Wonen

Over hoekstenen en blokkendozen: Op weg naar jeugdvriendelijk wonen  (14-12-2022)

"Kinderen en jongeren hebben immers het recht om in een kwaliteitsvolle woning en buurt op te groeien. Toch is de verwezenlijking van dit grondrecht niet voor elk kind en elke jongere een realiteit. En dat zet ook hun andere rechten sterk onder druk. Het is namelijk moeilijk te studeren wanneer je thuis geen stille ruimte hebt. Sporten en spelen lukt niet als je geen tuin hebt of er geen geschikte publieke ruimte aanwezig is in je woonomgeving. Je kan niet veilig op ontdekking gaan in een buurt met druk autoverkeer." - Kinderrechtencoalitie, 2022

Een sterkere inleiding op het thema kunnen we niet schrijven. De Kinderrechtencoalitie legt hier duidelijk de vinger op de wonde. Een kwalitatieve woning hebben in een leefbare en gezonde buurt is één van de fundamenten voor een kansrijk leven. Het is een recht én het is broodnodig. En toch zijn de cijfers dramatisch:

Wat opvalt is hoe breed 'Wonen' gaat en hoe divers de noden en uitdagingen zijn. Wonen is één van de belangrijkste factoren om succes op andere domeinen te garanderen. Zonder adres geen toegang tot bepaalde hulp- en dienstverlening. Zonder huis geen plek om thuis te komen, je veilig te voelen en op adem te komen. Zonder gezonde woning veel meer kans op chronische ziekten en kwalen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Een kwalitatieve woning is met andere woorden een belangrijk fundament voor een kansrijk leven. 'Kwaliteitsvol' is hier trouwens behoorlijk essentieel. Een woning met alle basisvoorzieningen, die efficiënt te verwarmen is, met genoeg ruimte voor al haar bewoners,… zouden geen luxe mogen zijn. En toch blijken nog heel wat woningen niet aan de basisvereisten te voldoen.

't Lampeke (Leuven) bracht de impact van een gebrekkige huisvesting op kinderen in beeld.

Betonne Jeugd en Uit De Marge sloegen de voorbije jaren de handen in elkaar om dat perspectief van kinderen en jongeren zichtbaar te maken en te delen met beleidsmakers. Dit doen ze via de Woonpartij en de Woonreporters

Bovendien gaat wonen om meer dan een fysiek gebouw, het gaat ook om de omgeving errond en de buurt errond. eCO-CITY verkende in eerdere projecten als KIDS en BLOK hoe belangrijk die woonomgeving is voor kinderen en jongeren.

En ook geWOONtebreker zet in op die brede invulling van Wonen (brede leefomgeving, trage verplaatsingen, gedeelde ruimtes,...) in haar projecten. Bijzonder boeiend is het voorbeeld van Wijnegem, waarbij de omgevingsambtenaar het denken over kindvriendelijke woonomgeving initieerde. Dit leidde tot een nieuw perspectief, ook bij het lokaal bestuur - die haar regierol nu veel sterker in handen neemt.

Wat vinden kinderen en jongeren eigenlijk zelf belangrijk in en rond hun woning? Wat maakt een (t)huis en de omgeving daarrond kwaliteitsvol? Die vragen stellen we nog te weinig. Bataljong en Kind & Samenleving gingen daarom in 2022 op zoek hoe we kinderen en jongeren sterker kunnen betrekken bij het ontwerp van woonomgevingen. Onder de naam It takes a child to raise a village brachten we inzichten, tips en tools samen.

Hoe verleggen we de nodige steentjes?

Een complex thema, met haar duidelijke uitdagingen. Hoe kan je daar dan (lokaal) rond aan de slag? Welke tools heb je in handen om de nodige stenen te verleggen? 

Toch wel meer dan we op het eerste zicht denken. Verschillende organisaties steken de handen uit de mouwen, om noden zichtbaar te maken, om te experimenteren met andere woonvormen, om kinderen, jongeren, mensen te ondersteunen in hun zoektocht naar een thuis.

Wonen in Vlaanderen schuift 3 beleidsprioriteiten naar voor, waarrond ook lokale ondersteuning wordt voorzien:

 


Wat kan je zelf doen? Deelnemen aan het Woonoverleg en de noden van jonge inwoners daar op tafel leggen. 

Je kan ook de connectie maken met het Woonloket, die informatie op maat van ki & jo zou moeten aanbieden.

Een aantal Gentse jeugdhulp-voorzieningen met de module begeleid zelfstandig wonen stelden vast dat de transitie naar een eigen woning voor heel wat van hun jongeren moeilijk liep - vooral de zoektocht naar een geschikte woning nam heel wat (begeleidings)tijd in beslag.

 Daarom werd samengewerkt en werd in 2022 NestInvest opgericht. Ondertussen hebben ze al 12 woningen ter beschikking.

In Kortrijk wordt momenteel werk gemaakt van een toekomstvisie. Hoe kan woonbeleid in Kortrijk toekomstbestendig vormgegeven worden? 

Via Jong Kortrijk Spreekt werden jonge inwoners betrokken. Inzichten worden gedeeld via een Podcastreeks.

Wij gingen zelf in gesprek met een aantal van die handen. We spraken met Marlies D'hertoge van Uit De Marge - koepel van jeugdwelzijnsorganisaties, met Sien Crivits, beleidsmedewerker bij de Vlaamse Kinderrechtencoalitie en met Aurélie Smets van SAM vzw


Daarnaast organiseerden we een Meet Up rond het thema. Sarah en Paulo van Betonne Jeugd namen ons mee in hun ervaringen en de uitdagingen die zij vanuit het veld zien opduiken.  Veerle van Wonen in Vlaanderen vulde daarop aan door een inkijk te geven in hoe lokaal woonbeleid georganiseerd wordt en welke ingangen we als jeugdactor hebben om daar zaken in beweging te krijgen. NestInvest heeft zo'n ingang gevonden. Filip lichtte daarom toe hoe de synergie tussen jeugdhulpvoorzieningen geleid heeft tot een innovatieve aanpak: samen zoeken naar woningen voor 'hun' jongeren, zodat begeleidingstijd ook echt begeleidingstijd kan zijn. Mia en Patrick vulden aan met het verhaal van geWOONtebreker en het traject in Wijnegem: inzetten op een goeie woonomgeving vanuit het perspectief van kinderen en jongeren? Dat levert sterk beleid op voor alle inwoners. 

Meer lezen

Lees de adviezen van de Vlaamse Jeugdraad  en van de Kinderrechtencoalitie: Ver van (t)huis. Wonen vanuit een kinderrechtenperspectief

Lees de 6 eisen van de Woonpartij https://www.uitdemarge.be/uit-de-marge-vzw-en-betonne-jeugd-richten-de-woonpartij-op-en-stellen-6-wooneisen-voor/  

 

Ook de publicatie “Dak- en thuisloosheid bij jongvolwassenen - cijfers en geleefde ervaringen van jongeren" van de Koning Boudewijnstichting brengt goed in kaart waar jongeren op stoten.   https://kbs-frb.be/nl/dak-en-thuisloosheid-bij-jongvolwassenen-cijfers-en-geleefde-ervaringen-van-jongeren  


VVSG verzamelde heel wat materiaal rond uithuiszettingen. Check hun artikels hier.

SAAMO experimenteert in verschillende contexten, onder andere in Antwerpen: https://www.saamo.be/antwerpen/model/wonen-met-kansen-2/ 


Op sociaal.net staan diverse artikels rond het thema. We pikken er 2 uit: