbers vindt roots in familie in Winschoten

Hou t was

° foto Omsnijdingskanaal ° foto garage Blauw

Wonderbaarlijke weg schilderij van een straat

° foto aquarel Langestraat

Begraafplaats Hofstraat

° foto Week van de begraafplaats 2018