FORMADORS I FORMADORES

ANNA BASTIDA MÁRMOL

S’inicia en la dansa als 4 anys a l’Esbart Sant Cugat, on també s’inicia com a monitora i forma part del Cos de Dansa sota la direcció d’en Joan Serra i, més tard, de la Sílvia Pérez.

Des dels anys de balladora del Cos de Dansa, s’ha anat formant tant en la dansa tradicional com en altres disciplines, en especial dansa contemporània i dansa oriental i, d’altra banda, ha anat impartint classes en diferents centres de dansa i escoles.

Amb 32 anys, decideix dedicar la seva vida professional íntegrament a la dansa i, d’una banda, se centra en l’escola de dansa de l’Esbart Sant Cugat, d’on és la directora durant quatre anys, i d’altra banda, comença a treballar en dues escoles públiques amb dansa dins del seu projecte escolar.

L’any passat cursa el Postgrau de les Arts Escèniques i l’Educació, itinerari de Moviment, a l’Institut del Teatre i col·labora amb l’Agència de Formació i Qualificació Professionals de la Generalitat per a l’elaboració del títol en Dinamització de danses d’arrel tradicional.

Actualment és mestra de dansa en dues escoles, coordina i participa en diferents projectes de dansa a les escoles i imparteix formacions de dansa per a mestres, entre altres cursos i formacions.

MIREIA BESORA TONDO

Titulada en Pedagogia per la Formació Musical Bàsica i General per l'ESMUC, i en Grau Professional i Elemental en l'especialitat de Piano pel Conservatori Professional de Música de Tarragona, i en Grau Professional de Cant pel Conservatori Professional de Música de Vila-seca. 

Formada tan en cursos de sensibilització musical del mètode Willems com de pedagogia musical a l'associació Orff-Schulwerk. També té formació en direcció coral.

Exerceix de professora de música des de l’any 1999, i des del 2006 compagina la docència amb la formació per formadors. Durant més de 10 anys ha treballat a l’Escola Municipal de Música de Can Ponsic i a Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval, projectes de la Fundació L’ARC Música, de Barcelona. Ha impartit també tallers per nadons a diferents escoles de música i biblioteques d´arreu de Catalunya.

Actualment fa classes a l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard, on dirigeix els cors infantils i coordina el projecte Escola Oberta (projecte artístic per la inclusió social). Dirigeix el Cor Èulia de l’Associació SuiteCor de Valls. També forma part de l’equip que ha dissenyat i desenvolupa El Teler de Música, www.telermusica.com (espai de recursos didàctics i reflexió compartida, iniciativa d’emprenedoria social).

ESTER BONAL SARRÓ

Fa música des dels 5 anys a L’ARC de Barcelona. Ha fet piano, guitarra, flauta dolça i flauta travessera i cant. S’ha format en múltiples cursos de pedagogia musical i direcció coral.

Llicenciada per la UB. Fa oposicions i exerceix de professora de música a instituts de secundària entre 1991 i 2001, on duu a terme diferents projectes artístics interdisciplinaris.

Del 2001 al 2008 és cap d’estudis a L’EMM Can Ponsic (Barcelona), gestionada per la fundació l’ARC Música, on dirigeix el cor infantil i el cor femení (fins al 2018).

El 2004 impulsa un nou projecte de la Fundació l’ARC Música: Xamfrà, Centre de Música i Escena per la inclusió social, al Raval, que dirigeix des del 2008. L’any 2013 comença “El Teler de Música”, empresa social de recursos didàctics musicals.

El 2017 posa en marxa d’EducArtS, projecte d’educació artística per l’equitat educativa del Pla de Barris de l'Ajuntament de Barcelona.

Formadora en cursos de música, direcció coral, organització educativa... en diferents cursos, post-graus i màsters en diferents Universitats.

Des del 2002 és professora del departament d'Educació i Mediació Artística de l’ESMUC i des del 2017 cocordinadora del postgrau d'Arts Escèniques i Acció Social de l'IT 

MARTA CANELLAS CRUSELLAS

Foto:  Paulina Polkowska

Grau en Pedagogia de la Música i el Moviment per la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena, amb les especialitats de Violoncel, Educació Especial i Terapèutica i Música Elemental. Màster en Artteràpia Transdiscilpinària per al Desenvolupament Humà (ISPA, actual IATBA). Llicenciatura en Filologia Catalana (UAB). 

