Numirea Guvernului

Mie mi-a inceput de vreo 17 minute ziua de 27 decembrie 2016.

Au trecut zilele dedicate sarbatoririi Craciunului, iar acum, presedintele in exercitiu al Romaniei (Klaus Iohanis) are de numit un nou guvern, numire care vine sa secondeze rezultatul Alegerilor Legislative din 11 Decembrie 2016.

Deocamdata, la nivel de 24 Decembrie, partidele parlamentare venisera cu doar doua propuneri, una din partea PSD (in persoana doamnei Sevil Shhaideh), si una din partea PMP (in persoana lui Eugen Tomac).

Eu am sa incerc sa grupez pe aceasta pagina prevederile constitutionale care conlucreaza mai pregnant (pentru ca de fapt Constitutia lucreaza ca un tot unitar si nu pe fractiuni).

Cu aceste alaturate imagini am cautat sa reprezint "intregul", ca un "tot unitar", dupa cum tot conceptul "intreg" dar conformat din fractii/ fractiuni.

Asta pentru a intra in cap cui se preface ca nu intelege, ca suveranul (proprietarul de drept) al Romaniei este "Poporul Roman", in intregimea lui.

Ne difera intre noi ca persoane, "patrimoniul personal" dar "patrimoniul public" ne apartine tuturor celor vreo 25-26 de milioane de cetateni romani, in mod egal.

Are pondere mai mare, in luarea deciziilor, cuvantul partidelor sau al oamenilor politici independenti, functie de numarul voturilor din portofoliu, dar:

1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Art. 85 – Numirea Guvernului

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza

votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea

primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele

României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la

propunerea primului-ministru.

Art. 103 – Învestitura

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Art. 104 – Jurământul de credinţă

(1) Primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul de la Art. 82.

(2) Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

Art. 107 – Primul-ministru

(1) Primul-ministru conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. De asemenea, prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.

(2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.

(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la Art. 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

(4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.