ΕΓΩΙΣΜΟΣ - το ΕΓΩ

Εγωισμός

Ποια είναι η στάση του διδασκάλου απέναντι στο εγώ; Ακούγατε σε όλη σας τη ζωή για την καταστολή του εγώ, ώστε να επιτρέψετε ν' αναπτυχθεί η πνευματικότητά σας. Επομένως, τι είναι το εγώ; Τι είναι εγωιστική συμπεριφορά, και τι δεν είναι; Υπάρχουν επ’ αυτού πολλές αντιφατικές διδασκαλίες.

Έχετε νιώσει ίσως κάποια πράγματα στη ζωή σας… αντιδράσεις σε προκλήσεις ή σε καταστάσεις της ζωής, και αναρωτιέστε, «Αυτό είναι εγωισμός ή δεν είναι; Είναι κατάλληλο, ή δεν είναι; Μπορεί ένας διδάσκαλος να έχει εγωισμό»; Ας είμαστε ξεκάθαροι. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ εγωισμού και διαχείρισης. Το “εγώ” είναι ματαιοδοξία. Η διαχείριση είναι ενέργεια με πνευματικό πάθος. Να σας δώσουμε ένα παράδειγμα: Εάν κατέχετε μία αλήθεια που σας έχει δοθεί με κάθε καταλληλότητα, κάποια που νιώθετε ότι είναι θεϊκή, και κάποιος την ποδοπατά, ή λέει ίσως ότι η δική του αλήθεια είναι υψηλότερη από την δική σας, θ’ αντιδρούσατε. Οι άλλοι γύρω ίσως πουν ότι έχετε «έξαρση του εγώ». Υποθέτουν ότι η αντίδραση σας πηγάζει από τη ματαιοδοξία σας. Όμως οι διδάσκαλοι δεν το κάνουν αυτό. Ζυγίζουν κατάλληλα το κάθε τι και αντιδρούν, όχι βάσει του εγώ αλλά με το δικαίωμα της διαχείρισης. Γνωρίζουν τι είναι αληθινό γι αυτούς. Γνωρίζουν επίσης ότι κανένας Άνθρωπος στη Γη δεν μπορεί ν’ αγγίξει την αλήθεια τους.    

Δεν έχουν απομείνει «κουμπιά εγωισμού» στον διδάσκαλο. Αρκετές φορές η κατάλληλη δράση είναι «απολύτως τίποτε», ή μερικές φορές ένα χαμόγελο κατανόησης. Αυτό έγινε γνωστό ως, «να γυρνάς το άλλο μάγουλο». Αυτή η φράση δεν εννοούσε ποτέ ένα άτομο να επιτρέπει να το κτυπούν ξανά και ξανά στο όνομα του Θεού, να κυλιέται στο χώμα και να μην υπερασπίζεται την αλήθεια. Αντίθετα, σήμαινε «κατανόηση του πότε είναι σημαντική η αντίδραση, και πότε όχι». Μπορεί όλη μέρα να στέκεσαι εκεί, με όλη την ανθρωπότητα να σου κραυγάζει και αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει την αλήθεια σου. Επομένως, τίνος είναι το πρόβλημα; Είναι ολοφάνερο. Εκείνος που φωνάζει έχει το πρόβλημα, όχι εσύ. Εκείνος είναι ο αναστατωμένος! Σε τέτοια κατάσταση, εάν θα έλεγε κάτι ο διδάσκαλος θα ήταν, «Λυπάμαι που έχεις τόσο κακή ημέρα. Τι μπορώ να σου προσφέρω;» Το καταλαβαίνεις; “Στρέφουμε το άλλο μάγουλο”, είναι μία κατάσταση που σχετίζεται με τη χρήση σοφίας όσον αφορά στην ενέργεια ενώπιον σου. Δεν είναι πρόσκληση για ανοχή των ύβρεων.

Η διαχείριση της αλήθειας σας είναι διαφορετική. Όταν ένας Άνθρωπος σας πλησιάζει με χαμηλότερη δόνηση και παραβιάζει με κάποιο τρόπο τις πεποιθήσεις σας, ή παραβιάζει την ιερότητά σας, ίσως αντι-δρούσατε. Εάν το κάνετε, είναι η δράση ακεραιότητας της διαχείρισης σας. Αντί για θυμό, υπάρχει απογοήτευση. Αντί για έπαρση, υπάρχει αυτοεκτίμηση. Όταν λοιπόν βλέπετε διδασκάλους Εργάτες Φωτός με αυτοπεποίθηση, μη το συγχέετε με εγωισμό. Κοιτάξτε αυτούς και ό,τι κάνουν. Οι Εργάτες Φωτός δε θα υπερασπιστούν τις θέσεις τους. Δεν είναι υποχρεωμένοι. Οι Εργάτες Φωτός θα επιτρέψουν στην ενέργεια να διέλθει, συχνά στρέφοντας το άλλο μάγουλο, όταν γνωρίζουν ότι η αλήθεια τους στέκεται ψηλά από μόνη της και δεν μπορεί να την αγγίξει τίποτε από ότι λέει ο άλλος.

Η αλήθεια αναζητά το υψηλότερο επίπεδό της. Ορισμένα από αυτά τα πράγματα είναι δύσκολο να σας εξηγηθούν, όμως παρατηρείστε τον διδάσκαλο όταν χρειάζεται να υποστηρίξει την αλήθεια. Παρατηρείστε την αγάπη εν δράσει, ακόμη και κείνη (την αγάπη) που διαθέτει προς τον επιτιθέμενο. Μπορείτε να το κάνετε; Όταν κάποιοι σας προδίδουν με τρόπους που μόνον εσείς γνωρίζετε, ποια είναι η πρωταρχική σας αντίδραση; Θα διαχειριστείτε την αλήθεια σας; Εάν διαχειριστείτε την αλήθεια σας, δεν υπάρχει εγώ. Θα κάνετε πίσω, κατανοώντας και ξέροντας ότι εκείνο που θα σας πλήγωνε στο παρελθόν, αναπηδά απλώς με αγάπη. Μπορείτε ν’ αγαπήσετε εκείνον που σας πρόδωσε; Ναι, μπορείτε. Είναι μελέτη έξω από το κουτί της Ανθρώπινης φύσης, δεν είναι; Και αγαπητέ μου Άνθρωπε, περί αυτού ακριβώς πρόκειται η ανάληψη.

Πριν αφήσουμε το θέμα αυτό, πρέπει να ρωτήσω το εξής: Στο παρελθόν, ίσως θα είχατε αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο στην πρόκληση. Τώρα, η αντίδραση σας είναι πολύ πιο ισορροπημένη. Επομένως… άλλαξε το παρελθόν; Το παρόν; Μήπως το μέλλον; Η απάντηση: Άλλαξαν όλα.

«Έννοιες της Αυτοκυριαρχίας  - Μέρος 2ο»  

https://sites.google.com/site/kryonhellenicpage/Kryon-2003-2002/2003-09-11