ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ READ-COM
Βελτίωση των συνηθειών ανάγνωσης στο σχολείο και στο σπίτι.
Ο παρών οδηγός αποτελεί ένα εργαλείο για τη βελτίωση των συνηθειών ανάγνωσης στο σπίτι και στο σχολείο, με στόχο να έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες στο μέλλον.
Ενότητες της Εργαλειοθήκης READ-COM
Εισαγωγή
Με βάση την αρχική διερεύνηση και ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για τον προσδιορισμό των αναγκών, των πτυχών του προγράμματος σπουδών και των μεθοδολογικών προσεγγίσεων που συνδέονται με τα εκπαιδευτικά και οικογενειακά πλαίσια, δημιουργήθηκε αυτός ο οδηγός, ο οποίος εστιάζει στην Προσχολική και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο μέχρι το δημοτικό σχολείο. Ο κύριος σκοπός είναι να προσφέρει ένα σύνολο εργαλείων που προωθούν και ενθαρρύνουν τις αναγνωστικές δεξιότητες τόσο σε σχολικά όσο και σε εξωσχολικά πλαίσια. Από αυτή την άποψη, αυτό το εργαλείο προσφέρει μέσα, καινοτόμες δραστηριότητες και μεθοδολογικές προσεγγίσεις που προάγουν την προσωπική εξέλιξη του μαθητή μέσω της ανάγνωσης.
Στο στάδιο της Προσχολικής Αγωγής τα αγόρια και τα κορίτσια προοδευτικά ανακαλύπτουν και εξερευνούν τις χρήσεις της ανάγνωσης και της γραφής ως πηγή ευχαρίστησης, φαντασίας, επικοινωνίας, αναπαράστασης και πληροφόρησης. Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, ένα περιβάλλον γραμματισμού πλούσιο σε κείμενα κοινωνικής χρήσης, καταστάσεις λειτουργικής γραφής και ανάγνωσης και αλληλεπιδράσεις με συνομίληκους και ενήλικες, θα ενδυναμώσει τα αγόρια και τα κορίτσια, από μικρή ηλικία, να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν την ανάγνωση και τη γραφή ως δραστηριότητες που εντάσσονται στην καθημερινότητά τους. Η βιβλιοθήκη της τάξης, η ανάγνωση ιστοριών, ποίησης κ.λπ., είναι βασικά στοιχεία για την προσέγγιση της λογοτεχνίας, που διεγείρουν την επιθυμία για ανάγνωση, επιτρέποντας στα παιδιά να ενσωματωθούν στο πολιτιστικό τους περιβάλλον και να έρθουν πιο κοντά το ένα με το άλλο. Η ανάγνωση και η γραφή πρέπει να έχουν τον κατάλληλο χώρο και χρόνο ώστε τα μικρά παιδιά να μπορούν να προσεγγίσουν ευχάριστα τα κείμενα και την ελεύθερη ανάγνωση.
Μέσα στον οδηγό πόρων για το δημοτικό σχολείο, οι δραστηριότητες χωρίζονται σε δύο επίπεδα, ένα αρχικό για ηλικιακές ομάδες μεταξύ 6 και 9 ετών και ένα προχωρημένο επίπεδο που περιλαμβάνει δραστηριότητες για μαθητές μεταξύ 9 και 12 ετών. Και στα δύο επίπεδα η Γλώσσα προσεγγίζεται διεπιστημονικά, με κύριο στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η ακρόαση, η ομιλία και ο διάλογος, η ανάγνωση και η γραφή. Πιο συγκεκριμένα, ενθαρρύνεται η ανάγνωση και κατανόηση λογοτεχνικών κειμένων, που θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της γλωσσικής επικοινωνιακής ικανότητας, με σκοπό τη χρήση της σε οποιοδήποτε κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο.
Η ανάπτυξη της επικοινωνιακής δεξιότητας περιλαμβάνει όχι μόνο το πώς θα χρησιμοποιηθεί η γλώσσα, αλλά για τι, πού και με ποιον θα χρησιμοποιηθεί. Από αυτή τη στοχαστική και λειτουργική σκοπιά της εκμάθησης γλωσσών, προσφέρονται μια σειρά από ποικίλες δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης, όχι κατακερματισμένης, γνώσης. Έτσι, οι μαθησιακές καταστάσεις ανταποκρίνονται στις πραγματικές και σημαντικές επικοινωνιακές ανάγκες των μαθητών, ξεκινώντας από πραγματικές επικοινωνιακές καταστάσεις, ευνοώντας τον διάλογο, τις συμφωνίες, τις συζητήσεις κ.λπ.