Arkiv 2017

Generalforsamling

Tid:Tirsdag den 4. april, 2017, kl. 17.30

Sted: Fensmark Bibliotek, Kildegårdsvej 56, 4684 Holmegaard.

For medlemmer

"At rejse i Rusland"

Thomas Køhler, cand.mag. i russisk, direktør i Akademisk Rejsebureau

Tid: Tirsdag den 4. april, 2017, kl. 19.00 

Sted: Fensmark Bibliotek, Kildegårdsvej 56, 4684 Holmegaard. Entré: Medlemmer gratis, øvrige 50 kr.

Dansk-Russisk Forening i Region Sjælland inviterer til et offentligt power point foredrag med Thomas Køhler, Akademisk Rejsebureau.

At rejse i Rusland er ikke noget, man lige gør. De strenge visumregler, sprogbarrieren i et land, hvor mange stadig kun taler russisk, og besværlighederne med at komme rundt gør, at mange vælger selskabsrejse. Thomas Køhler begyndte som rejseleder allerede, da han var 21 i 1991. I en periode på næsten ti år fra 1999 rejste han Sibirien rundt som projektkonsulent blandt de oprindelige folk. Han har i 11 år ejet Akademisk Rejsebureau, der årligt arrangerer rejser til Rusland for små tusind nysgerrige danskere og svenskere.

I dette foredrag fortæller han fra maskinrummet i en rejsevirksomhed, der har specialiseret sig i Rusland – og om rejserne med skib, fly, tog og bus i det store land. 

Thomas Køhler, cand.mag. i russisk og statskundskab, som ung aktiv i Next Stop Sovjet, senere stifter af og

direktør i Akademisk Rejsebureau. Siden 1999 har han rejst som konsulent for Udenrigsministeriet og EU i det nordlige Rusland, Sibirien og Fjernøsten. Populær underviser på Folkeuniversitetet om Ruslands politiske historie, kirken, ikonerne, dagliglivet og malerkunsten.

”Hvad er international konfliktforskning? - med fokus på Vesten og Rusland"  

ved Jørn Boye Nielsen 

Tid: tirsdag 28. februar 2017, kl. 19.00 

Sted: Fensmark Bibliotek, Kildegårdsvej 56, 4684 Holmegaard. 

Entré: Medlemmer gratis, øvrige 50 kr. 

Jørn Boye Nielsen vil i sit foredrag især sætte fokus på de kritiske tilstande i relationen mellem Rusland og Vesten. Han tager udgangspunkt i Rikos nye rapport om Danmarks, EU’s og Vestens forhold til Rusland (oktober 2016), hvor beskrivelsen af Rusland som en aggressiv og faretruende stormagt i Ruslands periferi truer med at ”kaste kontinentet tilbage til Den kolde Krigs geopolitiske rivalisering og derved forpurre visionerne om et helt og frit Europa i fredelig sameksistens”. Han argumenterer for nødvendigheden ikke at lukke det vindue til dialog og samarbejde med Rusland, som blev åbnet ved Den Kolde Krigs afslutning og drøfter, hvordan vi kan stimulere en nuanceret politisk debat, som fremmer konstruktive relationer mellem Rusland, Danmark og Vesten generelt. Jørn Boye Nielsen er cand.scient.pol. og tidligere lærer ved Den Internationale Højskole i Helsingør (1980-2008), hvor han har undervist i konfliktløsning, fredsstudier og international politik. Han er medstifter af tænketanken RIKO (Rådet for International Konfliktløsning) og formand for dets bestyrelse. Endvidere er han mangeårigt medlem af bestyrelsen for FN-Forbundet samt af AWE, Association World Education. Han har skrevet bogen ”International Konfliktløsning” (2016) sammen med Vibeke Vindeløv og Isabel Bramsen, samt skrevet bogen ”Håndbog i konfliktløsning” (2013).

”Ti år som restauratør i Sankt Petersborg"

ved Berit Aalund

Tid: tirsdag 24. januar 2017, kl. 19.00 

Sted: Fensmark Bibliotek, Kildegårdsvej 56, 4684 Holmegaard. 

Entré: Medlemmer gratis, øvrige 50 kr. 

Under en uges sommerferie i Sankt Petersborg i sommeren 2001 fik foredragsholderen sammen med sin mand ideen til at flytte til Rusland og starte en restaurant. Uden at kunne tale sproget, og uden noget større kendskab til landet og kulturen, flyttede de til Sankt Petersborg i august 2002 og blev der til september 2012. Det var en 10årig læreproces, hvor der blev tabt og tjent penge, hvor moralen blev udfordret i et system præget af korruption, hvor medarbejderne blev udfordret af en anderledes ledelsesstil og hvor det omkringliggende samfund forandrede sig i voldsom hast.

Foredraget vil give en indsigt i, hvorledes det var at drive en forretning i et samfund, hvor reglerne var meget stramme og ofte umulige at leve op til. Og om hvorledes man i praksis kunne afvige fra disse regler på mere eller mindre legal vis.