Actualment coordina l'àrea de 0-7 del Musical de Bellaterra, així com el Títol d'Expert en Música, Creativitat i Moviment, organitzat pel Musical de Bellaterra i la Universitat Ramon Llull, dins el qual també imparteix formació. Codirigeix l'Institut d'Artteràpia de Barcelona (IATBA), on també treballa com a docent, terpeuta i supervisora. Facilita sessions de música i moviment a residents i a les seves famílies dins de centres per a gent gran de la Fundació Sant Andreu Salut. Ha creat els textos, músiques i lletres de diferents materials per a l'educació musical publicats per Bellaterra Música Ed, alguns dels quals s'han convertit en tallers per a escoles, museus i biblioteques i també en espectacles. Dos d'aquests formen part del programa del Servei Educatiu Rexics del Kursaal de Manresa.

MARTA CASAS CASTAÑÉ

Antropòloga especialitzada en gestió de la diversitat i la convivència des de la perspectiva intercultural, en educació intercultural i màster en Educació Inclusiva.

Va fer la seva formació musical a l’escola de música de Sant Hipòlit de Voltregà i ha cantat en corals des de la infància. De molt jove va començar a fer classes de música i dirigir cors infantils i té una àmplia experiència en la intervenció socioeducativa amb la música.

Entre el 1993 i el 1998 va participar en el projecte d'educació musical de La Lluna Blava per a la introducció de la música com a recurs pedagògic en centres oberts al barri del Raval de Barcelona. Un projecte de la Fundació Serveis de Cultura Popular (actualment Fundació Bofill), en el que va participar amb un equip de persones entre les que hi havia la seva germana, Núria Casas. La  necessitat de plantejar l’acollida dels infants procedents de la immigració en aquest context, a través de les activitats de música, va ser un estímul fonamental per a la seva especialització professional posterior. Va ser a arrel d’aquesta experiència que les germanes Casas van conèixer l’Ester Bonal, i d’aquesta trobada en va sortir ""Diversita’t. Cançons, danses, activitats i recursos per a la convivencia en la diversitat"".

S'ha dedicat professionalment durant 15 anys a gestió de la diversitat i la convivència des d’àmbits educatius, en el món associatiu, en l’administració local i com a consultora en empreses i organitzacions, així com en la coordinació i docència de cursos, seminaris i grups de treball. La seva formació acadèmica li ha permès treballar també com a experta en educació intercultural i educació inclusiva. Destaquen les col·laboracions amb la Fundació Jaume Bofill, amb el Departament d’Educació, i l’experiència com a formadora especialitzada en el disseny, coordinació i docència de cursos i seminaris. També ha col·laborat en diversos màsters i postgraus.

Entre els anys 1997 i 1999 va treballar de professora de música a secundària. Una activitat que va reprendre l’any 2011, amb el convenciment de l’interès de treballar a través de la música per millorar l’èxit escolar i la inclusió de tot l’alumnat en aquesta etapa educativa. Actualment treballa a l'institut Antoni Pous i Argila de Manlleu, un centre de màxima complexitat, on lidera el projecte Khoreia de música per a la inclusió (amb el cor Khoreia) i ha coordinat el projecte Erasmus+ All-in Ed per a la millora de la vinculació escolar de l'alumnat (school engagement) com a eina per a la prevenció de l'abandonament escolar prematur.

Ha participat com a membre de l’equip responsable del disseny i desenvolupament d'El Teler de Música des del 2011, i n’és la coordinadora. 

És autora de diverses publicacions i treballs que podeu trobar al seu bloc: www.convivenciadificil.blogspot.com.

ELI PUJOL MAYANS

Eli Pujol Mayans és pianista, pedagoga, psicopedagoga i musicoterapeuta. Graduada en Pedagogia per l’Escola Superior de Música de Catalunya; Màster en Musicoteràpia per les universitats Pompeu Fabra i Ramon Llull; i Màster en Psicopedagogia amb premi extraordinari, per la Universitat Oberta de Catalunya.

