Fra og med 2025 skal alle eksternt finansierede forsknings- og udviklingsprojekter registreres i UC Viden. Også internt finansierede FoU-projekter kan registreres. Din professionshøjskole kan have særlige krav om registrering af projekter.
Når dit projekt registreres og vises på ucviden.dk, bliver det nemmere for potentielle samarbejdspartnere, kolleger og studerende at få kendskab til projektet og de tilknyttede publikationer, aktiviteter, personer etc. Du kan knytte publikationer, aktiviteter, bevillinger osv. til projekter fra begge sider - både fra projektregistreringen og fra publikationen, aktiviteten etc.
Bevillinger registreres særskilt i UC Viden og knyttes derefter til projektet – se vejledning her.
Hver professionshøjskole har sin egen UC Viden database, som leverer data til en fælles UC Viden-database og til ucviden.dk. Dette setup gør det nødvendigt at oprette projektet i hver af de deltagende professionshøjskolers UC Viden databaser. Man kan desværre ikke bare tilknytte sig et projekt oprettet ved en anden institution. Men man må meget gerne kopiere projektets data fra ucviden.dk, når man registrerer projektet i sin egen professionshøjskoles UC Viden-database. Så bliver registreringerne ensartede, og det forbedrer chancerne for korrekt sammenlægning i den fælles UC Viden database.
Definitioner på projekttyper i UC Viden
Forskning er eksperimenterende eller teoretisk arbejde med det formål at opnå ny viden og forståelse. Arbejdet er primært rettet med bestemte anvendelsesområder, da professionshøjskoleforskning skal være anvendt forskning og ikke grundforskning.
Udviklingsprojekt / innovation er systematisk arbejde baseret på viden opnået gennem forskning og/eller praktisk erfaring med det formål at frembringe nye eller væsentligt forbedrede materialer, produkter, processer, systemer eller tjenesteydelser.
Andet: her kan du registrere projekter der ikke hører hjemme under forskning, udvikling og innovation.
Finansieringstyper:
Et internt finansieret projekt er finansieret af institutionen selv.
Et eksternt finansieret projekt er finansieret helt eller delvist af midler fra eksterne kilder, som anvendes til forskning og udvikling. Dette omfatter også blandt andet tilskud til ph.d.-projekter og kontraktforskning. Midlerne stammer fra specifikke aftaler, ansøgninger eller kontrakter og ikke fra institutionens egen grundbevilling.
Start registreringen ved at logge ind i Pure (ucviden.[din professionshøjskoles forkortelse].dk) og trykke på den blå knap +Tilføj indhold på forsiden (eller på ’+Tilføj ny’ under Projekter).
Vælg Projekter > Projekttyper og så enten Forskning, Udvikling/innovation eller andet.
Så åbnes en editor, hvor du kan registrere dit projekt.
Alle felter med * er obligatoriske fra systemets side, men de andre skal også gerne udfyldes!
I rullemenuen kan projekttypen ændres.
Under den mundrette betegnelse ’Aspekt af aktivitetstype’ (sorry, systemet er et standardprodukt:-) vælges om projektet er af national eller international karakter.
Her angives titel og evt. forkortet titel og akronym.
Hvis projektet har en anden titel i økonomisystemet Navision, så angiv gerne denne under ’kort titel’.
Der tilføjes en beskrivelse af projektet – ikke fem siders fuld projektbeskrivelse, men gerne mere end et par linjer, så læseren forstår hvad projektet handler om. Beskriv projektets formål og forventede resultat.
Beskrivelsen kan evt. uddybes med lægmandsbeskrivelse (en mindre teknisk beskrivelse rettet mod ikke-fagfolk) og en uddybende beskrivelse af projektets nøgleresultater.
Hvis projektet er eksternt finansieret, er det vigtigt at udfylde Navision-ID. Det bruges til at koble data fra UC Viden med data fra økonomisystemet ifm. afrapportering til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Hvis projektet har flere bevillinger og flere Navision-ID’er, skrives de alle ind i feltet. Husk at tilføje nyt Navision-ID, hvis der senere kommer en ny bevilling til projektet!
Hvis du ikke kender projektets Navision-ID, så tag kontakt til din projektstøttemedarbejder eller til økonomiafdelingen på din professionshøjskole.
Hvis projektet involverer flere professionshøjskoler, er det vigtigt at udfylde Sektor-ID, som bruges til at identificere samme projekt på tværs af forskellige professionshøjskolers UC Viden-databaser. Sektor-ID vælges af projektleder eller projektstøttemedarbejder ved lead-institutionen.
Din projektstøttemedarbejder kan hjælpe med at identificere projektets sektor-ID.
Her tilføjes alle projektdeltagere. Man kan fremsøge og tilknytte både interne og eksterne personer. Man kan også oprette eksterne personer, hvis de ikke kan fremsøges. Klik på ’tilføj person’, og et vindue åbnes hvor man kan fremsøge eller oprette personen og tilføje den relevante information.
Det er vigtigt at få alle interne projektdeltagere med, dels for at præsentere projektet bedst muligt på ucviden.dk, og dels for at undgå at de andre deltagere opretter egne registreringer af projektet, når de opdager at de ikke selv kan tilknytte sig til projektet, og dermed skaber dubletkaos på ucviden.dk.
Hvis du gerne vil tilknyttes et projekt, som en anden har oprettet i UC Viden, er du nødt til at kontakte opretter og bede dem om at tilknytte dig. Først da kan du lave ændringer på projektet.
