Fisier de lucru si foaie de calcul

În Microsoft Excel, un fişier de lucru (workbook) reprezintă un fişier în care se stochează şi prelucrează date. Acesta poate conţine mai multe foi de calcul, ceea ce permite organizarea a diferite tipuri de informaţii într-un singur fişier. 

Foaia de calcul (worksheet) se utilizează pentru listarea şi analiza datelor. O foaie de calcul este compusă din celule distincte, în care se pot înscrie diverse valori. Datele pot fi introduse pe mai multe foi de calcul simultan şi se pot face calcule cu datele din mai multe foi de calcul în acelaşi timp. 

Numele foilor de calcul apar în partea de jos a fişierului de lucru. Pentru a trece dintr-o foaie în alta se selectează de aici o anumită foaie. Numele foii de calcul active la un moment dat apare cu caractere îngroşate (bold). 

Pentru a trece dintr-o foaie în alta se poate folosi şi tastatura:

 CTRL+PAGE DOWN

 Trece în următoarea foaie de calcul (din dreapta celei active)

 CTRL+PAGE UP

 Trece în următoarea foaie de calcul (din stânga celei active)

Puteţi folosi tastatura şi pentru deplasarea mai rapidă într-o foaie de calcul: 

- folosind tastele PAGE UP şi PAGE DOWN se realizează deplasarea în sus sau în jos;

- folosind tasta ALT în combinaţie cu PAGE UP sau PAGE DOWN se realizează deplasarea cu câte un ecran la stânga sau la dreapta în foaia de lucru.

Graficele create cu ajutorul datelor dintr-o foaie de lucru pot fi introduse pe aceeaşi foaie sau se pot plasa într-o foaie diferită. 

Formatarea foii de calcul 

Formatarea unei foi de calcul presupune dimensionarea celulelor, stabilirea fontului şi stilului, formatarea numerelor, alinierea sau utilizarea de chenare şi culori.

a) Dimensionarea celulelor 

Coloanele şi rândurile pot fi redimensionate dacă se deplasează linia de demarcaţie dintre două denumiri de rânduri sau coloane. Pentru ca datele lungi din celule să se potrivească, coloanele  şi rândurile pot fi redimensionate automat dacă se face dublu click pe marginea capului de rând sau de coloană. Pentru ca să apară toate datele din celule fără a redimensiona coloanele, utilizaţi butonul Alignment din meniul Format/Cells pentru a micşora textul sau pentru a introduce mai multe linii într-o celulă. 

b) Font, dimensiune, stil 

Fontul, dimensiunea, stilul sau culoarea datelor selectate din celule pot fi modificate utilizând opţiunile din bara de lucru Formatting

c) Formatarea numerelor 

Se pot utiliza diferite formate pentru numere prin selectarea butoanelor din bara de lucru Formatting. Alte tipuri de numere pot fi utilizate dacă se selectează butonul Number din meniul Format/Cells (sau combinaţia de taste Ctrl+1)

d) Aliniere 

Pentru a alinia datele din celule se utilizează butoanele din bara de lucru Formatting. Pentru a poziţiona datele în alte direcţii se utilizează butonul Alignment din meniul Format/Cells

e) Chenare, culori şi modele 

Pentru aplicarea de chenare unor celule selectate se utilizează opţiunile din meniul Borders, bara de lucru Formatting. Tot din această bară de lucru se poate selecta butonul FillColor pentru a aplica diferite culori unor celule.