TALLERS

ENDAVANT DOCTOR, PROCEDIM A LA DISSECCIÓ DE LA CANÇÓ (EI-PRI-SEC)

Anna Roig Castellví

Què és una cançó? Què ens fa sentir? Per a què pot servir? De què està feta? Quins tipus de cançons existeixen? Com en puc compondre una? 

Aquestes seran unes quantes de les qüestions que tractarem durant el taller, en el que, com bé diu el títol, ens dedicarem a “disseccionar” aquest gènere musico-literari que tant hem cantat, però sovint, poc hem analitzat. 

Teoritzarem sobre les cançons per tal de conèixer totes les peces que les componen i tenir eines per entendre-les millor i poder crear-ne de noves. 

Al taller hi apareixeran des de cançons de falda fins a cançons d’autor, per tant, se’n podran treure recursos per a la composició i anàlisi de qualsevol tipus de cançó.

INSTRÒNIKS: MAKERS A L'AULA (PRI-SEC)

Marc Sibila Vidal

En aquest taller treballarem l'Art Sonor, veurem materials i exemples de com ho podem utilitzar a l'aula.

Experimentarem amb quines coses podem realitzar amb les plaques MakeyMakey (a part de fer un piano) i quines opcions ens pot oferir el programa Scratch.

Crearem Situacions d'Aprenentatge on la música pot ser la protagonista, veurem diferents materials tecnològics programables que es poden utilitzar (Arduino, Micro.bit, ...), parlarem i practicarem amb diferentes eines de producció musical (BandLab, Koala Sampler, Live, Sonic Pi), ens endinsarem als Paisatges Sonors, buscarem maneres de treballar els ODS amb la música i relacionarem la música d'una manera transversal per poder-la treballar des de la física, la llengua, les matemàtiques, la tecnologia i tot el que sigui necessari.

I per últim veurem com podem utilitzar la Inteligència Artificial des d'una mirada sonora.

UKELELÉ, UKELELÀ! CANTEM I TOQUEM SENSE PARAR! (PRI-SEC)

Violant Olivares i Eduardo Hernández

Taller adreçat especialment per a tothom que vulgui engegar o impulsar un projecte d’ukelele a l’escola, escola de música o institut, però també si voleu iniciar-vos en l’instrument d’una manera graduada o millorar la vostra tècnica. 

Farem un recorregut en el qual aprendrem repertori inèdit, és a dir, nou respecte d'altres edicions, així com també activitats de creació i arranjaments originals per a orquestra d'ukeleles. Oferirem recursos metodològics a partir de propostes multinivell, seqüenciades en graus de dificultat progressiva i sota criteris d'inclusivitat. 

Seguim cantant i tocant sense parar i fent créixer l'uke revolució!

CREAR I CANTAR, TOT ÉS COMENÇAR! (PRI-SEC)

Xavi Manyoses Rocamora

Farem moltes activitats diverses on posarem de relleu la necessitat de donar a la creativitat l'espai que mereix, així com la seva relació natural amb la cançó popular.

A més, veurem com podem treballar la composició i la improvisació melòdica a l'aula des de diversos punts de partida com l'emoció i el joc.

També reflexionarem al voltant del model creatiu de la docent amb l'equip de les "4 i": intuïció, imitació, imaginació i implicació emocional. 

A MODE DE GORDON (EI-PRI)

Eli Pujol Mayans

Sabem que l’edat més rellevant per a l’aprenentatge de la música és durant els primers anys de vida. La maduresa musical es desenvolupa a partir del contacte dels infants amb models musicals de qualitat. Coneixem el paral·lelisme que hi ha entre l'aprenentatge de la llengua materna i l'aprenentatge de la música. 

Llavors, quines són les característiques més rellevants que han de tenir les activitats per a l'aprenentatge musical dels infants de 3 a 5 anys? I de 6 a 11 anys? Què passa als 9 anys? I si l'exposició a la música no és la mateixa que l'exposició a la llengua materna, com podem personalitzar l'aprenentatge musical dels infants d'acord amb la seva motxilla prèvia?

En aquest taller aprendrem repertori específic i activitats seqüenciades dissenyades per a l'aprenentatge musical dels infants, basades en la teoria de l'aprenentatge musical que ha desenvolupat el pedagog Edwin Gordon a través d'un procés d'investigació molt rigorós. Coneixerem les activitats i el repertori des de la pròpia vivència, analitzarem els elements clau per al seu desenvolupament, i crearem noves activitats per aplicar a les aules amb el context de cadascú. 

CANT BALLAT O BALL CANTAT? (PRI-SEC)

Anna Agudo Llobera

Has d’organitzar una dansa però no hi ha cap instrument, ni equip de so, què fas? Tots tenim la sort de dur un instrument fantàstic amb nosaltres: la veu, sempre podem cantar per fer ballar!

Tradicionalment les persones feien molta més música en el seu dia a dia, cantaven a les cases, a les sobretaules, als bars…i agafaven allò que tenien a l’abast per acompanyar-se rítmicament: unes culleres, un morter, una ampolla d'anís… El més important era poder gaudir d’aquell moment, les persones cantaven i sovint la festa s’engrescava i també sorgia el ball.

En aquest taller ens llençarem a cantar i ho farem per ballar danses dels Països Catalans però també d’altres Països perquè el cant i la dansa moltes vegades s’agafen de la mà i…ballen!

CANTA-LA BÉ! (EI-PRI)

Mireia Cadevall, Abel Castilla, Gemma Ruiz i Clara Sunyer

Des del SCIC se’ns va encomanar fer el 10è Cançoner, per als més petits i un recull de propostes didàctiques per a les seves cançons. 

La Mireia Cadevall, l’Abel Castilla, la Gemma Ruiz i la Clara Sunyer som persones apassionades pel cant i vam pensar els recursos per a tothom que faci cantar. Ja sigui a l’escola, a la coral, a casa o al carrer. Cantar i fer cantar és una de les coses més humanes, boniques i profitoses que hi ha. És una experiència, en tots els sentits, que voldríem que visquessin tots els nens i nenes. 

Canta-la bé! és un taller per descobrir repertori dels cançoners del SCIC, acompanyant-lo amb propostes didàctiques variades: acompanyaments rítmics o de percussió corporal, danses, manualitats, propostes escèniques, treball de la veu i la cançó, jocs, activitats de moviment…

Cantarem i posarem la mirada en com triem les cançons, com les ensenyem, com incorporem la creativitat en les propostes, despertant l’interès per l’art de cantar. 

I tu? T’uneixes a cantar-la bé?