Julia

Presnentació de Júlia Rey i Marina Ristol:

Unitat 9: Materials no metàl·lics

Primera part: Els plàstics

Enllaç: https://sites.google.com/site/blogdetecnologiaprimer/

Kahoot:

Mecanismes de transmissió del moviment:

Els mecanismes de transmissió del moviment els trobem en l’estudi cinemàtic i dinàmic dels mecanismes de les maquines. A aquests mecanismes no els considerem màquines pròpiament, sinó parts o conjunts mecànics d’una. La seva funció bàsica és transmetre el moviment, com be diu el seu nom, i a en alguns casos modificar-ne el seu valor o la seva forma.

Podem classificar aquests mecanismes a traves del seu tipus de transmissió:

  • Mecanismes de transmissió directa

Dintre dels mecanismes de transmissió directa podem distingir els arbres i eixos i els acoblaments.

Arbres i eixos: L’arbre son aquelles peces que transmeten un moviment circular a la vegada que un moment i el parell del motor. L’eix, és una peca en la que giren altres peces d’un conjunt mecànic.

Acoblaments: Els acoblaments s’utilitzen per unir dos eixos o arbres que estan alineats. Aquestes peces no modifiquen ni la velocitat ni el moviment. Podem trobar diferents acoblaments, rígids, flexibles, mòbils i el carda, també anomenat junta universal.

Aquest és el cardan de la transmissió d’un cotxe.

  • Mecanismes articulats

Dintre aquest apartat podem distingir mecanismes de quatre barres articulades, els de biela-maneta i el de biela infinita.

Mecanismes de quatre barres articulades: És un mecanisme simple format per quatre barres unides entre si a partir d'articulacions. Si les barres giren totalment s'anomenen manetes, si no, s'en diu balancí.

Biela_maneta: Transforma el moviment rectilini en circular o al revés.

Imateg de biela-maneta (imatge de google).

Biela infinita: Fa la mateixa feina que una biela-maneta, amb la diferència que la funcció de la biela la fa un movil que es desplaça dins la baula de la qual obtenim els efectes. Un exemple d'aquest mecanisme és el funcionament de les rodes antigues del les locomotores dels trens:

http://es.123rf.com/footage_12316863_movimiento-de-las-ruedas-del-tren-antiguo.html

  • Transmissió mitjançant elements flexibles

Podem trobar uns mecanismes que funcionen amb corretja i uns amb cadena.

Transmissió per corretja: Està format per dues politges unides per un element flexible anomenat corretja.

Aquestes dues fotografies estan fetes al sistema de refrigeració d’una campana extractora. Com podem comprovar, la primera imatge és d’una campana en funcionament (per això està bruta) i l’altre no.

Transmissió per cadena: Aquesta transmissió és fa entre dues rodes dentades unides amb una cadena.

En aquestes fotografies podem veure el funcionament de la bicicleta a partir d'una transmissió per cadena, i també les rodes dentades.

  • Transmissió mitjançant engranatges

Aquests mecanismes treballen a partir de la unió entre diferents rodes dentades per transmetre el moviment, podent-lo modificar la velocitat. Hi ha molts tipus d'engranatges els rectes, els helicoïdals, els cònics, els interiors, el de pinyó-cremallera i el cargol sense fi.

Els engranatges d'aquestes imatges són plans, i formen el mecanisme de funcionament d'un rellotge despertador.

Els engranatges d'aquestes imatges formen un mecanisme de pinyó-cremallera que serveix per a poder avançar i retirar el llevataps.

  • Lleves i excèntriques

Són mecanismes que la gran majoria de vegades s'utilitzen per transformar el moviment circular en rectilini, però no al inrevés.

Aquest és un mecanisme de lleva segida de rodet (imatge de google).

  • Transmissió mitjançant rosques

Les rosques també es poden fer servir com a mecanismes de transmissió del moviment.

  • Mecanismes de regulació i mecanismes intermitent

En aquest apartat podem destacar el regulador centrífug també anomenat regulador de Watt, i també els mecanismes intermitents, destacant la creu de malta i les carraques.

Aquest és un mecanisme intermitent creu de malta (imatge de google).