Arkiv 2016

Torsdag den 27. oktober, 2016, kl. 19.00, på biblioteket i Fensmark: Elena Wahl, ph.d. i russisk fortæller om ”Vikingerne og Rusland” Vikingerne er kendt verden over som krigere, handelsfolk og opdagelsesrejsende. I Rusland har de spillet en særlig rolle. De har grundlagt kongehuset ”Rurikovichi”, som regerede landet i syv hundrede år. Hvem var egentlig den legendariske Rurik? Hvorfor var den gamle Rus så attraktiv for vikingerne? Har vikingerne noget at gøre med selve navnet ”Rus”? Der er mange arkæologiske fund i Rusland, som bekræfter vikingernes tilstedeværelse i det gamle Rus: Ladoga (Aldeigjuborg), Novgorod, Gnezdovo, Kiev, Beloozero o.a. samt at der er fundet russiske genstande i Skandinavien, f.eks. ”Jaroslav mønten”, og hvis vi tilføjer kendte ægteskaber mellem vikingernes og det Gamle Rus kongehus, er der ingen tvivl om tættere kontakter mellem vikingerne og ”Gardariki”, som vikingerne kaldte daværende Rusland.

Foredraget ”Vikingerne og Rusland” vil give indsigt i, hvem vikingerne var, hvorfor de drog østpå, og hvordan kontakterne mellem vikingerne og de gamle russere udviklede sig

Elena Wahl er ph.d. i russisk sprog og litteratur ved Moskva Lomonosov Statsuniversitet, tidligere ekstern lektor ved Copenhagen Business School. Hun driver nu selvstændig virksomhed og er freelance guide på Vikingeskibsmuseet og i Roskilde Domkirke.

Program:

1 Ой, цветет калина (narodnaja, folkesang)

2 Старый клен(narodnaja, folkesang)

3 Тонкая рябина(narodnaja, folkesang)

4 Уральская ябинушка(narodnaja, folkesang)

5 Ой. да не вечер(narodnaja, folkesang)

6 Ау! (Немые версти лежат за спиной) (digt af Dmitrij Sukharev)

7 Моя звезда (digt af Aleksandr Sukhanov)

8 Апрель (digt af Aleksandr Sukhanov)

9 Мне звезда упала на ладошку (digt af Aleksandr Dol'skij)

10 Бьет волна (Пролив сангар) (digt af Aleksandr Gorodnitskij)

11 Соседка (digt af Oleg Mitjaev)

12 Давай поедем в гогод (digt, fremføres uden melodi, af David Samojlov)

13 Утро туманное (digt af Ivan Turgenev)

14 14 Зимняя ночь (digt af Boris Pasternak-relaterer til romanen Doktor Zhivago)

15 Не поговорили (digt af Jurij Levitanskij)

16 Трамвайчик (digt af Leonid Sergeev)

17 Мозарт на старенкой скрипке играет(digt af Bulat Okudzhava)

18 Грузинская песня (digt af Bulat Okudzhava)

Gudmund Bager har været lektor i fransk og dansk ved Holstebro Gymnasium. Han har desuden studeret russisk, både i Danmark og Rusland, har besøgt Rusland utallige gange og har i en årrække været dansk lektor på Moskva Statsuniversitet. Besøgene i Rusland har ført til en stigende interesse for russiske sange og viser, som han optræder med både i Danmark og Rusland

Mandag den 26. september, kl. 19, på biblioteket i Fensmark :Viseaften med russisk guitarpoesi ved Gudmund Bager, som synger Bulat Okudzhava, Aleksandr Dulov, Aleksandr Gorodnitskij, Viktor Berkovskij og andre. Arrangementet, hvor Gudmund optræder som solist, finder sted. Gudmund Bager synger på russisk og præsenterer teksternes indhold på dansk.

Onsdag den 31. august kl. 19 på biblioteket i Fensmark:

Flemming Splidsboel Hansen, ph.d. i russisk, seniorforsker på DIIS taler om ”Ukraine efter krigen”.

Konflikten i Ukraine har nu stået på i 2½ år. Men hvad er egentligt status for såvel krigen som fredsforhandlingerne? Hvordan kommer vi videre, og hvad er det mest sandsynlige resultat?

Foredraget vil give indblik i konfliktens baggrund, udvikling og status, og der vil være fokus på mange forskellige parter. Der vil være rig lejlighed til at diskutere indbyrdes og med foredragsholderen.

