Trovanţi la Udeşti, lângă Suceava

                               1

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Udești este un sat in judetul Suceava, aflat la 18 km de orasul Suceava, pe DJ 208A, inspre Liteni. Din centrul Udeștiului ne deplasam cateva sute de metri pana la iesirea din sat dinspre urmatorul sat, Poieni - Suceava. 

Vremea este frumoasa la mijloc de martie 2014 iar dealurile domoale ale zonei imbie sa le cercetam in detaliu. Imediat dupa ce depasim ultima casa, pe partea dreapta in sensul de mers, se desprinde din drumul principal un drum de tara, pe care ne inscriem (foto 1). Ne atrag atentia in mod special doua dealuri, marcate cu sageata albastra, respectiv rosie. Dealul marcat cu sageata rosie are altitudinea de 485 m si se numeste Oadeci. Parcurgem cateva sute de metri pe acest drum de tara si ajungem intr-o livada in care drumul se abate spre dreapta fata de sensul de mers. Traversam pajisti intinse unde primavara incepe sa se faca simtita. Au aparut matisorii (foto 2) si, timid, cateva flori galbene (foto 3). Pe ici, pe colo intalnim in urcus spre primul deal, ochiuri de apa (foto 4).

                    2

                            3

4

Urcam o panta domoala si ajungem sub primul deal, unde ne atrag atentia rapele cauzate de alunecari de teren. Ne abatem in urcus spre dreapta. Intalnim prin solul nisipos cativa trovanti, de mici dimensiuni (foto 5, 6). Ceva mai incolo gasim o rapa adancita de ape. Au fost modelate forme uimitoare prin acest mal nisipos (foto 7). Pe alocuri sunt vizuine ale unor rozatoare (foto 8).

                                                                         5

                                                                         6

             7

8

                                                                 9

Ne deplasam spre urmatorul deal (foto 9) si traversam saua dintre cele doua dealuri. Cand ajungem pe partea opusa fotografiem spre inapoi (foto 10). Inca de la primul contact cu acest deal intalnim alunecari de teren spectaculoase iar ceva mai incolo cateva mici jgheaburi sapate de apa. Solul este nisipos si pe alocuri nisipul este intarit si cimentat. Apar trovanti de mici dimensiuni (foto 11, 12). Ne deplasam la aproximativ trei sferturi din inaltimea acestui deal. Rapa de sub noi este interesanta (foto 13).

                                                                           10

                                                                     11

                                                                          12

13

Intalnim din nou trovanti, care de care mai aspectuosi (foto 14, 15, 16). Depasim un nou jgheab de unde vedem satul Udesti (foto 17). Imediat intalnim alti trovanti (foto 18). Stau in bataia vanturilor si iau formele cu care suntem obisnuiti (foto 19). 

                                                           14

                                                              15

                                                             16

                                                                 17

                                                                 18

19

Pe unul am observat cum se cimenteaza nisipul (foto 20). Altii ies sub forma de mici coloane din solul nisipos (foto 21). Straturile de nisip intarit sunt colorate asa cum numai natura putea sa o faca (foto 22). Ne mai deplasam cativa metri si intalnim veritabile sculpturi naturale (foto 23, 24). Ceva mai incolo cateva coloane vor iesi integral din nisip (foto 25).

                                                                 20

                                                             21

                                  22

                                                             23

                                                                24

25

Depasim ultimul jgheab (foto 26) care coboara abrupt si urcam spre varful Dealului Oadeci, unde este arborat steagul national (foto 27). Stand cu spatele la steag, ne deplasam spre padurea care se vede in dreapta, pe un drumeag (foto 28). 

                                                                                26

                                                                       27

28

Pe campurile dinaintea padurii cateva ciute pasc linistite (foto 30). Ajungem imediat la intrarea in padure, unde se afla o intersectie de mai multe drumeaguri. Noi ne abatem pe cel din dreapta (foto 31). Aceasta este padurea Udesti, inca neinverzita (foto 32). 

                                                   30

                                                                                31

32

33

Continuam deplasarea pe drumeag, depasind o poiana si dupa cateva sute de metri iesim in varful unui deal, la loc deschis. De acolo ne deplasam in coborare spre dreapta. Se spune ca Stefan cel Mare s-a ascuns in scorbura unui stejar atunci cand tatal sau, Bogdan al II-lea a fost ucis intr-un sat din apropiere, Reuseni. Dupa ce a scapat de urmaritori, a construit din acel stejar o biserica, marcata cu sageata rosie in imaginea 33. Ne deplasam spre liziera padurii din dreapta imaginii 33 dupa ce intersectam un drum comunal. Urmam apoi un drumeag care merge paralel cu liziera dar prin padure, la cativa metri de liziera. Acesta ne conduce destul de repede la o noua intersectie de unde ne abatem pe un drumeag mai putin vizibil, spre stanga in imaginea 34. Ajungem astfel la cateva case care alcatuiesc un sat mai izolat, Manastioara. Dupa ce traversam inca un drum comunal care trece prin acest sat observam casele din imaginea 35. Oricum este bine sa intrebam si localnicii despre traseu.

                                                                           34

35

Ne deplasam spre casa din dreapta imaginii 35 si trecem pe langa cateva salcii batrane (foto 36). Imediat dupa ce depasim casa din dreapta imaginii 35 urmeaza o usoara coborare. Aici intalnim viorele (foto 37). 

                                                                     36

37

Cateva salcii curatate stau intr-o balta temporara, provenita din topirea zapezii (foto 38). Urcam pe partea opusa, spre constructia care se zareste printre copaci, nu inainte de a fotografia spre inapoi, catre dealul pe care l-am coborat (foto 39). Iata si biserica din lemn (imaginea 40).

                                                                 38

                                                    39

40

                                                  41

Daca stam cu spatele la poarta de intrare, ne vom deplasa spre dreapta pe un drumeag. Pe acolo intalnim un copac care s-­a grabit sa infloreasca si atrage deja albinele (foto 41). Drumeagul merge cateva sute de metri prin aceasta noua padure, numita Plavalari (foto 42). Ne scoate la un drum forestier mai mare (foto 43) pe care ne vom abate spre stanga fata de sensul de mers. Este un drum degajat (foto 44). 

                       42

                                                                           43

44

Trecem pe langa o zona mlastinoasa cu stuf (foto 45) iar ceva mai incolo observam ciute care fug spre padure (foto 46). Ajungem destul de repede la primele case ale unui sat izolat si dupa ce trecem de ultima casa vedem o parte din traseul parcurs (foto 47). 

                                                                             45

                                           46

47

48

Din dreptul ultimei case din sat parasim drumul forestier si ne abatem spre stanga, pe un drumeag care trece printr-o mica portiune flancata de maluri abrupte, lutoase (foto 48).  De aici mai parcurgem cateva sute de metri si iesim in satul Rusii-Manastioara, la DJ 208 A, unde incheiem traseul.

alte locuri cu trovanţi din România