Berit Aalund er cand. mag. i samfundsfag og filosofi. Fra 2002 til 2012 boede hun i Sankt Petersborg, hvor hun drev skandinavisk restaurant. I dag arbejder hun som rejseleder hos Vitus Rejser, hvor hun primært dækker rejsemål i det tidligere Sovjetunionen og Østeuropa

Litteraturaften på biblioteket i Fensmark torsdag den 7. september, 2017, kl. 19.00.Birgitte Hesselaa,  cand. phil, forfatter og  studieleder på Folkeuniversitetet i København sætter under overskriften ”Forbrydelse og straf – idéroman og kunstværk”  fokus på Fjodor Dostojevskijs verdensberømte roman. Forbrydelse og straf er den første af Dostojevskijs store romaner, sandsynligvis den mest læste. Da den udkom i 1866, blev den en skandalesucces. Siden hen er den blevet en af verdenslitteraturens ubestridte klassikere. Romanen er elementært spændende. Den har kriminalromanens stigende spændingskurve, den kulørte romans melodramatiske højdepunkter og et levende persongalleri, som spænder fra den prostituerede Sonja, ”Guds dåre”, den uhyggelige godsejer Svidrigajlov til Porfirij Petrovitj, en af verdenslitteraturens mest berømte efterforskere. Skildringen af livet i storbyens snavs og slum blandes med intense idédiskussioner, som ikke har mistet deres aktualitet. Og ind imellem åbner romanen sig i glimt af stor renhed.

I centrum står den unge, ludfattige student Raskolnikov, som drevet af uklare motiver myrder en gammel, modbydelig

pantelånerske. Med Raskolnikov giver Dostojevskij en moderne og mesterlig skildring af et menneske på randen af eksistentielt sammenbrud.

Foredraget giver en præsentation af romanen med kort udblik til dens historiske samtid samt en anslyse og vurdering af bogen som idéroman og kunstværk. Afsluttende reflekteres der over dens fortsatte aktualitet.

Birgitte Hesselaa er forfatter, cand.phil. Hun er studieleder for litteraturvidenskab og teatervidenskab på Folkeuniversitetet i København. I en årrække har hun undervist i de store russiske klassikere, i de seneste år særligt i Dostojevskijs forfatterskab. Hun arbejder pt. på en bog om Dostojevskijs Forbrydelse og straf.

”Mere gas fra Rusland?” ved tidligere diplomat Lars Grønbjerg.

Arrangementet finder sted på biblioteket i Fensmark tirsdag den 3. oktober, 2017, kl. 19.00.

Europa har som mål at ophøre med at anvende fossilt brændstof. Vi har gjort fremskridt, men der er lang vej endnu. Europas egen produktion er faldende. Vi får brug for mere energi udefra. Der er fokus på nye gasleveranser. Rusland er klar til at levere, men der er betænkeligheder i Europa vedrørende politiske konsekvenser af større afhængighed af russisk gas. Danmark er involveret i debatten om Europas gasforsyning, fordi gasledninger fra Rusland kommer helt ind i dansk territorialfarvand ved Bornholm. Det er der en særlig grund til. Vort naboland Polen ønsker, at vi skal sige nej til flere gasledninger fra Rusland, uanset at et nej kan bringe os i strid med både Tyskland og Rusland. I stedet ønsker Polen, at vi siger ja til en gasledning fra Norge (som vil komme tæt på Fensmark). Både den lokale og den globale udvikling af gasnetværk går hurtigt. Rusland ser Europa som sit bedste marked også i fremtiden men vil også eksportere til Kina, Japan og Tyrkiet.

Lars Grønbjerg har arbejdet i Danmarks og EU’s udenrigs- tjenester og har været på post i Bruxelles, Riyadh, Tallin, Riga, Stockholm og Moskva. Han er cand. polit. og har desuden studeret international politik og business. Han har været ekstern lektor på Københavns Universitet. Hans hovedinteresse er økonomiske forhold i Rusland og Østersø- regionen. 

                                                               

”Den Transsibirske Jernbane – med nedslag i aktuel russisk politik”.

ved cand.mag. i russisk og historie, rejseleder m.m. Martin Cleemann  Rasmussen.

På biblioteket i Fensmark torsdag den 7. december, 2017, kl. 19.00.

I foredraget fortælles om Den Transsibirske Jernbane og hvordan en rejse med jernbanen foregår i dag. Med udgangspunkt i Moskva med Kreml, Den Røde Plads og glimt fra det moderne Rusland krydser vi under foredraget den enorme sibirske ødemark til den gamle handelsby Irkutsk, hvor zartidens gamle træhuse stadig dominerer. Så fortælles der om verdens ældste, største og dybeste ferskvandssø Bajkal og om den enestående sibirske natur. Så videre til Mongoliet, Djengis Khans og rytterfolkets land med græsgrønne stepper, dinosaurknogler og overnatninger i nomadernes traditionelle hvide telte, gennem Gobi-ørkenen og frem til Beijing i Kina, som byder både på Den Kinesiske Mur, Sommerpaladset, Den Forbudte By og mødet med det moderne Kina.  Det hele krydres med nedslag i aktuel russisk politik.

Martin Cleemann Rasmussen taler flydende russisk. Han har igennem mange år rejst og boet i Rusland og Ukraine. Som historiker interesserer han sig især for Ruslands spændende krigshistorie. Han har været tilknyttet Hærens Officersskole som vejleder i krigshistorie, han er lektor i DIIS, forfatter til Lindhardt og Rindholms nye ”Danmarkshistorie”, som især henvender sig til Gymnasiet, og siden 2004  rejseleder, tilknyttet  Cultours. Sidst men ikke mindst er han en medrivende og vidende foredragsholder.