Links
Hej alle.
For den interesse det måtte have, så findes der i øjeblikket på videnskab.dk en blok om den kolde krig.
Jeg deltager af og til i debatten - som privatperson naturligvis. Her følger et link:
 Videnskab.dk


Russisk Kulturcenter har nu fået sin egen hjemmeside. Den er kun på russisk:
Russisk Kulturcenter

BaggrundsmaterialeTroels Andersen har undervist i russisk kunst på Københavns Universitet og er bl.a. forfatter til bogen: Moderne russisk kunst 1910- 30 (1967)


Jeg har fundet denne grundige masterafhandling på nettet om russiske
vittiheder. Alle vittighederne er gengivet både på russisk og engelsk:
Seth Benedict Graham: A culturel Analysis of the russo-sovjet anekdot (1990 og 1994)
8etd.library.pitt.edu/EDT/available/etd.../grahamsethb_etd2003.pdf)


Annika Hvithamar sagde flere gange i løbet af sit foredrag om russiske
ikoner "men det er en helt anden historie.." En del af denne
spændende "anden historie" er behandlet i hendes ph.d-afhandling:
Rusland i kirken og kirken i Rusland (2003).
Den er ikke udgivet i bogform, men den kan rekvireres hos forfatteren:
Forfatteren

Timothy Snyder: The Bloodlands. (2010. udkommer som paperback efterår 2011.) Denne Yale-historiker ,som er ekspert i østeuropæisk historie og som har polsk-jødisk baggrund, beskriver folkedrabene -forstået i bred forstand- fra 1930-erne til de første efterkrigsår i Polen,Ukraine, Hviderusland og De baltiske lande. Holocaust i al sin gru er ikke enestående, og den sættes ind i sammenhæng med de øvrige overgreb i disse "bloodlands",og han viser samspillet mellem den tyske og sovjetiske politik i områderne.
Det er selvfølgelig absurd at diskutere, hvem var værst - Hitler eller Stalin- eller hvem var det mest synd for?. Men forfatteren giver et indblik i kæden af overgreb fra sultedøden i Ukraine i 30-erne,de store udrensninger,som især ramte de nationale mindretal,den sovjetiske besættelse af det østlige Polen i 1939, nazisternes forsøg på udryddelse af den polske, og siden den ukrainske og hviderussiske elite, de østeuropæiske jøder og russiske krigsfanger, samt endelig tyskernes fordrivelse fra Øst . Auschwitz er desværre 'kun' en lille afslutning på rædslerne.
Anne Applebaum (gift med den nuværende polske udenrigsminister) har givet en grundig anmeldelse på New York Review of Books.Som man kunne forvente,har bogen fremkaldt mange reaktioner, både blandt holocaust-fornægtere og den modsatte lejr, som fremhæver jødernes særstilling.

Søren Ildveds links.

Klik her