Det er vigtigt at få alle eksterne projektdeltagere med, dels for at præsentere projektet bedst muligt på ucviden.dk, og dels fordi der afrapporteres om projektsamarbejder til Uddannelses- og forskningsstyrelsen. Disse data bliver kun repræsentative, hvis alle registreres.
- Vælg den rolle der bedst beskriver personens rolle i projektet: projektleder, CoPI (medleder af projektet) eller projektdeltager?
- (Systemet giver mulighed for at angive personens andel af det akademiske ejerskab til projektet (og dermed rettigheder ifm. forskningsresultaterne), men oplysningerne bruges ikke, vises ikke på portalen og kan derfor med fordel udelades.)
- Angiv personens organisatoriske enhed, hvad enten den er intern eller ekstern. Disse data er vigtige ift. opgørelser over samarbejdspartnere, men selvfølgelig også for at vise hvilke dygtige folk du samarbejder med.
- (Angiv evt. periode for samarbejdet; det kan være hele projektperioden eller en del af den.)
- Afslut ved at klikke ’opret’ – eller ’opdatér’, hvis du har redigeret detaljer om en allerede oprettet projektdeltager.
Her kan du tilføje en administrerende organisation. Den kan kun være intern.
[Så hvis du er ved at registrere et projekt udført ved en anden institution, må det opfattes som ’organisation der administrerer registreringen’ - ?]
Hvis dit projekt involverer samarbejde med institutioner uden for din professionshøjskole, så klik ’ja’ og derefter ’tilføj samarbejdspartner’. Så kan du fremsøge eller oprette institutionerne og derefter angive deres roller (klik på ’ikke udfyldt’ og vælg medansøger eller projektpartner, og markér lead-institutionen som leder.)
Her skal angives alle og kun de eksterne samarbejdspartnere (organisationer), der har ydet reelle forskningsmæssige bidrag til projektet, og som opfylder definitionen på samarbejdspartnere i Den Danske Kodeks for Integritet i Forskning:
Forskningssamarbejde er forskning baseret på tværfagligt, tværinstitutionelt, tværsektorielt og/eller internationalt samarbejde.
Samarbejdspartnere er alle parter, der er involveret i forskningssamarbejdet, herunder forskere, studerende, teknisk personale, administrativt personale og institutioner.
I dette felt anbringer systemet automatisk alle organisationer knyttet til interne og eksterne personer inddateret under ’deltagere’. De af dem der ikke faktisk er samarbejdspartnere i projektet (men f.eks. er en intern projektdeltagers for projektet irrelevante ekstra affiliering) skal fjernes fra feltet.
Her angives projektets start- og slutdato.
Hvis projektets reelle slutdato er ukendt, så skriv en forventet slutdato og ret den senere.
Hvis projektet er afsluttet før tid, klikkes af i 'Afkortet'.
Du opfordres til at uploade relevante filer og links – f.eks. projektbeskrivelse, link til projektwebside, slutrapport o.l., der kan hjælpe potentielle samarbejdspartnere, kolleger og videnssøgere til mere viden om projektet.
Bevillinger registreres som en særskilt indholdstype i UC Viden. Har du en eller flere bevillinger ifm. projektet og ønsker du at registrere dem i UC Viden, så følg vejledningen under Projekters finansiering og relatér dem herefter til projektregistreringen ved at klikke på den relevante ikon:
En hovedpointe med at registrere projektet i UC Viden er at gøre det nemt for potentielle samarbejdspartnere, kolleger og videnssøgere at finde viden om projektet og få projektets resultater ud at gøre nytte i professioner og samfund.
Du opfordres derfor kraftigt til at tilknytte alle andre projekter og publikationer, der faktisk er relateret til projektet. Det samme gælder aktiviteter, presseklip, priser og datasæt. De oprettes enkeltvis i UC Viden som normalt og kan derefter relateres til projektet enten på projektregistreringen eller i forbindelse med registreringen af publikationen /aktiviteten /osv.
Hvis du udstyrer projektet med emneord, bliver det lettere for interesserede at finde projektet i UC Viden.
Overordnede emneord vælges fra en liste (vælg den mindst ringe mulighed).
Derudover kan der tilføjes frit valgte emneord.
Brug gerne lille begyndelsesbogstav for at undgå dubletter.
Kategorien tilføjes over de næste uger.
Her skal du vælge én eller to uddannelseskoder, der bedst repræsenterer de(t) fagområde(r), som projektet udspringer af og/eller kommer til at gavne. (Projektet kan selvfølgelig være relevant for mange flere områder end to. Antallet af koder er et pragmatisk valg for at få noget nogenlunde fornuftig statistik uden at generere for meget besvær for medarbejderne.)
Du er velkommen til at sætte verdensmål på projektet, hvis du ønsker det.
Her kan du vælge mellem frit tilgængelig (defaultværdien), internt tilgængelig; tilgængelig i Pure backend for alle med adgang til dén, altså kolleger (men ikke på portalen) og Fortroligt (dvs. kun tilgængeligt i Pure Backend for tilknyttede brugere og redaktører/administratorer). Projekter der inddateres meget tidligt i processen, f.eks. ifm. ansøgninger om funding, kan sættes som tilgængelig i Pure Backend, så de ikke vises på portalen før senere i deres livsforløb.
Afslut med at vælge status til 'Til godkendelse' og tryk 'Gem'.