Què fem amb un alumne estranger que acaba d'arribar a Cicle Inicial?

Data de publicació: 04/10/2013 11:16:31

1. L'aula d'acollida no és comença fins a 3r, de totes maneres el nen de primer cal tenir-li una atenció per tal de que la seva adaptació al centre i a la llengua catalana sigui de qualitat.

2. Els aspectes afectius, de crear un vincle, de proximitat, són molt importants. El llenguatge no verbal, l to de la veu, són molt importants.

3. A la classe es pot designar un alumne-guia o company que li faci costat les primeres setmanes.

4. No només s'incorpora el nen, és tota la família que entra al nostre sistema educatiu, a trvés de la vostra escola. Cal "cuidar-los", ensenyar-lis l'escola, presentar-los l'ampa, adreçar-los als tallers de família del centre (com ho teniu?), ...

5. Altres "mini-consells":

- parlar a poc a poc

- les mestres són el seu model lingüístic primer

- donar temps, a adaptar-se, a parlar, no forçar

- escriure a la pissarra, utilitzar recursos visuals

- ...

Ja suposo que tot és molt "obvi", solament ho recordo. Si l'ambient del centre, i de l'aula és acollidor les coses aniran millor i més ràpid.

Respecte a materials, no crec que sigui el més important. Els materials de CI hi ha tenen una dificultat que per a un nen de llengua romànica pot superar-se. Uns materials molt diferenciats també el faran "diferent".

De totes maneres ofereixo:

a) Una carpeta compartida al "dropbox". Rebràs un correu per accedir-hi. T'has de registrar. Hi ha de tot. Algunes coses són de fa anys.

b) La web: http://www.xtec.cat/web/projectes/alumnatnou amb molts recursos, i actualitzats.

A la llarga es tracta de planificar (protocolitzant?) aquestes noves necessitats, com la incorporació d'alumnat nouvingut. A la llarga, o a la curta, caldrà redactar un Pla d'Acollida (si no el teniu), però no solament per als nouvinguts.