Flemming Splidsboels forskning på DIIS koncentrerer sig om Ruslands indenrigs-, udenrigs- og sikkerhedspolitik, russisk identitet, de politiske forhold i de tidligere Sovjetstater, forholdet mellem Rusland og EU og ikke mindst den aktuelle konflikt i Ukraine.

Splidsboel er tidligere universitetslektor ved Københavns Universitet og har desuden arbejdet på Forsvarsakademiet, i Udenrigsministeriet og senest som chef for 50 medarbejdere i OSCE’ s politiske og militære afdeling i Tadsjikistan.

Torsdag den 28. april, kl. 17.30 på biblioteket i Fensmark:

Generalforsamling (kun for medlemmer)

Efter generalforsamling taler militærhistoriker og forfatter Niels Bo Poulsen, Forsvarsakademiet om ”Den Store Fædrelandskrig” (fodraget er åbent for alle)

Det tyske angreb på Sovjetunionen den 22. juni 1941 blev startskuddet til den mest omfattende og blodigste konflikt i Europa set til dato. Omkring 27 millioner sovjetborgere mistede livet i en krig, som var tæt på at sønderrive landet, men som til slut endte med en sovjetisk sejr og en stilling som den ene af Den Kolde Krigs to supermagter. I sit foredrag vil Niels Bo Poulsen gennemgå hovedtrækkene i Sovjetunionens krig med Nazityskland 1941 – 1945 og forklare årsagerne til den sovjetiske sejr. Han vil også tale om, hvordan krigen påvirker det nuværende Ruslands identitet, kultur, uden- og indenrigspolitik.

Niels Bo Poulsen er militærhistoriker og forfatter. Hans forfatterskab inkluderer en række tekster om krigen på østfronten, og den 17. maj udgiver han på forlaget Gyldendal bogen Skæbnekamp – den tysk-sovjetiske krig 1941 – 1945. Den bygger videre på hans anmelderroste bog Den Store Fædrelandskrig, som udkom i 2007.

“Grundtvig og Rusland IV”,Vartov, 2. april, 2016

Program:

Samling ved Grundtvig-statuen på Vartov:

12.15 – 13.15 Ankomst og rundvisning på Vartov: Thorstein Balle, Grundtvig Centeret: ”Grundtvig og Vartov”.

13.15 – 13.30 Velkomst i foredragssalen ved Gunvor Andersen, formand for Dansk-Russisk Forening i Region Sjælland.

13.30 – 14.00 Ole Vind, cand.scient, dr.phil. på en afhandling om “Grundtvigs historie filosofi”, tidligere lærer på Grundtvigs Højskole i Hillerød: ”Det levende ord anno 2016”

14.00 – 14.20 Nikolaj Nikolajevitj Khitajlenko, museumsekspert., Tolstojs Mindestuer, Moskva: ”Tolstojs og Grundtvigs ideer om opdragelse og uddannelse. En sammenligning”.

14.20 – 14.40 Marija Dmitrijevna Tikhonytjeva, rektor for Leo Tolstoj-instituttet for sprog og kultur i Rusland: ”Tolstoys pædagogiske ideer – kan de realiseres i dagens Rusland?”

14.40 – 15.00 Spørgsmål til foredragsholderne. Debat.

15.00 – 15.30 Kaffepause.

15.30 - 16.00 Michael Schelde, ph.d., center leder, Grundvig Centeret: ”Grundtvigs internationale virkningshistorie”

16.00 – 16.30 Alla Saldovna Nasarova, uddannelsesplanlægger i statsdumaens uddannelsesudvalg: ”Mine erfaringer med Grundtvig i Rusland. Hvad virker? Hvad virker ikke?

16.30 – 17.00 Spørgsmål til foredragsholderne. Debat.

17.00 – 17.15 Universitetslektor Karsten Fledelius, Københavns Universitet: ”Afrunding”.

Strække-ben- pause

17.30 - Spisning; derefter uformelt samvær så længe energi haves.

Rapport fra Grundtvig mødet kan findes her

Tirsdag den 26. januar 2016, kl. 19, på biblioteket i Fensmark:Dr. theol. Christian Gottlieb, Københavns Universitet taler om den russisk-ortodokse kirke efter Sovjetunionens sammenbrud: ”Kirken er opstanden! Den Russisk - Ortodokse Kirkes tilbagevenden til det russiske samfund”