Varjolilja

Tekijä: Katariina Suvitaival, Annika Michelson (2011)

Varjolilja (Lilium Martagon) on todellinen maatiaislilja, sitkeä ja melko vaatimatonkin kasvupaikkansa suhteen. Vanhoilla tonteilla sitä saattaa pulpahtaa pintaan vuosienkin takaa vaikka keskeltä uudistettua viinimarjapensasta. Varjolilja on vanha lääkekasvi ja se onkin alun perin levinnyt luostarilaitoksen mukana Etelä-Euroopasta Ruotsiin n. 1700-luvulla ja sieltä Suomeen sekä myös Virosta ja Venäjältä.

Varjoliljan varsi on pysty ja vankka, kasvupaikasta riippuen 50 cm - yli 2 metriä. Jotkut varjoliljan varret, lehdet ja etenkin nuput ovat joskus villakarvan peitossa. Lehdet ovat kapeita, pitkänpuikeita ja selkeissä kiehkuroissa pitkin vartta. Kukat ovat pienet, riippuvat, turbaanimaiset, väriltään useimmiten samean liilanpunaiset ja niissä on monenlaisia täpliä ja pilkkuja. Muita värejä ovat valkoinen ja viininpunainen. Risteymistä yleisin on oranssiinvivahtava marhanlilja. Kukinta alkaa Etelä-Suomessa kesä-heinäkuun vaihteessa, pohjoisempana myöhemmin. Latvatertussa on 3-30 kukkaa, joskus jopa 50 kukkaa. (Kahila, 2010.) Kasvupaikkana paras on tuore multamaa, ravinteikas, puolivarjoinen, kalkittu paikka (Kukkiva Niitty, 2011).

Monistaminen

Varjolilja monistuu itsekseen sekä siemenistä että sipuleiden jakautumisen kautta. Varjolilja lähtee hitaasti kasvuun, on jaksettava odottaa ensimmäistä kukintaa 2-4 (joskus kuusikin!) vuotta, sillä kasvattaa ensin vahvaa juuristoa ja sivusipuleita.

Hyväkasvuinen lilja muodostaa tiukan sipulimättään, joka voi olla jalkapallonkin kokoinen ja sisältää 20-30 sipulia. Kun varret alkavat olla ohuita ja kukinta heikkoa, on aika nostaa rypäs ylös myöhään syksyllä. Sipulit erotellaan toisistaan ja istutetaan saman tien maahan 20-30 cm välein. Suuret sipulit kukkivat seuraavana kesänä, pienet pulskistuvat maassa muutaman vuoden ennen ensikukintaa. Sipulista voi myös irrottaa uloimpia suomuja syksyllä tai varhain keväällä ja työntää ne ruukkuun kuohkeaan multaan niin, että suomun kärki jää näkyviin. Suomujen alareunaan alkaa muodostua sipulinalkuja, jotka vähitellen pulskistuvat ja jotka voi istuttaa maahan sormenpään kokoisina. Sipulit kukkivat parin vuoden kuluttua. (Kahila, 2010.)

Siemenistä lisättäessä vaatii kylmäkäsittelyn joko keväällä tai syksyllä. Varjolilja saattaa olla vaikeasti itävä laji. Maatiainen ry neuvoo kylvämään siemenet heinäkuussa ulos maahan tai ruukkuun, sillä keväällä tehty kylmäkäsittely ei useinkaan tehoa. Multa ei saa kuivua kertaakaan. Näin siemenet saisivat osakseen ensin lämpökauden ja talvella kylmäkauden ja itäisivät näin seuraavana kesänä (Maatiainen 2011)

Koeistutus

Johtuen juuri tästä varjoliljan pitkästä ’juurtumisajasta’ päätin testata varjoliljan taimien istuttamista, josko tämän kurssikesän aikana jonkin niistä saisi kukkimaankin. Toukokuun lopussa sain yhdeksän varjoliljan jo nupussa olevia taimia, jotka istutin entiseen syvyyteen kalkitusta kompostimullasta tehtyyn omaan penkkiin, jonne paistaa vain ilta-aurinko. Taimet olivat aika moninaisia - toisissa oli sipuli, useimmiten hiukan hajonneena, ja vanhaa multaakin mukana, yhdessä taimessa ei ollut kuin pelkkä varsi!

