Az erdészeti szakszemélyzet

Az erdészeti szakszemélyzet (erdész) – az erdőgazdálkodó megbízásából - az erdei munkák kijelölését, irányítását látja el, kapcsolatot képez az erdőgazdálkodó és a hatóságok között, szakmai tájékoztatást nyújt az erdőgazdálkodónak, és - rendészeti személyként nyilvántartva - közreműködik az erdőt érintő jogszerűtlen cselekmények elleni fellépésben.

Egyes feladatok kifejezetten a fakitermelésekhez kötődnek (természetközeli erdőgazdálkodásban ezek a feladatok meghatározóak nemcsak a kitermelt faanyag sorsa, hanem az erdő további élete szempontjából is). Az erdészeti szakszemélyzet fakitermelésben való közreműködése főként a következőkből áll:

  • jelölés: a kivágandó fák, facsoportok kijelölése, amely meghatározó az erdő további fejlődése szempontjából. Idetartozik a faanyag kíméletes mozgatását lehetővé tevő közelítőnyomok kijelölése is (annak érdekében, hogy a többi fában, facsemetében minél kevesebb kár keletkezzen)

  • vágásirányítás: az erdőgazdálkodó által megbízott fakitermelő brigád munkájának erdész szakmai irányítása annak érdekében, hogy a kitermelés (egyben felújítás) a szakmai döntéseknek megfelelően történjen. Idetartozik a választékolás irányítása is, ami azt jelenti, hogy az erdész dönt (illetve közvetíti a tulajdonos döntését) a fa-hosszok tekintetében (törekszik minél magasabb értékű választékot termeltetni, vagyis lehetővé tenni az ipari felhasználást). Idősebb állományban erre általában lehetőség nyílik, míg gyérítésben a méteresre vágott tűzifa a meghatározó. A fakitermelő vállalkozó munkajogilag felelős az alkalmazottaiért, az erdész az általuk végzett munka egészét felügyeli. Igény esetén szervezi a fakitermelő vállalkozót.

  • köbözés: a kitermelt faanyag számbavétele, és átmeneti tárolásának felügyelete, az őrzés megszervezése. Értékesebb rönkök akár egyedi azonosítójellel is elláthatóak.

Amennyiben igény van rá, az erdész megszervezheti a faanyag értékesítését is.

Gyakran látni olyan hirdetést, mely szerint az erdész "lábon megvásárolja" valakinek az erdejét. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy az erdőgazdálkodót nem mentesíti az ilyen megállapodás sem az erdőterv betartásától, sem a felújítási kötelezettség teljesítésétől. A vevő ugyanis csak a faanyagot veszi meg (alapos faállomány-becslést követően, a vég/tar-vágáshoz kapcsolódó gyors haszon reményében), a terület, és az erdőgazdálkodói státusz a tulajdonosé marad.