Upphovsrätt & Plagiat

UPPHOVSRÄTT & PLAGIAT

Nedan finns viktig information om upphovsrätt och plagiat som kan vara bra att känna till när man skriver sin rapport/sitt arbete. Längst ner på sidan hittar ni Ouriginals (Urkunds) plagiathandbok.

Upphovsrätt

Lagen om upphovsrätt ger varje skapare av ett verk rätten att bestämma hur detta får användas.

Ofta finns en Copyright-symbol som visar om ett verk är upphovsrättskyddat, och den ser ut på följande vis: ©

Denna finns dock inte alltid med utan istället man man hitta texten: "Detta verk skyddas enligt lagen om upphovsrätt (URL 1960:729)"

Tänk på att upphovsrätten gäller både text, bild och video.

Observera också att upphovsrätten kan skilja sig mellan olika medier. Till exempel är upphovsrätten för tidningar 115 år, medan upphovsrätten för skönlitterära verk upphör 70 år efter författarens död.

Plagiat och Självplagiat

Plagiat innebär att man använder forskning som någon annan gjort och sedan utger det för att vara sin egen forskning. Det kan också gälla bilder, musik och andra verk.

Självplagitat innebär att man använder sina egna tidigare arbeten, utan att referera till dem. I ett forskningssammanhang är detta inte tillåtet, utan måste refereras som vilken annan källa som helst.

Hur undviker man att plagiera?

Det enklaste sättet att undvika att plagiera är att göra korrekta referenser och citat i sin text.

Idag går många uppgifter genom programmet Ouriginal, tidigare Urkund, som är ett hjälpmedel för lärare att se om arbetet de rättar är skrivet med egna ord och korrekt refererat.


OURIGINALS plagiathandbok

SE_ouriginal_Plagiarism-Handbook_AUG2020 (1).pdf