Varjolilja, Kiltsi, Viro. (Annika Michelson)

Suomessa yleensä varjolilja ei karkaa kauas pihapiiristä, siihen se tarvitsisi valoisia lehtimetsiä ja harvaheinäisiä vuoriniittyjä. Virossa varjolilja on monessa paikassa karannut ja kuuluu vieraslajikelistaan (Kull, Kukk & Kull, 2001; ZBI, 2011). Suomessa se ei pysty kilpailemaan tiheän nurmikasvuston ja happaman metsämaan kanssa (Kahila, 2010). Kukat tuoksuvat vain illalla ja yöllä – kiitäjäperhoset pölyttävät varjoliljat imiessään mettä pitkällä imukärsällään paikallaan leijaillen. Kukinnan jälkeen kukkaperien alaspäin osoittava mutka kääntyy ylöspäin ja kodat päätyvät pystyasentoon. Lakastuttuaankin jäykkä varsi kannattelee hedelmiä lumen päällä – varjolilja on talventörröttäjä. Tuulen heilutellessa latvaa siemenet rapisevat kotien kuivia seinämiä vasten, kunnes varisevat ulos kyllin kovassa tuiskussa. (LuontoPortti 2011)

Pirkko Kahila taas neuvoo Oma Piha lehden artikkelissaan seuraavasti:

Painele siemenet loka-marraskuussa ruukkuun tai reikäpohjaiseen laatikkoon kosteaan turvehiekkaseokseen noin puolen sentin syvyyteen ja reilun sentin päähän toisistaan.

  • Pidä kylvös huoneenlämmössä ja tasatuoreena (kansi auttaa) 2-3 kuukautta.

  • Vie kylvöastia sitten viileään (1-5 astetta) vähintään kahdeksi kuukaudeksi tai anna olla siellä vaikka vappuun saakka.

  • Vie kylväastia ulos toukokuussa. Muutaman viikon kuluttua ja sään lämmettyä pinnalle nousevat sirkkalehdet.

  • Anna taimien kasvaa kylvölaatikossa ensimmäisen kesän ajan, kastele tarvittaessa ja lannoita miedosti.

  • Syksyllä lehtien kuihduttua voi pikkusipulit istuttaa väljästi suurempaan laatikkoon, mikä upotetaan talveksi maahan ja peitetään lehdillä.

  • Vielä toisenkin kesän ajan sipulit saavat kasvaa laatikossa. Toisena syksynä ne voidaan istuttaa ulos maahan ja ne kukkivat neljäntenä tai viidentenä kasvukesänä.

  • Siemenistä lisättäessä lopputuloksena voi olla paitsi emokasvin kaltaisia liljoja, myös aivan erilaisia liljoja!

Toukokuun lopulla istutetut taimenet kuukausi myöhemmin. (Katariina Suvitaival, 2011)

Istutetut varjoliljan taimet. (Katariina Suvitaival, 2011)

Istuttaessa olisi ollut hyvä poistaa alimpia lehtia aika reippaastikin, ei olisi taimiparkojen tarvinnut 'rusketuttaa' ja karsia itse niitä niin kovin. Sadetta ei istutuksen jälkeen juurikaan tullut, joten kastelin taimia jonkin verran jotta pääsivät juurtumaan. Taimet eivät ihan suorassa pysynyeet, varret olivat jo melko pitkiä ja vahvojakin ja siten hiukan vaikeita pystyssä pidettäviä. Kokeilu onnistui kuitenkin hienosti, vain yhdestä heikoinvartisesta taimesta ei tullut kukkia, sen nuput kuihtuivat, mutta kaikki muut kahdeksan kukkivat hienosti - sekin, jossa oli uudelleenistuttaessa vain pelkkä varsi!

Varjolilja (Lilium Martagon) (Katariina Suvitaival, 2011)

Varjoliljan siemenet kypsiä, Kiltsi, Viro. Kukka kasvaa rehevässä ja kosteassa lehtomullassa. (Annika Michelson)

Lähteet

Kahila, P. 2010. Artikkeli ”Vaka vanha varjolilja”, Oma Piha –lehti 4/10.

Kukkiva Niitty.net -sivusto. Perenna. Viitattu 29.05.2011. www.kukkivaniitty.net

Kull, Kalevi; Kukk, Toomas; Kull, Tiiu: Eesti taimede must raamat räägib bioinvasioonist. Eesti loodus 2001/05.

Maatiainen ry. Siemenluettelo 2011. Viitattu 29.05.2011.

Puutarha. net –sivusto. Kuvat ensimmäisten kasvukesien varjoliljoista. Viitattu 29.05.2011.

Luontoportti.com -sivusto. Varjolilja. Viitattu 16.8.2011.

Zoologia ja Botaanika Instituut (ZBI). Tulnukataimed. Levikukaartid, Lilium martagon Viitattu 18.10.2011