Gewrichtsmuizen

Wat zijn gewrichtsmuizen ?

Gewrichtsmuizen zijn losliggende fragmenten bot of kraakbeen in het gewricht. Ze ontstaan vaak als onderdeel van artrose of slijtage van het gewricht. Soms ontstaan ze zonder aanwijsbare reden en worden ze gevormd door het gewrichtskapsel (chondromatose). Typisch voor gewrichtsmuizen is dat ze niet altijd symptomen geven. Ze bewegen soms vrij in de elleboog en kunnen op die manier klem komen te zitten. Als reactie op de gewrichtsmuizen kan het kapsel rond de elleboog verdikken. Dit uit zich dan door pijn en een beperkte beweging of een blokkage. Een gewrichtsmuis die klem komt te zitten kan het kraakbeen beschadigen en wordt dan ook het beste verwijderd.Onderzoek

Tijdens het onderzoek bij de arts zal deze de beweeglijkheid van de elleboog testen. Het klinisch onderzoek is sterk variabel. Het kan volledig normaal zijn maar de elleboog kan ook 'op slot' zitten en niet bewegen. 'Kraken', of het 'op slot schieten' van de elleboog tijdens de beweging kunnen wijzen op gewrichtsmuizen.  Eventueel is er vocht in het gewricht.   

Meestal wordt een Röntgenfoto van de elleboog gemaakt. Als er gewrichtsmuizen te zien zijn wordt er aansluitend nog een CT scan gemaakt om de positie van de gewrichtsmuizen beter te kunnen zien.

 

Wat is de behandeling?

Meestal is het nodig de elleboog te opereren. Als de elleboog geblokkeerd is, is het niet aan te raden om lang te wachten voordat de gewrichtsmuis wordt verwijderd. Als er geen symptomen zijn kan de operatie op een gepast tijdstip gepland worden.

 

Operatie

Gewrichtsmuizen worden meestal met een kijkoperatie (arthroscopie) verwijderd. Afhankelijk van de grootte van de gewrichtsmuis is het soms nodig om de incisie iets groter te maken omdat de arthroscopische incisie te klein is.

 

Na de operatie

Direct na de operatie wordt de elleboog beschermd door een gips met de elleboog gestrekt (methode van Yamaguchi). Dit blijft 24uur rond de elleboog en dient om de zwelling tegen te gaan. Hierna moet de elleboog bewogen worden. In sommige gevallen zal dit gebeuren met de hulp van een CPM machine die de elleboog mechanisch beweegt.

 

Specifieke complicaties

De elleboog is vaak sterk gezwollen na de operatie. Dit kan leiden tot blaren op de huid en wondproblemen. Door de zwelling neemt de beweeglijkheid die tijdens de operatie werd verkregen ook (tijdelijk) af. Bij kijkoperaties van de elleboog is er een toegenomen risico op zenuwletsel. Indien het voor de zenuw te gevaarlijk zou zijn om arthroscopisch verder te gaan kan er besloten worden om niet alle gewrichtsmuizen te verwijderen of om een open incisie te maken.

 

Resultaten

De resultaten bij deze operatie zijn over het algemeen goed maar dit is afhankelijk van de ernst van de al opgetreden slijtage. Als er geen schade is aan het gewricht zal de elleboog in de meeste gevallen volledig normaal functioneren na het verwijderen van de gewrichtsmuizen. De chondromatose gaat verder en het is mogelijk dat zich nieuwe gewrichtsmuizen vormen die dan in een later stadium opnieuw verwijderd moeten worden.