Muzeul Culturii Cucuteni

Vasile Bouaru, Ciprian Chelariu (Rădăuţi), Alexe Oana (Hârlău) 


1 martie 2014. Pornim spre o zona foarte interesanta a tarii, satul Cucuteni din judetul Iasi, care a dat nume unei culturi antice. Am ales ca punct de plecare orasul Targu Frumos (in coltul din dreapta jos a hartii; extras din Romania, tourist map, Ministerul turismului, 1989) de unde ne inscriem cale de aproape 11 km pe DJ 280B pana la iesirea dinspre capatul nordic al satului Cucuteni, unde se afla intersectia cu drumul 121 pe care ne abatem spre stanga cam 400 de metri, urmand si indicatoarele, apoi la dreapta, pe drum neasfaltat, pana la constructia din imaginea 1 (Muzeul de Istorie si arheologie Cucuteni), care se vede de la distanta.  O data patrunsi in interior suntem intampinati de un ghid care da amanunte despre ceea ce vom vedea. Si panourile dispuse lateral dau multe informatii despre acest loc (foto 2, 3). Dar cel mai interesant este ceea ce vedem in centrul cladirii, locul unde a fost descoperita o necropola daco-getica de prin sec. al IV-lea i.e.n. (foto 4). Sunt mai multe sit-uri arheologice prin aceste locuri; aceasta necropola, in care ne aflam acum, este cea mai interesanta si valoroasa sub aspect arheologic; a fost acoperita prin anul 1984.

1

                      2

                             3

4

In foto 5 se vede calea de acces spre locul mormintelor. Mergand mai departe in jurul acestui tumul, ne putem informa despre ceea ce s-a descoperit pe aici (foto 6). 

                                                          5

6

In unele vitrine stau vase de ceramica la care se vede maiestria si simtul estetic al inaintasilor nostri (foto 7). Urcam cateva trepte spre partea superioara a parcursului de vizitare, de unde putem vedea locul unde au fost descoperite mormintele (foto 8). Au fost construite din piatra iar in mijlocul acelei incinte a ramas un pinten (foto 9).  

                                                              7

                                                                8

9

                                                               10

Ne despartim de acest loc pe unde stim ca s-au perindat oameni acum mai bine de 2000 de ani. Iesim la lumina si chiar in fata usii de intrare se observa cateva pietre, evident asezate de om, un alt loc unde s-au facut sapaturi (foto 10). Observam prin ceata, undeva in departare, un alt loc unde s-au facut sapaturi arheologice si spre care ne indruma si ghidul local (foto 11).

11

                                                                      12

Parasim Muzeul Cucuteni si ajungem din nou la intersectia dumului 280B cu drumul 121. Coboram cateva zeci de metri pe DJ 280B, spre nord, in directia opusa satului Cucuteni, pana in dreptul unui drumeag care se observa pe partea dreapta a drumului (foto 12). Inainte ca sa ne inscriem pe acel drumeag, spre movila zarita din dreptul Muzeului Cucuteni, ne abatem spre marginea din stanga a drumului, in sensul de coborare, unde vom admira o rapa adanca printre arbusti (foto 13). 

13

                                                                            14

Apoi ne inscriem pe drumeagul din imaginea 12 si dupa cativa metri ajungem in dreptul unor roci nisipoase (foto 14). Coboram cu atentie pe la baza micului abrupt stancos si ne atrag atentia fosilele din aceste pietre (foto 15) si multimea cochiliilor de melci (foto 16).

                                                                       15

16

Apoi studiem abruptul. Se vede stratificatia stancilor nisipoase (foto 17, 18). Ciprian, fiind geolog de meserie, ne arata un fenomen interesant, numit laminatii (foto 19). 

                                                                         17

                                                                     18

19

                                                                20

Ne deplasam apoi de-a lungul acestui mic abrupt pana dam de capatul sau nordic (foto 20) si aruncam o privire si in partea cealalta (foto 21). Tot de aici vedem dealul pe care se afla muzeul (foto 22). 

                                                                  21

22

In fata noastra, la poalele acestui deal, se afla drumul DJ 280B, sensul spre dreapta in imagine fiind spre satul Baiceni.