Information och RutiNer

Här nedan hittar ni information om biblioteket. Ni finner till exempel rutiner för att låna och återlämna, läromedel och klassbesök.

Gripen

Biblioteket finns i Västra huset på Gripenområdet. Biblioteket är öppet hela skoldagen, och personal finns på plats så länge vi inte är uppbokade på andra aktiviteter. Ni kan alltid nå oss på vår gemensamma e-post: nykopingsgymnasium.bibliotek@nykoping.se

Biblioteket är ett arbetsrum för elever och personal och här ska det vara lugnt så att alla kan få studiero. I den tysta zonen finns sex studiebås för enskilt arbete.


Det är inte tillåtet att äta eller dricka i biblioteket.


Vi har skön- och facklitteratur på olika språk och på olika nivå för att möta de behov som våra elever har. Biblioteket ansvarar inte för klassuppsättningar av skönlitteratur.


Det finns en pedagogikhylla för personalens behov, vi hjälper också till med kurslitteratur för personal via fjärrlån och inköp.


Det finns dagstidningar, tidskrifter, samt ett antal databaser som vi gärna visar vid behov.


Nico

Biblioteket på Nico finns i sal 46 i annexet. Biblioteket är bemannat 4 dagar i veckan.


På biblioteket finns böcker till de program som finns på Nico, samt skönlitteratur på svenska, engelska och mångspråksböcker. Det finns också ett antal tidskrifter på biblioteket.


Bibliotekarien hjälper bland annat till med att skapa lånekonton för alla nya i årskurs 1, undervisning i informationssök för årskurs 3, och boktips/bokprat vid behov. Bibliotekarien kommer också ut och visar databaserna för både elever och personal vid behov.

Skavsta

I matsalshuset finns ett bibliotek med personal regelbundet 1,5 dagar i veckan. Det finns också en hylla i varje uppehållsrum med en mindre mängd böcker. I matsalshuset finns ett antal tidskrifter, till exempel Bilsport och Illustrerad vetenskap.
I flygteknikerprogrammets uppehållsrum
finns också tidskrifterna Flygsport och Flight International.


Vi kommer att boka tid med åk 1 under höstterminen för allmän biblioteksinformation och lånekort. Om någon lärare önskar så kan vi plocka ihop boklådor med tex skönlitteratur på svenska eller engelska från Gripen. Vi kommer också gärna och visar bibliotekets digitala resurser som Artikelsök, Legimus och Inläsningstjänst.


Eleverna är naturligtvis välkomna till biblioteket på Gripen, till exempel i samband med lektioner som är förlagda dit.

Låna och återlämna Böcker

Som personal har du tillgång till ett lärarkort som du kan använda på gymnasiets bibliotek. Läs mer om det här: Lånekort till anställda

Till personal på Nico och Skavsta kan vi skicka böcker som inte finns på de biblioteken med internposten.

Lånade böcker ska återlämnas i återlämningslådan på biblioteket. Detta gäller både lärare och elever.

Lånetiden är normalt fyra veckor, men den förlängs automatiskt vid lov. Vi kan också anpassa lånetiden om eleverna till exempel har en praktikperiod. Läromedel lånas ut tills kursen är slut.

Vi kan beställa fjärrlån till både lärare och elever på böcker som inte finns att köpa eller som inte kan lånas in från stadsbiblioteket.

Böcker som eleverna själva lånar på stadsbiblioteket ska också återlämnas där.

Elevernas lånekort

Elever i åk 1 som inte har ett lånekort i kommunen sedan tidigare får ett tidsbegränsat konto. GDPR-blanketter för underskrift av vårdnadshavare delas ut till dessa elever vid första biblioteksintroduktionen. Då uppdaterar vi också alla uppgifter för de elever som redan finns i låntagarsystemet. Vi informerar samtidigt om gällande låneregler.

Detta innebär att alla elever inte har en PIN-kod på sina kort, och kan därmed inte låna själva. Vi önskar därför att ni som lärare hör av er till biblioteket innan ni kommer med eleverna så att vi är på plats och kan hjälpa dem som inte har en PIN-kod att låna böcker.

Alla lånekort spärras automatiskt på 18-årsdagen och då kan eleverna inte låna själva innan de legitimerat sig för bibliotekspersonalen som tar bort spärren. Vi vill dels göra dem medvetna om att de är myndiga och själva ansvariga för sina lån, dels uppdatera deras kontaktuppgifter. Detta är stadsbibliotekets regler som vi måste följa.


Läromedel

Registrering och utlåning av läromedel via biblioteket gäller idag för följande program: ES, SA, NA, TE , BF och IM.

Alla nyinköpta läromedel på dessa program ska lämnas till biblioteket för registrering. Gamla läromedel som ska kasseras måste också avregistreras i bibliotekssystemet. Varje enskild lärare ansvarar för att detta sker för de läromedel hen ska använda.

Utlåning av läromedel sker klassvis på schemalagd tid i början av höstterminen. Det är viktigt då att alla elever fått sina läromedel från er lärare.

