Πως παίζεται το wizzle;

Προτείνουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους χρήσης του wizzle και είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες που μπορεί να προτείνουν οι χρήστες: 

1. Ο χρήστης μπορεί να λύσει το wizzle

Οι ψηφίδες κάθε wizzle εφαρμόζουν η μία δίπλα στην άλλη με έναν μοναδικό τρόπο, ωστόσο οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να συναρμολογηθούν είναι πολλοί. 


Η βασική λύση του wizzle είναι οι τοποθέτηση των πλακιδίων σε μορφή "σκακιέρας", δηλαδή τα διπλανά χρώματα να είναι διαφορετικά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Ο πιο απλός είναι να τοποθετούμε τις ψηφίδες μία-μία, τη μία δίπλα στην άλλη. Είναι όμως δυνατόν το wizzle να συναρμολογείται κατά τετράδες κατά γραμμές ή κατά στήλες αποκαλύπτοντας και άλλα μοτίβα που εμπεριέχει. 

Ο χρήστης μπορεί να αναπτύξει την δημιουργικότητά του δοκιμάζοντας πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς. 

Οι διαφορετικοί χρωματικοί συνδυασμοί δημιουργούν νέα μοτίβα και είναι πιθανόν να αλλάζουν τις συμμετρίες της ψηφίδωσης. 

Ο χρήστης μπορεί να αφήσει την φαντασία του ελεύθερη και να δημιουργήσει διάφορα σχήματα με το wizzle.

2. Ο χρήστης μπορεί να σχεδιάσει την ψηφίδωση

Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το πλακίδιο του wizzle σαν στένσιλ για να σχεδιάσει την ψηφίδωση σε χαρτί και στη συνέχεια να τη ζωγραφίσει και να την χρωματίσει δημιουργώντας ένα μοναδικό δικό του εικαστικό έργο. 

Όποιος επιθυμεί μπορεί να μας στείλει φωτογραφίες από τις δημιουργίες του για να τις δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Isometricks και να συμβάλλει δημιουργικά στην Κοινότητα Δημιουργίας και Μάθησης του wizzle. 

3. Το wizzle μπορεί να παιχτεί σαν επιτραπέζιο

Δύο ή περισσότερα άτομα μπορούν να παίξουν το wizzle σαν επιτραπέζιο παιχνίδι με διάφορα σετ κανόνων τα οποία δημιουργούν πιο εύκολα παιχνίδια διασκέδασης ή πιο δύσκολα παιχνίδια στρατηγικής

ΣΕΤ ΚΑΝΟΝΩΝ 1 (για παιχνίδι διασκέδασης)

Σε ταμπλώ 6χ6 

Κάθε παίκτης έχει ένα χρώμα. Κάθε παίκτης βάζει μία ψηφίδα όταν είναι η σειρά του. 

Ο παίκτης δεν μπορεί να βάλει ψηφίδα δίπλα (δεξιά-αριστερά, πάνω-κάτω) σε δική του ψηφίδα, δηλαδή ψηφίδα που είναι στο δικό του χρώμα. Αν ένας παίκτης αιχμαλωτίσει (δεξιά-αριστερά, πάνω-κάτω) μία ψηφίδα του αντιπάλου ανάμεσα σε δύο δικές του, παίρνει την ψηφίδα του αντιπάλου. 

Όταν κάποιος παίκτης δεν μπορεί να βάλει άλλη ψηφίδα ή όταν τελειώσουν οι ψηφίδες του τελειώνει το παιχνίδι. 

Κριτήριο νίκης: Κερδίζει όποιος έχει τις περισσότερες ψηφίδες όταν το παιχνίδι τελειώσει (φθάσει σε αδιέξοδο). 


ΣΕΤ ΚΑΝΟΝΩΝ 2 (για παιχνίδι στρατηγικής)

Το παιχνίδι παίζεται σε ταμπλό 8χ8 με wizzle τετραγωνικού πλέγματος. Μπορείτε να σχεδιάσετε μόνοι σας το ταμπλό 8χ8 σε χαρτόνι χρησιμοποιώντας ως στένσιλ την ψηφίδα του wizzle σας.

Σε κάθε παίκτη αντιστοιχεί ένα χρώμα. Όταν είναι η σειρά του να παίξει, ο παίχτης παίρνει μία ψηφίδα του χρώματός του, στην κατοχή του και έχει δικαίωμα να κάνει κίνηση ή/και επίθεση.

Κίνηση σημαίνει:

Επίθεση σημαίνει:

Χτίσμα είναι μία σειρά από τρεις τουλάχιστον ψηφίδες του ίδιου παίκτη (πάνω ή κάτω ή δεξιά ή αριστερά ή διαγώνια). Ένας παίκτης μπορεί να κάνει όσα χτίσματα θέλει αρκεί να μην ακουμπάνε μεταξύ τους (δεξιά ή αριστερά ή πάνω ή κάτω ή διαγώνια). Το χτίσμα είναι προστατευμένο, δηλαδή δεν μπορεί να υποστεί επίθεση από τον αντίπαλο. Ο αντίπαλος μπορεί να κάνει μόνο ειδική επίθεση σε ένα χτίσμα.

Ειδική επίθεση: Όταν θέλουμε να επιτεθούμε σε ψηφίδα που ανήκει σε χτίσμα τότε πρέπει να έχουμε τέσσερις ψηφίδες διαγώνια από αυτήν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να αφαιρέσουμε την αντίπαλη ψηφίδα από το ταμπλό και έτσι να χαλάσουμε το χτίσμα. Την ψηφίδα του αντιπάλου που αφαιρέσαμε την κρατάμε στην κατοχή μας και μετράει σαν ένας πόντος.

Κριτήρια νίκης: Κερδίζει όποιος μαζέψει πρώτος 5 πόντους. Στην περίπτωση που γεμίσει το ταμπλό ή στην περίπτωση που εξαντληθούν οι ψηφίδες και των δύο παικτών, κερδίζει ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους.