Centre

Recursos per arribar a acords:

Per motivar i implicar el professorat

Fitxa pel treball individual i grupal. Com motivar el professorat?

Fitxa amb una breu teoria i vàries propostes que s´han de seleccionar.

basada en Booth i Ainscow (2004): Index for inclusion

i un text del Grup Tècnic de Pràctica Reflexiva, Dep. d´Educació de Catalunya (2009)

Presentació sobre la gestió del coneixement i la motivació

Organització de l'aprenen... i gestió del coneixement

Vídeo (10 min). Daniel Pink. La sorprenent veritat sobre allò que ens motiva.

Molt recomanable. Divertit, àgil, ràpid i amb bon contingut.

Google docs per posar en comú la reflexió a partir del vídeo

Ve a dir que a les persones que treballen creativament no els mouen les recompenses externes, però sí són útils pels que treballen mecàniment.

Altres recursos per ampliar (per centres de nivell 2 i 3)

Peter Senge, Escuelas que aprenden, Només els centres que s´autoavaluen tenen capacitat per avançar.

Vídeos de la conferència de la directora de la KEY LEARNING COMMUNITY, (Indianápolis, EUA) on la Dra. Cristina Kunkel (estiu, 2010) explica com ho van fer per transformar l´escola en una Comunitat d´aprenentatge. S'han basat en Peter Senge i Howard Gardner. És un vídeo lent més útil per escoltar individualment que en grup.

Ferran Ruiz Tarraco (La nueva escuela. Las 4 transformaciones)

Trabajo colaborativo en la Administración Pública

Perrenoud, Diez competencias para enseñar.

llibre Neus Sanmartí + Jorba i Caselles.

Lectura de la conferència de Montserrat del Pozo sobre com iniciar un procés de canvi. (9 pàgines)

Centre Jacint Verdaguer

Plans de Millora.

Per saber què vol dir gestionar el coneixement.

  • Resum de l'article de Núñez de Paula, la gestió de la informació, el coneixement i l’aprenentatge organitzacional des d´una perspectica socio-psicològica, aquí.

http://www.scribd.com/doc/12976990/Nunez-de-Paula

Per centres que es troben a l´Estadi 1

  • Article EL PAÍS (2/9/2007): El reto de humanizar las organizaciones. Resum: La baixa productivitat està relacionada en un 60% amb la pobre qualitat directiva, basada en una estructura piramidal que sol traslladar el malhumor i l´estrés de dalt a baix. El pont que possibilita avançar s'anomena desenvolupament personal.

Per impulsar la comunicació

Font: Bel Llodrà, via Xisca Mas, Cep Palma)

Per demostrar-los que compartir coneixement no té perquè dur tanta feina els hi he posat l'exemple institucional de la Fundació iBit. Des del juny a l'iBit tenim un blog, gràcies al director Toni Roig. Després de 10 anys parlant de blogs ha estat el primer director de l'iBit que ha apostat per aquesta eina de comunicació. Fins fa un any només teníem una web, construïda a l'any 2004, que 7 anys després encara no tenim recursos per poder-la renovar. El blog ha servit per renovar-nos un poc i per donar veu pròpia a tots els treballadors de l'iBit (tesis de The Cluetrain Manifesto). Al blog s'hi escriu 6 dies a la setmana. El director és qui més escriu (dóna exemple) i a ell li toca els diumenges. A cada departament li toca un dia a la setmana. I el dia que ens toca decidim qui del departament escriurà. Jo crec que en 6 mesos hi he escrit només 3 vegades. Per mi tampoc ha estat tanta feina. Escrivim sobre els projectes que feim o sobre el que aprenem en les nostres feines. Després hi ha una persona que cada dia dedica màxim 10 minuts a twittejar les novetats i podríem tenir el twitter sincronitzat amb al facebook. Al facebook aquesta persona ha de revisar el feedback. Es va intentar montar de forma que està molt delimitat el temps que hi ha de dedicar cada persona. Ara el repte seria incorporar nous canals de comunicació i amb això ja s'està fent feina. De moment els canals de difusió són bàsics però damunt això es pot començar a millorar. L'important és definir quines persones han d'estar a cada canal o plataforma segons el grau d'especialització temàtica.

Per facilitar la coordinació (horaris de reunions)

Per millorar el treball en equip