CoNeCtYVe
Vlaanderen - Nederland

In 2023 en 2024 slaan het Vlaamse Netwerk Jeugdvriendelijk en het Nederlandse Netwerk Childfriendly Cities de handen in elkaar. We trekken er doorheen de periode op uit in Vlaanderen en Nederland, we inspireren elkaar, wisselen ervaringen uit én zoeken samen naar hoe we onze gedeelde ambitie van leefbare jeugdvriendelijke buurten kunnen waar maken.

Kernbegrippen in het uitwisselingsprogramma zijn verbinden, bewegen, inclusie en participatie. We zoeken actief naar het samenspel tussen beleid, praktijk en onderzoek. Door middel van werkbezoeken, presentaties en workshops krijgen diverse (lokale) partners inspiratie en handvatten te bouwen aan jeugdvriendelijke, leefbare buurten. 

Deze uitwisseling komt tot stand in samenwerking met stad Gent, gemeente Apeldoorn, Hogeschool GENT, HAN University of Applied Sciences, Ruimte voor de Jeugd, Bataljong, Jint, Nederlands Comité UNICEF, het Vlaamse Departement CJM en het Nederlandse Ministerie van VWS en wordt gesubsidieerd door Erasmus+.

Kick-off - 23 maart 2023

We brachten de groep als aftrap een eerste keer digitaal samen eind maart. Zo konden deelnemers elkaar leren kennen, konden we wat praktische zaken afspreken én konden we ons een eerste keer laten inspireren en voeden. 

Voor die voeding zorgden Shana Sabbe (eCO-CITY HOGENT) en Hilde Wierda-Boer (HAN). Zij namen ons mee in het potentieel van de stad, als gelijkmaker én als pedagogische kracht. 

Benieuwd naar wat ze vertelden? Herbekijk hun keynotes hieronder.

Op stap in Vlaanderen

Van 15 tot 17 mei 2023 was de uitwisseling in Vlaanderen. Tijdens de 3 dagen kwamen verschillende voorbeelden uit Turnhout en Beringen aan de orde. 

Lore van Vital Cities vatte het Vlaamse luik kort samen. Wil je meer weten, kan kan je hieronder verder lezen.

Ook Rilke (Jint) sloot de eerste dag aan. Ze pende het verhaal van Turnhout en de uitwisseling neer en liet zich voor de beelden charmeren door het werk van Beringen. 

Dag 1: Mobiliteit en publieke ruimte (Turnhout)

Wouter Verhaert en Caroline van den Eynde, beiden verbonden aan de Stad Turnhout, namen ons mee in het Turnhouts kindvriendelijk beleid en zoomden daarbij in op mobiliteit. Lees hierover meer in een artikel van Kind & Samenleving. De deelnemers konden de resultaten van dit beleid bezichtigen tijdens een wandeling of fietstocht door de stad. Dit deden ze aan de hand van Jonge Wegweters: een toolbox om jongeren te betrekken bij het mobiliteitsbeleid van een gemeente. 

Afronden deden we in Jeugdhuis De Wollewei, een klassiek Vlaams verhaal in een eigentijds en Turnhouts kleedje.

Dag 2: over samenwerken en mentaal welzijn (Beringen)

Voor onze 2e Vlaamse dag trokken we naar de Lutgartsite in Beringen: een oude school die een nieuwe buurtfunctie kreeg. Creatievelingen, ondernemers en jongeren vinden er een plek en kunnen van elkaar leren dankzij dit leerecosysteem. Er is onder andere een Overkophuis, waar jongeren tussen 12 en 25 jaar terecht kunnen voor leuke activiteiten, met vragen of voor hulp en waar ze makkelijk in contact komen met de andere partners op de site.
We ontdekten, naast het Beringse verhaal, ook hoe jong ondernemerschap er kan uitzien dankzij BAAS en Vlaio. 

Salina, Emily en Shana namen ons dan weer mee in de verhalen van De Plek en Platform C, met de nadruk op de kracht van samenwerken en van een ecosysteemperspectief.

Dag 3: Samenleven in diverse buurten (Turnhout)

In verschillende presentaties is stil gestaan bij gelijke kansen en hoe je samen met kinderen en jongeren de behoeften van een wijk in kaart kan brengen. Lore Cuypers, verbonden aan de Howest, gaf in dit verband een presentatie over tienermeisjes in de publieke ruimte; Lien Vanlangenaeker stond stil bij Brede Scholen in Vlaanderen; vanuit Saamo kwam een presentatie over een buurtonderzoek. 

Op stap in Nederland

Van 18 tot 20 september 2023 was de uitwisseling in Nederland. Tijdens de 3 dagen kwamen verschillende voorbeelden uit Apeldoorn en omgeving aan de orde. Bekijk ook de video over Apeldoorn voor een impressie van de groene, duurzame schoolpleinen en het gesprek met de Jongerenraad. 

Dag 1: Groene en gezonde stad (Apeldoorn)

Hoe houd je een bebouwde binnenstad leefbaar, zeker als het klimaat verandert en er steeds meer behoefte is aan groen en water? Een rondleiding door de klimaatstraat liet zien hoe Apeldoorn daar een antwoord op probeert te vinden.  

Ook investeert Apeldoorn in gezonde buurten. Gezonde wijken vragen om samenwerking en investeringen. De gemeente werkt samen met JOGG, Jantje Beton en het Instituut voor Natuureducatie aan buurten die uitnodigen tot bewegen, spelen, ontmoeten en een gezonde levensstijl. 


Dag 2: Participatie en publieke ruimte (Apeldoorn)

Om te zorgen voor een kindvriendelijke publieke ruimte, is het belangrijk dat kinderen en jongeren vroeg in het proces en blijvend worden betrokken. Of het nu gaat om het inrichten van een nieuwbouwwijk, zoals in Utrecht, of een inclusieve speeltuin zoals het Ettegerpark in Zutphen. 

Gesprekken met de Jongerenraad van Apeldoorn over inclusieve publieke ruimte leverden mooie resultaten op. Van creatieve ideeën tot een lijst met belangrijke randvoorwaarden waar elke gemeente mee aan de slag kan en de toezegging van Apeldoorn om met de jongeren verder in gesprek te gaan bij gebiedsontwikkeling.  Bekijk het filmpje hiernaast

Om te zorgen voor wijken waarin kinderen samen kunnen spelen en jong en oud elkaar ontmoeten, zet de gemeente in Apeldoorn in op verduurzaming en vergroening van de schoolpleinen. Deze zijn ook na schooltijd openbaar toegankelijk. Zo worden schoolpleinen een groene speel- en ontmoetingsplaats voor de buurt en dat komt de leefbaarheid ten goede. 

Dag 3: Inclusief samenleven

In Varsselder werd zichtbaar hoe multifunctionele en intergenerationele plekken zorgen voor leefbaarheid, zeker in een dorp in een krimpregio. Faciliteiten worden optimaal benut en jong en oud ontmoet elkaar gemakkelijk in 't Dorpshuus. Een plek die van iedereen is en die door iedereen samen gebruikt en beheerd wordt.

Zie ook deze video waarin de aanpak wordt uitgelegd of beluister hiernaast ons gesprek met Sandra.

Het Ettegerpark in Zutphen is zo ontworpen dat die toegankelijk is en speelplezier brengt voor iedereen, met een fysieke of verstandelijke beperking of niet. Bij de ontwikkeling van het speelpark zijn kinderen en gezinnen vroeg en doorlopend betrokken. Bekijk de video of luister naar ons gesprek met Ilse over het belang van (onzichtbaar) inclusieve speel- en ontmoetingsplekken