Quines diferències hi ha entre els alumnes d'Aula d'Acollida (AA) i alumnes de Suport Lingüístic i Social?

Data de publicació: 11/10/2015 11:52:37

Alumnes de procedència estrangera:

  • Alumnes nouvinguts (AA)

  • Alumnes que necessiten suport lingüístic i social (SLS)

Alumnes nouvinguts (AA)

Alumnat que s'ha incorporat per primera vegada al sistema educatiu en els darrers vint-i-quatre mesos o, excepcionalment, quan s'hi ha incorporat en els darrers trenta-sis mesos si procedeix d'àmbits lingüístics i culturals molt allunyats del català.

L'aula d'acollida és un recurs preferent per a l'acollida d'alumnes nouvinguts. És un punt de referència i un marc de treball obert amb una interacció constant amb la dinàmica del centre, la qual cosa permet una atenció emocional i curricular personalitzada i un aprenentatge intensiu de la llengua catalana i proporciona a l'alumne nouvingut una atenció adequada a les seves necessitats i progressos relacionals i lingüístics, com a complement del treball del grup classe al qual estigui adscrit.

Cap alumne no ha d'estar totes les hores lectives a l'aula d'acollida. Una opció recomanable és que faci, com a màxim, la meitat del seu l'horari lectiu setmanal i que la durada de l’assistència vagi disminuint a mesura que avanci en els aprenentatges.

Alumnes que necessiten suport lingüístic i social (SLS)

Alumnat de procedència estrangera aquell que no es pot considerar estrictament nouvingut i que no té com a llengua familiar cap de les llengües oficials a Catalunya, les necessitats especifiques dels quals es deriven de les limitacions en el domini del llenguatge acadèmic necessari per accedir als aprenentatges i en la possible manca de referents culturals i de coneixements previs que els permetin seguir amb normalitat els continguts curriculars.

L'organització del suport lingüístic és un recurs específic per donar resposta a les necessitats educatives dels alumnes que es trobin en alguna de les situacions esmentades. En conseqüència, aquest recurs s’adreça a facilitar el treball de les matèries i el domini de la llengua i té com a marc curricular de referència, el mateix que s’estableix al projecte educatiu per a la resta d’alumnes de la seva edat o del seu grup ordinari, prioritzant els aspectes que afavoreixin l’adquisició de les habilitats comunicatives.