05B aspectes de gestio

Aspectes a tenir en compte per a la gestió de l'aula

ORGANITZACIÓ DEL TEMPS I L'ESPAI

Una hora de classe no pot organitzar-se de qualsevol manera: hi ha un inici, hi ha un final, hi ha una forma de començar... Cal haver-hi pensat i planificar la gestió del temps amb cura. L'espai de l'aula condiciona el funcionament del grup-classe. Cal preveure les variables que presenta i saber-les aprofitar i gestionar bé.

MOTIVACIÓ I PRESENTACIÓ DE LES ACTIVITATS

La motivació és la base de qualsevol aprenentatge. Influeix com presentem allò que hem d'aprendre, com ho fem connectar amb la realitat i amb els interessos dels alumnes, com els fem participar... Després és important no caure en el tòpic de creure que aprendre ha de ser sempre divertit... No, ha de contenir diversió, però ha de reclamar esforç. 

SEQÜÈNCIA DEL TREBALL

A les classes, bàsicament, s'hi treballa. Professors i alumnes. És important anunciar i deixar clar quina “feina” s'espera dels alumnes en cada hora de classe, quina han de dur feta de casa i, sobretot, quin sentit té per a l'aprenentatge aquella feina que farem. I també és important que quedi ben manifesta la feina que farà el professor: explicació, ajuda, supervisió, correccions (algunes a casa...), etc.

NORMATIVA D'AULA

En qualsevol col·lectivitat les normes són imprescindibles. Suposen un marc de claredat i donen seguretat per molt que, en alguns ambients, s'hagi fet demagògia sobre la necessitat d'establir una normativa... Cal ser clar i explícit, deixar clar què es pot fer i què no es tolerarà i xal marcar-ho, amb amabilitat però amb fermesa, des del primer moment.

RESOLUCIÓ DELS CONFLICTES

Evidentment, en una classe hi ha conflictes. És natural i positiu perquè forma part de la pròpia essència d'un grup. El que pot ser negatiu és la manera d'afrontar aquests conflictes... Per això cal saber gestionar, serenament, allò que succeeixi tenint en compte que moltes vegades la millor resolució no pot fer-se en el moment en què passa ni a l'aula.

RELACIÓ AFECTIVA

És important tenir clar que, quan fem classes, també som persones i que els nostres alumnes són nois i noies en una edat molt crítica pels canvis que es produeixen (de vegades amb angoixa) dins seu. Cal ser conscients d'això i cal, també, mostrar la part humana sense cap por, amb naturalitat. 

NIVELLS DE PARTICIPACIÓ

Ens hem de plantejar quins canals de participació i responsabilitat tindran els alumnes. Quins encàrrecs oferirem? Hi haurà un consell de la classe, amb delegats?