Mănăstirile Râşca şi Neamţului, rezervaţie de zimbri și cerbi lopătari, Munţii Stânişoara

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 

Participanţi: Vasile Bouaru, Cristina Vitega (Rădăuţi), Elena şi Constantin Doina (Fălticeni). 


Satul Râșca se află in judetul Suceava, la 15 km de orasul Falticeni (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul turismului, 1989). Pentru a ajunge in acest sat, dinspre Falticeni, ne deplasam mai intai pe E85 in directia Roman, apoi urmam drumul 15C in directia Targu Neamt, pana in localitatea Praxia, de unde ne abatem spre dreapta inca 6 km.

15 februarie 2014. Am pornit dis-de-dimineata din fata manastirii Rasca pentru a parcurge un traseu pe la poalele Muntilor Stanisoara, inspre manastirea Neamtului. Dimineata se anunta cu ceata si destul de umeda.

Constructia manastirii Rasca a fost terminata in 1542 si a avut o istorie zbuciumata datorita cotropitorilor din acele vremuri. Mai aproape de noi, Mihail Kogalniceanu a fost inchis in anul 1844, timp de 6 luni, in turnul clopotnita al acestei manastiri.

Dupa ce depasim cladirea manastirii (foto 2) ne deplasam spre amonte cam 200 m, pana la intersectia din imaginea 3, de unde ne abatem la stanga. Intram astfel in padurea Moisa (foto 4), pe un drum forestier pe care il vom parcurge in intregime, el avand lungime de 8 km. 

                                                                             2

                                                                         3

4

                                                                                  5

Alterneaza de-a lungul drumului portiuni inghetate cu portiuni noroioase, iar drumurile forestiere adiacente sunt si ele destul de noroioase (foto 5). Depasim multe intersectii (foto 6) dar pastram drumul principal. Acesta urmareste indeaproape micul parau care curge domol pe valea pe care urcam (foto 7).

                                                                             6

7

Din nou depasim unele interesctii de drumuri forestiere insa cele laterale au la capatul lor bariere (foto 8). Ajungem la un loc de popas, un izvor, de unde e bine sa ne alimentam cu apa (foto 9). 

                                                                       8

9

Imediat dupa acest izvor apare o bifurcatie mai mare. Ne abatem, in urcus, pe drumul din stanga (foto 10). Ceva mai incolo mai apare o intersectie mare (foto 11). Si aici ne abatem la stanga.

                                                                            10

11

                                                                              12

De la aceasta intersectie mai strabatem foarte putin si ajungem la capatul drumului forestier. De aici se despart mai multe drumuri mai mici. Am urmat drumul dat de sageata rosie din imaginea 12. Acesta urca destul de putin la inceput si in urcus ne abatem spre stanga, pe firul unei vai. Cu cat urcam zapada este din ce in ce mai rara si treptat noroiul isi face simtita prezenta. Ceva mai sus drumul incepe sa urce mai accentuat prin padure (foto 13). Urcam spre o culme secundara ce pare sa se desprinda dintr-un varf aflat undeva in stanga noastra. O data ajunsi pe creasta ne abatem din nou spre stanga, pe acelasi drumeag. Pe un trunchi de copac creste iasca (foto 14). Undeva spre dreapta noastra se zareste un varf mai inalt (foto 15). Drumul pe care suntem are aspectul unei poteci mai largi si pare sa urmeze o curba de nivel spre poalele acelui varf (foto 16).

13

                                                                            14

                                                                        15

16

                                                                                   17

18

Parcurgem cateva sute de metri si la un moment dat observam ceva mai jos de noi un alt drum forestier, foarte bine conturat. Coboram cativa zeci de metri spre acel drum (foto 17). Se vad urme de roti de masina (foto 18). Ne inscriem pe acest nou drum spre vale. Pe o creanga mai groasa a unui copac prabusit vedem ciuperci (foto 19). Mai la vale intalnim, pe un alt trunchi de copac, o umflatura mare (foto 20).

                                                                   19

20

Coboram mai departe, depasind un acoperis al unui adapost prabusit (foto 21). Drumul coboara in multe serpentine iar la una din ele, un fag are radacinile iesite in afara (foto 22). Mai jos, un brad si un fag aproape ca fac corp comun (foto 23). 

                                                                                 21

                                                                       22

23

Treptat, apare din nou zapada (foto 24). Inca putin si ajungem la iesirea din padure, in spatele unei fabrici de cherestea de la manastirea Neamtului (foto 25). Traversam Paraul Nemtisor (foto 26) si ajungem la o intersectie asfaltata de la care ne abatem spre stanga. 

                                                                             24

                                                                             25

26

Nu departe se vede intrarea la manastire (foto 27). Dam un tur acestei celebre manastiri (foto 28) dupa care iesim din nou in drumul asfaltat si mai parcurgem vreo 3 km spre Rezervatia de zimbri si fauna carpatina Dragos Voda.

                                                                          27

28

Intrarea spre rezervatie este data de un indicator (foto 29). Inainte de a intra in rezervatie, pe un alt indicator, sunt informatii despre fauna din Parcul National Vanatori-Neamt; fotografiem si spre nord-est (foto 31). 

                                                         29

31

O data intrati in rezervatie, pe langa alte animale, ne abatem spre tarcul unde sunt zimbrii. Cateva panouri ofera informatii despre aceste locuri (imagini 32-34). 

                                32

                               33

34

Dar zarim si aceste animale uimitoare, facandu-si… siesta (foto 35). Unele exemplare sunt gigantice (foto 37). 

                                                    35

37

La un moment dat un zimbru se apropie de gardul de protectie (foto 39). In partea opusa cerbii lopatari se odihnesc (foto 40).

                                                                                  39

40

Revenim la drumul asfaltat. Mai parcurgem cateva sute de metri printr-o minunata padure alcatuita in special din foioase, stejar de exemplu (foto 41). Ajungem la intersectia cu drumul 15B, marcata de multe indicatoare (foto 42, 43). De aici putem continua calatoria spre orasul Targu Neamt sau spre Poiana Largului. 

41

                               42

                               43