Sinaia - Baiul Mare, Munţii Baiului

Drumeţii de o zi în Munţii Baiului

Marelena şi Radu Puşcarciuc (Oneşti)


Sugeram doua trasee in circuit pe plaiurile Baiului, care, credem noi, pot da suficienta satisfactie, si estetica si sportiva, celor aflati pe Valea Prahovei. Le-am parcurs la 23-24 mai 2010.

extras din lucrarea lui Mihai Ielenicz - Baiului - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1984

 imagine luata de pe Google, apartinand site-ului ihotele.ro; toate explicatiile ne apartin

                 1. Sinaia – Piciorul Câinelui – Vf. Piscul Câinelui (1658 m) – Vf. Drăgan (1776 m) – Vf. Baiul Mare (1908 m) – Culmea Baiu – Muntele Cumpătul – Vf. Cumpătul (1651 m) – Stâna Mare – Plaiul Tufa – Sinaia (10-11 ore)


Plecam din gara Sinaia, pe soseaua nationala, spre sud. O strada secundara, marcata cu puncte albastre vopsite pe stalpii de electricitate, ne trage curand langa liniile caii ferate, pe care le traversam pentru a prinde capatul drumului, neasfaltat inca, ce urca in serpentine la fosta cabana Piscul Cainelui, scoasa acum din circuitul turistic (vezi harta, extras din lucrarea lui Mihai Ielenicz - Baiului - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1984). (vezi la si harta realizata de domnii Haret, Protopopescu, Titeica, utila pentru a descoperi alte particularitati ale zonei)

O data incheiati cei circa 2 km de drum si ajunsi la ultima lui curba, unde tinde sa intre pe poarta fostei cabane, il parasim si urmam o poteca, bine marcata cu punct albastru. Urmeaza imediat un urcus destul de dur - ce poate fi atenuat prin initiative proprii de suit in serpentine, neuitand sa revenim la marcaj o data ce acesta ajunge pe culmea Piciorul Cainelui. (In ghidurile mai vechi, marcajul turistic se termina la cabana Piscul Cainelui. Traseul, marcat ulterior, continua urcusul pe o poteca ce pleca din spatele cabanei direct spre linia de maxima altitudine a Piciorului Cainelui; semne ce marcau aceasta poteca inca se mai vad.)

2 Pe Piciorul Cainelui, mai sus de fosta cabana.

4 Sinaia a ramas mult sub altitudinea noastra.

O data instalati pe culme, panta se domoleste si marcajul, bine realizat, ne conduce intr-o ora la golul alpin. De pe micul varf (1348 m) pe care ajungem privelistile deschise de jur imprejur, incepand cu imaginea Bucegilor, sunt absolut incantatoare. Pe acest mic varf sunt instalate o masa si banci trainice, ceea ce va face popasul si mai placut. Traseul urmeaza in continuare Piciorul Cainelui, spre vest, poteca tinandu-se fidel de marginea padurii din stanga. Dupa jumatate de ora, depasim etajul padurilor si ne aflam sub Culmea Cainelui. In dreapta noastra, deasupra obarsiilor Vaii Cainelui, observam o stana. (Iarna, in portiunea de la varful de 1348 de metri pana aici se formeaza acumulari impresionante de zapada, de mai multi metri grosime. La topirea zapezilor, lacuri temporare cu suprafete importante ocupa locurile, pentru scurta vreme. - nota, Ica Giurgiu)

7 Suntem pe Piciorului Cainelui, in drum spre Piscul Cainelui. De cealalta parte a Prahovei, Bucegii.

8 Se vede stana Piscul Cainelui si, spre est, obarsia Vaii Cainelui, dominata de Varful Mierlei (1660 m), punct de racord dintre culmea principala a Baiului si Muntele Gagu, versantul stang al Vaii Cainelui.

9 Spre sud este Muntele Gagu.

10 Spre nord, sub Baiul Mare, ascunsa inca in ceata, obarsia Vaii Rele.

12 Unghia-pasarii (Viola declinata), endemism carpato-balcanic si amareala (Polygala amara).

13 O delicata orhidee: poroinic (Dactilorhiza sambuccina).

14 Ghintura-de-primavara (Gentiana verna).

15 Degetarel (Soldanella major).

16 Flori de afin (Vaccinium myrtillus).

17 Trepte spre Piscul Cainelui (aflat in afara imaginii, spre dreapta).

18 Ultimii pasi catre Varful Piscul Cainelui...

19 ...pe care nu-i mai facem, trecand cu putin pe sub el (pe poteca din dreapta imaginii).

20   Culmea Cainelui, cuprinsa intre Piciorul Cainelui si Varful Piscul Cainelui (a se lega de imaginea anterioara). In fundal, Bucegii.

Traseul marcat se avanta spre Varful Piscul Cainelui. Dupa o prima treapta mai abrupta, marcajul dispare. Oricum nu mai este nevoie de el (asta numai pe vreme cu vizibilitate buna - I.G.), chiar daca mai sunt cateva semne care sa duca pana pe Varful Piscul Cainelui. Noi ocolim varful, cotind spre nord, pentru a intalni drumul de tractor de pe culmea principala a Baiului. De aici inainte privelistilor de pana acum li se adauga gama celor vestice, deschise catre Muntii Grohotis si, ceva mai tarziu, si spre Muntii Ciucas.

