Kind- en jeugdvriendelijkheid

Ons startpunt is de vraag hoe we de best mogelijke omgeving kunnen creëren voor kinderen en jongeren. Dat betekent inherent een pleidooi voor ambitieus, rechtvaardig en duurzaam beleid en handelen én vertrekt dus ook vanuit een visie op wat een goede samenleving is of moet zijn – nl. een samenleving die de rechten van kinderen en jongeren garandeert en realiseert.


Kind- en jeugdvriendelijkheid – en dus ook het Netwerk Jeugdvriendelijk – neemt de kinderrechten zoals geformuleerd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind als uitgangspunt en als kompas voor beleid en handelen.


20191211_RepoKinderrechtenKickOffVNKJSG.avi
  • We streven daarbij naar beleid en handelen dat de kinderrechten zo optimaal mogelijk realiseert en dat voor álle kinderen en jongeren, ongeacht leeftijd, achtergrond of situatie.

      • Wie kiest voor kind- en jeugdvriendelijkheid kiest voor kinderen en jongeren. Het is dus geen neutraal begrip – integendeel. Kind- en jeugdvriendelijkheid vertrekt vanuit een houding van meerpartijdigheid en daardoor ook inclusiviteit.


      • We erkennen kinderen en jongeren als volwaardige en evenwaardige burgers met waardevolle ervaringen, meningen en ideeën. Evenwaardig burgerschap betekent dan ook dat hun belangen mee in de weegschaal liggen en minstens even hard doorwegen als andere belangen wanneer (beleids)keuzes gemaakt worden.


      • De kinderrechten als kompas nemen houdt in dat we de ambitie van kind- en jeugdvriendelijkheid nooit helemaal of definitief kunnen bereiken. Kiezen voor kind- en jeugdvriendelijkheid betekent steeds opnieuw de lat hoger en verder leggen.

      • Door het hoge ambitieniveau van kind- en jeugdvriendelijkheid kan het ook niet anders dat kind- en jeugdvriendelijk werken een kritische basishouding en (zelf)reflectie inhoudt op wat er in de leefomgeving van kinderen en jongeren gebeurt.

      • Kind- en jeugdvriendelijkheid vraagt door haar ambitieniveau, door haar complexe natuur om een collectieve aanpak. Om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken moeten we zoeken naar een manier om de krachten van individuele acties en keuzes te overstijgen door samen aan de slag te gaan. We moeten zorgen dat 1 en 1 samen 3 wordt. Dat bekent dat kind- en jeugdvriendelijkheid best vorm krijgt als een collectief leerproces, waarbij we niet alleen samen aan de slag gaan, maar ook echt samen leren hoe we nog beter kunnen beantwoorden aan de noden en belangen van kinderen en jongeren.

Het collectieve karakter van kind- en jeugdvriendelijkheid vormt de ‘natuurlijke’ basis van het Netwerk Jeugdvriendelijk. Als Netwerk vertrekken we immers van dat collectieve karakter om de werking vorm te geven. Dit vertaalt zich concreet in 4 bijkomende waarden die we voor het Netwerk Jeugdvriendelijk als organisatienetwerk naar voor schuiven.

      • De start is het gedeeld eigenaarschap van het Netwerk en van kind- en jeugdvriendelijkheid. Iedereen die mee bouwt aan dit verhaal, die impact heeft op de leefomgeving van kinderen en jongeren en die betrokken wil zijn op en in het Netwerk Jeugdvriendelijk, heeft meteen ook die mogelijkheid. Elke vorm van engagement telt, of het nu klein of groot is, en wordt evenwaardig gewaardeerd.

      • Met de kinderrechten als basis en het streven naar de best mogelijke omgeving voor kinderen en jongeren, schuift het Netwerk Jeugdvriendelijk maatschappelijke relevantie mee naar voor als waarde. We bouwen samen aan kind- en jeugdvriendelijkheid en dat kan alleen als we inspelen op actuele thema’s en voeling houden met wat er in de concrete leefwereld van kinderen en jongeren speelt.

      • Om gedeeld eigenaarschap en betrokkenheid van partners mogelijk te maken, streven we naar een laagdrempelig karakter. We werken niet met lidmaatschappen of vaste engagementen, omdat ieder volgens eigen mogelijkheden en noden terecht moet kunnen in het Netwerk. Het hoge ambitieniveau van kind- en jeugdvriendelijkheid mag geen afschrikmiddel zijn om enkel met de beste leerlingen van de klas aan de slag te gaan.

We kiezen bovendien voor een positieve en stimulerende sfeer, voor het stimuleren van een “Yes we can”-gevoel. Enkel op die manier kunnen we werk maken van dat collectieve leerproces en kunnen we ook kleine engagementen en initiatieven ten volle waarderen en ondersteunen.


  • Tot slot dragen we ook flexibiliteit voor als waarde voor een organisatienetwerk, zowel in thema’s, werkvormen en activiteiten. Het Netwerk Jeugdvriendelijk staat of valt met het engagement en de inbreng van de betrokken partners. Wanneer de ruimte om hier mee vorm aan te geven wegvalt, door te rigide of vooraf bepaalde kaders, verliezen we én het gedeelde eigenaarschap én de relevantie voor het streven naar kind- en jeugdvriendelijkheid.

We gebruiken deze waarden als toetssteen voor alle activiteiten die door, in en met het Netwerk Jeugdvriendelijk worden opgezet. We stemmen zowel inhoud als vorm af op kind- en jeugdvriendelijkheid als kader en als ambitie en zoeken naar manieren om het gedeeld eigenaarschap te bewaken en te versterken.