Referirea celulelor dintr-o foaie de calcul

Referinţele identifică o celulă sau o serie de celule dintr-un fişier de lucru.

Referinţele permit utilizarea:

- datelor din diferite părţi ale unei foi de calcul într-o aceeaşi formulă sau

- a valorilor dintr-o celulă în mai multe formule.

Pot fi referite şi celule:

- din foi de calcul diferite,

- din acelaşi fişier de lucru,

- din fişiere de lucru diferite

sau chiar date din alte programe.

Referinţele celulelor din fişiere de lucru diferite se numesc referinţe externe.

Referinţele datelor din alte programe se numesc referinţe la distanţă (remote

references).

Implicit, Microsoft Excel utilizează referinţe de tipul A1, marcând coloanele cu litere şi liniile cu numere.

Pentru a referi o celulă, se specifică litera care desemnează coloana, urmată de numărul care specifică linia. (De exemplu D50 referă celula de la intersecţia coloanei D cu linia 50).

Pentru a referi o serie de celule este necesară referirea celulei din colţul stânga-sus şi a celei din colţul dreapta-jos, delimitate prin „:”.

Exemple:

De asemenea, poate fi utilizat un model de referire în care atât liniile, cât şi coloanele dintr-o foaie de lucru să fie numerotate. Stilul „R1C1” este util atunci când se lucrează cu macrocomenzi şi pune în evidenţă referirea relativă a celulelor. Poziţia celulei este indicată astfel: „R” urmat de numărul liniei şi „C” urmat de numărul coloanei.

Observaţii:

Mai multe celule dintr-o foaie de calcul pot fi grupate într-o singură celulă, prin selectarea opţiunii Merge Cells din panglica de sus sau din fereastra de dialog Format->Cells->Alignment (pentru a accesa mai rapid fereastra de dialog se apasă combinaţia de taste CTRL+1). Pentru a le degrupa, se anulează opţiunea Merge Cells selectată ca mai sus.

Referinţe absolute şi relative

La crearea unei formule, referirea celulelor sau a seriilor de celule se bazează pe poziţia acestora relativ la celula care conţine formula.

În exemplul de mai jos, celula B6 conţine formula =A5.

Referinta relativa

Microsoft Excel va găsi valoarea căutată o celulă deasupra şi o celulă la stânga faţă de B6 (în celula A5). Acest tip de referire este cunoscut sub denumirea de referire relativă.

La copierea unei formule care utilizează referinţe relative, referinţele din noua formulă sunt actualizate şi se vor referi la alte celule în funcţie de poziţia formulei. De exemplu, dacă formula din celula B6 a fost copiată în celula B7, formula din B7 s-a transformat în =A6, adică referă celula cu o poziţie mai sus şi o poziţie mai la stânga faţă de B7.

Referinta Relativa 2

Pentru ca referinţele să rămână neschimbate prin copierea formulelor se utilizează referinţele absolute, prin inserarea caracterului „$” în faţa referinţelor care dorim să nu se modifice. Dacă referim absolut celula A5, formula de mai sus devine: „=$A$5”. În loc să adăugaţi simbolul $ înaintea literei şi a cifrei, puteţi folosi tasta F4 (în acest caz, tastaţi = , daţi click pe celula A5 şi apăsaţi o dată tasta F4).

Referinta absoluta

În acest caz, la copierea formulei se obţine aceeaşi valoare. Un exemplu de folosire ar fi actualizarea unor valori dintr-o foaie de lucru prin înmulţirea cu o valoare fixă (curs valutar, indici, parametri).

Referinta Absoluta 2

Imaginea de mai sus prezintă un exemplu în care este suficientă modificarea valorii din celula D1 (cursul valutar) pentru ca să se reactualizeze automat toate valorile din coloana B.