Ne indreptam spre punctul culminant al traseului, Varful Baiul Mare, urcand pe poteca fidela liniei de maxima altitudine a culmii, dupa ce am parasit drumul de tractor care incinge coastele vestice ale varfului, mult sub el. De pe varf, dupa ce ne vom fi indestulat ochii cu muntii si vaile imprejurului, coboram, cotind spre est, pentru a prinde muchia Muntelui Cumpatul, interfluviu care desparte Valea Rea, din stanga, de obarsiile Vaii Sipa si apoi de Valea Tufa, afluenti ai Prahovei. Drumul ciobanesc de pe culmea sa ne va conduce, dupa circa doua ore, pana in capatul golului alpin, la marginea padurii, unde se afla Stana Mare, parasita; poate din cauza rezervatiei de narcise de pe versantul sudic al Muntelui Cumpatul?!

21 Spre nord, punctul culminant al traseului nostru, Vf. Baiul Mare.

22 Suntem pe culmea principala a Baiului si avem parte de privelisti noi...

23 Piciorul Vornicu, versantul drept al Paraului Cotofana...

24 …si versantul sau stang, Piciorul Cotofenei. Cotofana este afluent al Paraului Florei, care confleaza cu Raul Doftana in localitatea Valea Doftanei (satul Tesila) - care se vede vag, in departare, in dreapta imaginii; culmile care inchid orizontul (vestic) sunt ale Muntilor Grohotis.

24bis Porumbel voiajor, obosit si flamand!

25 Varful Dragan (1776 m), “obstacol” in drumul spre Baiul Mare, pe care drumul il ocoleste larg.

26 Bucegii, in fundal. In centrul imaginii, Valea Rea, prinsa intre Piciorul Cainelui (stanga) si Plaiul Tufei. La partea ei din aval este Sinaia.

28 Curentii de aer ceva mai reci de pe pantele nordice ale Draganului tin in viata flori, altfel, primavaratice, precum: brandusele-de-munte (Crocus heuffelianus),...

29 ...sisineii-de-munte (Pulsatilla alpina) sau...

30 primulele: mai cunoscuta ciubotica-cucului-de-munte (Primula elatior) ori...

31 ...mai rarele, angheline (Primula halleri)...

32 ...si ochiul-gainii (Primula minima)...

33 ...convietuiesc cu martisorii (Geum montanum) si cu...

34 ...mai varaticele cupe (Gentiana acaulis).

35 In timp ce ocolim Draganul avem parte de noi imagini spre vest: Piciorul Cotofenei, intre Paraul Cotofana (dreapta) si Paraul Florei; pe Valea Doftanei se disting, vag, satele Traisteni si Tesila (in aval de primul).

36 Culmea Steiasa Mare formeaza versantul stang al Vaii Florei.

37 Spre nord-vest se intrezareste Ciucasul; putin mai in fata, dar in dreapta, Bobul Mare, din Muntii Grohotis; in prim plan, rupta de torenti, Steiasa Mare.

38 Mai spre nord, Muntii Neamtului.

39 Parasim drumul comod care ocoleste Baiul Mare si urmam cararea de maxima altitudine care ne va sui pe varf.

40 Conform lucrarii Muntii Baiului, de Mihai Ielenicz, din colectia Muntii Nostri, nr. 31, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1984, suntem pe Varful Baiul Mare, candva balizat; varful care urmeaza, de 1908 m, se numeste tot Baiul Mare!

41 De pe varf vedem Bucegii. In centrul imaginii, Muntele Cumpatul cu varful omonim in extremitatea stanga. Versantul sau stang este declarat rezervatie datorita narciselor salbatice (Narcissus radiiflorus) care-l populeaza.

43 Coboram pe culmea Muntelui Cumpatul.

44 a, b Narcise pe Muntele Cumpatul.

44c Narcise pe Muntele Cumpatul.

De la stana ne va dirija, pe Plaiul (impadurit) Tufa, vechea poteca ciobaneasca peste care se suprapune un marcaj silvic cu benzi verticale, rosii. Este si acesta important, caci la el nu vom renunta in momentul in care poteca ciobaneasca va devia spre dreapta, pe un picior secundar, spre Valea Tufa; este esential sa simtim permanent in stanga noastra Valea Rea (neavand nici un afluent pe dreapta, nu sunt picioare secundare). Partea finala a coborasului, mai bine de jumatate de ora, este pe o panta constant mare, fara a lipsi insa cararea; iar acolo unde avem dubii, apelam la marcajul silvic care ne va indica directia buna. Iesim in spatele unui vechi canton silvic, la confluenta Vaii Rele cu Prahova. De aici, fie trecem podul peste Valea Rea si mergem mai bine de un kilometru pe malul stang al Prahovei pana putem traversa liniile caii ferate, exact pe unde am facut-o la debutul traseului; fie trecem Prahova pe podul caii ferate ajungand la gara Sinaia mai repede, pe o poteca paralela cu calea ferata (atentie insa la tren!).

45 Plaiul Tufa; la marginea padurii, Stana Mare, parasita.

46 Poteca de pe Plaiul Tufa pare o alee de parc.