Lärare som har valkurser eller kurser som startar på vårterminen måste kontakta biblioteket för att komma överens om hur utlåning ska ske. Elever som börjar skolan under pågående termin måste komma till biblioteket för att få alla sina böcker registrerade.

Det är också viktigt att eleverna vet vilket läromedel som är deras, då de är återbetalningsskyldiga för borttappade läromedel; 400:-/bok.

I bibliotekskatalogen framgår det hur många exemplar som finns av varje titel, hur många som är utlånade och vilket program de tillhör.

Det finns inget gemensamt läromedelsförråd, böckerna står utspridda på respektive institution/klassrum.

Eleverna har också tillgång till Inläsningtjänst där det finns inlästa läromedel. Förslag till nya inlästa läromedel måste göras i god tid.

LÄshinder

Biblioteket skapar och administrerar konton i Legimus till elever med läshinder. Detta sker efter att eleven pratat med specialpedagog.

Eleverna har också tillgång till Inläsningstjänst. Här är det varje lärare som ansvarar för att introducera elever för tjänsten.

Ni kan läsa mer om vad som gäller vid läshinder här: Läshinder

Kopiera, Scanna och skriva ut

Det finns en kopiator/skrivare i biblioteket som både personal och elever kan använda.

Personal använder sina taggar/kort för att använda den.


Eleverna använder inloggningsuppgifterna som de fick när de fick sina datorer. Uppmana dem att spara dessa i tex telefonen.

Nedan finns instruktioner för hur eleverna ska göra:


Skriva ut

Dokumentet som de ska skriva ut, måste först vara sparat på deras dator. De kan alltså inte skriva ut direkt från Google Drive.


I datorn

  1. Öppna sidan http://utskrift.nykoping.se

  2. Logga in med inloggningen som de fick när de fick din dator.
    (Två första bokstäverna i förnamnet + två första bokstäverna i ditt efternamn
    samt fyra siffror, och lösenord.)

  3. Klicka på “Webbutskrift”.

  4. Klicka på det dokument som ska skrivas ut.

  5. Klicka på “Nästa”

  6. Klicka på “Utskrift”.
    Om de vill skriva ut i färg går de in på “Avancerat” och väljer det där


Gå till kopiatorn som du vill skriva ut till

  1. Logga in på kopiatorn/skrivaren med användarnamn och lösenord.
    (Samma som på utskrift.nykoping.se) PIN-kod behövs inte.

  2. Klicka på “Inloggning”

  3. Klicka på rutan “Mina utskrifter”

  4. Markera filen som ska skrivas ut.

  5. Tryck på den stora blå knappen nedanför displayen för att starta utskriften.

  6. Tryck på symbolen till höger för att logga ut. Om du inte loggar ut direkt, så loggas du ut automatiskt efter en liten stund.


Klart!


Kopiera

Om du enbart behöver kopiera, loggar du in på kopiatorn och väljer rutan “Kopia”.


Scanna dokument
Om du vill scanna in ett dokument måste du knappa in din Google-adress manuellt. Det finns ingen koppling per automatik till Googlemailen.


Elever

Årskurs 1

Vi kommer ut i början av terminen och informerar om bibliotekets rutiner och låneregler.
Mer om lånereglerna kan ni läsa här:
Låneregler

På efterfrågan kommer vi ut och visar till exempel våra databaser och hemsidan.
Databaserna och andra resurser hittar ni här:
Databaser

Årskurs 2

På efterfrågan kommer vi ut och visar önskade resurser.

Årskurs 3

Inför gymnasiearbetet kommer vi ut och presenterar biblioteket. Vi har också undervisning i källkritik och hur man söker i databaser som man kan få om så önskas. Alla information om gymnasiearbetet finns här: Gymnasiearbetet

Klassbesök i Biblioteket

Vi vill uppmana de lärare som planerar att komma med elever till biblioteket under lektionstid för att låna böcker eller söka information, att alltid meddela oss i förväg. På så sätt kan vi finnas på plats och hjälpa till vid behov, och vi kan se till att det inte krockar med andra aktiviteter. En del elever kan behöva hjälp med att låna då de inte har ett giltigt lånekort, saknar eller har glömt sin PIN-kod mm. Vi kan även hjälpa er att orientera er i biblioteket.

Ge oss gärna en kopia av den uppgift som eleverna har fått, vilken typ av skönlitteratur de ska låna, etc. Om vi i förväg får veta vad eleverna ska jobba med kan vi ge bättre stöd. Det är också önskvärt att ni som lärare följer med till biblioteket.


Biblioteket i Klassrummet

Biblioteket kommer gärna ut i klassrummet för att visa databaser, bokprata eller genomföra andra aktiviteter. Kontakta biblioteket genom att besöka oss eller skicka mail till oss.

Vi behöver då veta vad syftet är i god tid, så att vi kan förbereda oss och plocka fram bra material.