Sådan tjekker du dine rettigheder

Sådan tjekker du, om du har tilladelse til at uploade din artikel. Der er fem overordnede måder at tjekke, om du har tilladelse til at uploade din artikel i UC Viden. 

1. DOAJ (Directory of Open Access Journals)

DOAJ er en anerkendt og kvalitetssikret database med omkring 9.000 Open Access tidsskrifter. Kendetegnende for den form for tidsskrifter er, at artiklerne som udgangspunkt er online tilgængelige. Der vil typisk være en betaling for publicering i sådan et tidsskrift. Dette kaldes Author Processing Charge (APC). Størrelsen af APC’en kan variere meget fra ca. kr. 3.000 til ca. kr. 17.000. Artiklen vil være umiddelbart tilgængelig uden embargo‐periode. Du kan derfor linke til artiklen, men det er ikke ensbetydende med, at du må uploade artiklen til UC Viden. Tjek derfor altid tidsskriftets hjemmeside. Oplysninger om tilladelse til upload af artiklen står som regel under Permissions, Guide for Authors eller Submit. Find DOAJ på www.doaj.org.

2. SHERPA/RoMEO

SHERPA/RoMEO er en database over forlagene og tidsskrifternes bestemmelser for forfatterrettigheder. Databasen er integreret i UC Viden. Hvis forlaget eller tidsskriftet er registreret i SHERPA/RoMEO, vil oplysningerne om forfatterrettigheder automatisk komme frem i UC Viden, når du vælger et tidsskrift som her:

Vær opmærksom på, at det langt fra er alle tidsskrifter og forlag, der er registreret i SHERPA/RoMEO. Vær også opmærksom på, at Grøn eller blå ikke er ensbetydende med, at det er tilladt at uploade forlagets version (Publisher’s version). Vær også opmærksom på, at der kan være bestemmelser vedrørende embargoperiode (se kapitel 4 nedenfor). Klik derfor altid på ’Læs mere’ under den korte version af bestemmelserne SHERPA/RoMEO opererer med fire farvekoder, der angiver forskellige bestemmelser for Open Access. Vær opmærksom på, at SHERPA/RoMEO som udgangspunkt har registreret forlagets generelle bestemmelser, fx Elsevier, Wiley og lignende. I sådanne tilfælde, er det vigtigt altid at tjekke det konkrete tidsskrifts hjemmeside eller din kontrakt (se nedenfor) for de specifikke bestemmelser

Farvekoder:

Som sagt ovenfor, kan man aldrig nøjes med at se på farvekoden. Tjek altid de udvidede informationer under ’Læs mere’. De popper også automatisk op i UC Viden, hvis du vælger at uploade et eksemplar af artiklen som her: 

I dette tilfælde, har forfatteren ret til at uploade en post‐print version (se ovenfor) og gøre den tilgængelig i UC Viden portalen (open access repository), men først efter en embargo‐periode på 12 måneder. Det er ikke tilladt at uploade forlagets version (Publisher’s version) og der skal altid linkes til denne version. 

3. Forlagets/tidsskriftets webside

Det er en god ide at tjekke forfatterrettighederne på tidsskriftets webside. Et eksempel er som ovenfor tidsskriftet BMC Nursing. Tidsskriftet udgives af Biomed Central, som har generelle bestemmelser vedr. Open Access:

I det konkrete tilfælde skal der betales en APC (Article Processing Charge) for publicering. Det er en udbredt forretningsmodel for internationale tidsskrifter. Til gengæld for betalingen vil forfatteren beholde ophavsretten til artiklen.

4. Forlagets/tidsskriftets webside

I UC Viden er det muligt at vælge 9 forskellige Creative Commons licenser. Det er vigtigt, at du markerer den Creative Commons licens, som artiklen er udgivet under (hvis den findes). Du kan som regel finde Creative Commons licensen på tidsskriftets webside som her:

Her er en kort vejledning til licenskoderne (læs mere her: https://creativecommons.org/licenses/):

En licens kan derfor være CC BY – NC – ND, hvilket betyder, du som forfatter altid skal krediteres, at teksten kan redistribueres men ikke bearbejdes/ændres og kun ikke‐ kommercielt. GNU eller General Public Licences er mindre brugt. Du kan læse om det her: http://www.gnu.org/.

5. Kontrakt 

I de fleste tilfælde, vil du få en kontrakt for din publikation. Det gælder især for større forlag og internationale anerkendte tidsskrifter. I det tilfælde, kan du som hovedregel læse heri, hvilke rettigheder du har i forhold til at dele din artikel i et institutionelt online Open Access arkiv. Kontrakternes bestemmelser og udseende kan variere meget. Det er derfor vanskeligt at sige noget specifikt om. Spørg derfor forlaget/tidsskriftet, hvis du er i tvivl om, hvad du må og få evt. hjælp i biblioteket til at forstå, hvad der står.