Va ampliar la seva formació als Estats Units, al Gordon Institute for Music Learning, interessant-se per la Music Learning Theory d'Edwin Gordon, essent la primera persona de l’Estat Espanyol que obtingué les certificacions en Early Childhood Music i en Elementary General Music.

Actualment imparteix docència musical al departament de Didàctica de les Arts i les Ciències de la Universitat de Vic. A I’Escola de Música i Conservatori de Vic combina tasques de gestió amb la docència, treballant amb alumnat d’entre 0 i 11 anys. Des de la seva fundació el 2015, és sotsdirectora i professora formadora de l’Institut Gordon d’Educació Musical a Catalunya i a Espanya.

XAVI ROCAMORA MANYOSES

Educador musical i multiinstrumentista. Format com a mestre de música (UAB) i certificat en l'enfoc pedagògic Orff-Schulwerk a San Francisco (SFIOC), especialitzat en la formació del professorat en Creative Music and Movement Education per l'European Mentorship Programme i estudiant del Màster en Educació Interdisciplinària de les Arts (UB). 

Fundador i coordinador pedagògic de l'associació La Batuescola i del projecte de lleure multidisciplinar Casals Artístics de Sant Cugat

Actualment és docent dels programes de Formació Certificada en Orff a Finlàndia (JaSeSoi) i a Catalunya (Orff Catalunya).

El seu principal camp d'estudi és la creativitat i la integració de les arts en l'educació musical i forma part de la junta directiva de l'Associació Orff Catalunya. 

GEMMA TATAY RIBOSA

Nascuda a Barcelona, obtingué el grau mig de piano i el superior de teoria i solfeig al Conservatori Superior de Música del Liceu. També és diplomada en Magisteri Musical per la Universitat de Barcelona. Ha estudiat direcció coral amb els mestres Manel Cabero, Gaby Baltés, Mireia Barrera, Josep Vila, Lluís Vila, Dan Olof Stenlum i Piere Cao.

Ha estat directora assistent en els concerts participatius que organitza “La Caixa” a Sevilla, Granada, Barcelona i Pamplona.

En el transcurs de la seva trajectòria, ha dirigit diversos cors infantils i cors d'adults, entre els quals el Cor Tessàlia i el Cor Ariadna de l’Agrupació Cor Madrigal, que segueix dirigint actualment.

Des de fa cinc anys canta com a soprano al cor GAC de Barcelona. 

Pel que fa a la vessant pedagògica, ha estat professora de magisteri musical a la Universitat de Barcelona. Regularment imparteix cursos de pedagogia musical i direcció coral a mestres i directors de cors a diferents universitats i entitats de l'estat espanyol.

Enguany és mestra de música de primària i secundària a l'Escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat, on dirigeix hi els cors infantils. Forma part de l'Escola Coral de l'Orfeó Català com a directora del Cor Petits.

EVA UGALDE ÁLVAREZ

Nascuda a Donostia el 1973.

La seva activitat se centra en la docència i la composició.

Molt implicada en el panorama coral basc, actualment és la presidenta de la Confederació de Cors d'Euskal Herria.

Pel que fa a la seva activitat fora d'Euskadi, Eva Ugalde és convidada regularment com a membre del jurat en concursos de composició nacionals i internacionals.

En els darrers anys ha impartit masterclasses enfocades tant a la interpretació de la seva pròpia música com a la composició (Seminario Europeo per Compositori, a Itpalia, Festival Internacional de Coros de Mujeres Latinoamericanas, a Argentina...), així com conferències sobre composició i dones. (La Composición desde una perspectiva femenina, Universitat de València, Conversatorio de mujeres compositoras, en línia).

Diverses agrupacions corals nacionals i estrangeres han gravat la seva producció, entre elles Alaia Ensemble de Madrid, que sota la direcció de Daniel de la Puente va gravar un monogràfic el 2018 amb 12 de les peces més emblemàtiques. Més recentment, el grup alemany Singer Pur va incloure el seu treball "Heartland" al seu CD Among Whirlwinds, una obra dedicada a les dones compositores que va guanyar el premi Opus Klassik 2022 a la categoria d'enregistrament coral.

La seva música està disponible a www.cm-ediciones.com, www.evaugalde.com, i a plataformes com Spotify o YouTube.