Erdőjárás

Magyarországon az erdőkben - azok tulajdonformájától függetlenül - bárki szabadon kirándulhat.

Ugyanakkor van néhány külön erre vonatkozó szabály, amit be kell tartanunk, ezeket az erdőtörvény, valamint a természet védelméről szóló törvény tartalmazza.

Nagy általánosságban szólva, gyalogosan szinte bárhol kirándulhatunk, ahol ezt tábla nem tiltja, kivéve a frissen felújított területeket, amíg a csemeték a 2 m magasságot el nem érik.

Sötétedés vagy pirkadat környékén, illetve éjszaka - amennyiben nem jelzett turista útvonalon haladunk - érdemes figyelemmel lenni az esetleges vadászati tevékenységekre (pl. magaslesek jelenlétére), és lámpával jelezni közeledésünket - annak ellenére, hogy a vadászok kötelesek meggyőződni tevékenységük biztonságos voltáról.

A turista útvonalakról interneten is tájékozódhatunk a www.turistautak.hu oldalon, az erdoterkep.mgszh.gov.hu oldalon pedig további információt kaphatunk a bejárni kívánt erdőről.

Az egykori erdészeti kisvasút-hálózat több vonalán - több helyen önkéntesek lelkes munkája révén - ma újra utazhatunk, ezekről a lehetőségekről a www.kisvasut.hu oldalon kaphatunk tájékoztatást.

Az erdei kerékpározással kapcsolatban összetett szabályozás van érvényben, leegyszerűsítve azt érdemes megjegyezni, hogy a nem védett erdőkben biciklizhetünk az erdei utakon, de nem okozhatunk kárt az erdő talajában, és a turista útvonalakat csak akkor vehetjük igénybe, ha ezt külön jelzik. Védett erdőben csak a kijelölt utakon biciklizhetünk.

Gépjárművel csak úton haladjunk (hogy egy földút meddig út, és mettől erdő, az nyilvántartási kérdés, és pl. a fenti erdőtérképen látszik), és tartsuk be a táblák jelzéseit - ezek egyes járművek behajtását megengedhetik akár védett területet érintő erdészeti utakra is.

Tilos ugyanakkor erdőterületen motorozni, quadozni, egyéb gépjárművel elhagyni a kijelölt utat (ide nem értve az erdő kezelésével kapcsolatos munkát végzők járműveit).

Az erdőt veszélyeztető, az élővilágot, a kirándulókat zavaró, tiltott helyen gépjárművel közlekedő személyekkel szemben - a Rendőrségen túlmenően - a Természetvédelmi Őrszolgálat, az erdészeti hatóság, valamint az erdészeti szakszemélyzet is jogosult (köteles) fellépni.