TALLERS

ET CONVIDO A BALLAR! (PRIMÀRIA)

Anna Bastida Mármol

En aquest taller veurem diferents formes de treballar, d'organitzar la classe i de comunicar-nos amb els infants de manera que aquests sentin que l'aula de dansa és un lloc segur per al desenvolupament de la seva expressió corporal i vinguin a ballar contents i amb ganes de compartir la dansa amb la resta de companys i companyes.

Així doncs, veurem exemples de com estructurar una classe de dansa, quina metodologia seguir a l’hora d’ensenyar una dansa o de proposar una activitat paral·lela o una activitat lúdica, també veurem com és d’important fer servir un llenguatge curós i com el llenguatge corporal, moltes vegades, és més adequat que la parla.

Treballarem tot això a partir de l’aprenentatge i l’experimentació de danses d’arrel tradicional, danses de nova creació i activitats de dansa creativa, amb un ventall divers de músiques de diferents estils.

CONJUGUEM EL VERB INCLOURE? (INF-PRI-SEC)

El Teler, amb Marta Casas, Ester Bonal i Mireia Besora

Jo incloc, tu inclous, ell o ella inclou, nosaltres incloem, vosaltres incloeu, ells i elles inclouen…. Realment és així de simple?

Tot allò que pensem que és inclusiu, inclou realment? Què és el que pot fer-nos sentir exclosos o excloses? Quina de les meves actituds pot ser excloent? Quina és la mirada (o les mirades) caleidoscòpiques que ens ajuden a identificar els riscos de l’exclusió? Com podem entrenar altres tipus de mirades? Quins són els elements estructurals que generen desigualtats?... I, el més important, tot això com ho apliquem? Quines són les eines o recursos que tenim a l’abast per fer l’aula de música més inclusiva?

Analitzem, reflexionem, compartim i experimentem a través de la música per anar buscant respostes i per continuar plantejant-nos preguntes que ens ajudin a avançar cap a la inclusió.

EL NOU CURRÍCULUM: "¿QUÉ HAY DE NUEVO, VIEJO?" (PRI-SEC)

El Teler, amb Marta Casas, Ester Bonal i Mireia Besora

El desplegament de la Llei Orgànica 3/2020 d’educació (la LOMLOE), que implica un canvi en el currículum educatiu, ens porta de corcoll: revisar programacions, replantejar la manera com fem les classes, buscar nous recursos i metodologies...

Però, el nou currículum és realment nou? Què són els vectors? Què significa l’aprenentatge basat en situacions? Què és el treball per àmbits? Com hem de treballar les competències transversals? Com apliquem els criteris d’avaluació?...

Donarem unes quantes voltes al nou currículum de l’educació bàsica i tots els elements que el conformen, a partir d’exemples d’activitats de música pràctiques i vivencials, per descobrir-ne les principals característiques i les oportunitats que genera a l’aula, però també, i sobretot, per reflexionar què implica en la nostra tasca com a docents de música. Un canvi de currículum significa haver de canviar tot el que fem? Què puc mantenir o potenciar? Què cal que modifiqui o incorpori? Quines noves possibilitats tinc? Veiem el got mig ple o mig buit?

Com podem convertir el nou currículum en el nostre amic o a aliat? 

RAWALA I ELS 4 ELEMENTS  (INF-PRI)

Marta Canellas Crusellas 

A partir de la història del viatge d'una nena a través de la selva amazònica, coneixerem cançons, danses, activitats de moviment i improvisacions instrumentals i vocals inspirades en els quatre elements: terra, aigua, foc i aire.

Diferents emocions i energies que desplegaran el potencial que portem a dins i ens aproparan a conèixer el nostre planeta amb tota la seva bellesa i esplendor. 

Foto:  Paulina Polkowska

GORDON PER TUTTI (EI-PRI)

Eli Pujol Mayans

Sabem que l’edat més rellevant per a l’aprenentatge de la música és durant els primers anys de vida. La maduresa musical es desenvolupa a partir del contacte dels infants amb models musicals de qualitat. Coneixem el paral·lelisme que hi ha entre l'aprenentatge de la llengua materna i l'aprenentatge de la música. 

Llavors, quines són les característiques més rellevants que han de tenir les activitats per a l'aprenentatge musical dels infants de 3 a 5 anys? I de 6 a 11 anys? Què passa als 9 anys? 

Podem seguir les idees sobre l’aprenentatge musical d’Edwin Gordon, des de la inclusió? Cada infant avança en el seu desenvolupament musical de forma única. Quines eines proposa Gordon per a l’aprenentatge grupal però alhora personalitzat i per tothom?

En aquest taller aprendrem repertori específic i activitats seqüenciades dissenyades per a l'aprenentatge musical dels infants des d’una mirada inclusiva, basades en la teoria de l'aprenentatge musical que ha desenvolupat el pedagog Edwin Gordon a través d'un procés d'investigació molt rigorós. Coneixerem les activitats i el repertori des de la pròpia vivència, analitzarem els elements clau per al seu desenvolupament, i crearem noves activitats per aplicar a les aules amb el context de cadascú. 

TA, TE, TI TOTHOM!  (PRI-SEC)

Xavi Rocamora Manyoses 

Quines oportunitats ens brinda la mirada artística per imaginar i construir un món on tothom hi tingui cabuda?  Com podem explorar aquesta mirada a l'aula?

En aquest taller pràctic veurem propostes molt variades de sessions de música i moviment creatiu per a totes les edats, amb la mirada posada en la integració de les arts, l'educació per a la no-violència i en la diversitat. 

LA CANÇÓ: UN MITJÀ DE COMUNICACIÓ A L'ABAST DE TOTHOM (EI-PRI-SEC)

Gemma Tatay Ribosa

Us proposo conèixer cançons de tota mena i d’arreu del món, tot afegint un toc d’originalitat fent acompanyaments amb materials diversos i també amb el propi cos, que ens serviran d’ajuda per entendre millor el significat, l’estructura formal, la pulsació interna i l’estètica de la cançó.

Es treballarà amb peces a diferentes veus, cànons i cançons fetes amb obstinats, on el més important serà facilitar el seu procés d’aprenentatge.

DE CAP A CAP  (PRI-SEC)

Eva Ugalde Álvarez

En aquest taller prepararem un conte musical de cap a cap, és a dir, des de la pròpia elecció de la partitura fins a la seva posada en escena final, passant per diferents estratègies per resoldre problemes comuns i altres de més específics. A més, intentarem connectar els continguts treballats amb altres àrees pedagògiques tant acadèmiques com socials i emocionals.

La partitura és molt adequada per a l'alumnat entre 3r i 6è de primària, però les idees, estratègies i connexions es poden extrapolar fàcilment a altres etapes educatives.

Organitzarem el muntatge en les etapes següents:

1- Justificació, objectius i continguts.

2- Transversalitat.

3- Escalfaments específics.

4- Abordatges possibles de la partitura.

5- Estratègies de resolució de problemes comuns (problemes d'emissió, respiració, rang limitat, veus greus, afinació…)

6- Estratègies de resolució de problemes específics d'aquesta partitura.

7- Posada en escena. Idees de moviment, atrezzo, vestuari, maquillatge…

Es necessiten dos requisits per assistir-hi: un objecte QUALSEVOL (mida màxima: que càpiga a la teva motxilla) i actitud participativa.