Ga samen met diverse netwerkpartners op expeditie. Verken hoe we de best mogelijke omgeving voor kinderen en jongeren kunnen realiseren. Ontdek wat jij kan betekenen in de strijd tegen kinderarmoede en voor mentaal welzijn, of wat je kan doen om de publieke ruimte weer echt publiek te maken. 

 

We trokken op 14 november 2023 naar Bib De Tweebronnen in Leuven voor onze expeditie. V


Waaruit bestond onze Expeditie?

Terugblik op de dag

Wil je graag een overzicht van de ideeën, bedenkingen en kansen die uit de Expeditie naar voor kwamen? Check dan zeker deze Canva.
Je kan daar zelf ook aangeven hoe je jouw eigen steentje kan/wil bijdragen rond de verschillende thema's.

Leuvens schepen van Jeugd Dirk Vansina trapt samen met coördinator van het Netwerk Jeugdvriendelijk Jolijn De Haene de dag af. Lees hiernaast haar openingswoordje.

Expeditie Jong_opening.pdf

Samen op pad

We startten met 3 gidsen die ons elk meenamen in hun verhaal. Zij geven ons de nodige vulling voor onze rugzakken. 

Gerben Helleman nam ons mee in het belang van publieke ruimte voor kinderen en jongeren. Ontdek hieronder zijn presentatie. Of luister naar de Podcast, waarin we met Gerben en Sven De Visscher in gesprek gingen. 

Julie Buyck nam ons mee naar Ronse en vertelde hoe ze armoedebeleid daar op de kaart zette. Hieronder vind je de resultaten van haar Mentimeter.
Enkele rode draden door haar verhaal: timing is alles, zorg voor cijfers én verhalen en zoek waar de believers zitten.

Sarah Bekambo blikte terug op haar jeugdjaren in Leuven. Ze leerde neen zeggen, ze leerde anderen coachen en ze leerde ons dat regelmatig stilstaan niet remmen is, maar bijtanken! 

231114_Presentatie-Speelvriendelijke steden - Expeditie Jong handout.pdf
Workshop Topics .pdf

We verzamelden vervolgens rond 5 kampvuren – onze dialoogtafels – om verhalen en successen uit te wisselen en te leren van elkaar.
We doken in de volgende vragen:


Check onze Canva als je wil weten welke antwoorden we op deze vragen formuleerden.

We verdiepten ons in de namiddag verder in diezelfde thema's. Op die manier verzamelden we de nodige onderdelen voor ons zakmes. Want wat is een zakmes zonder mes, kurkentrekker of schaar? En wat is een beleid zonder visie, partners of doelstellingen?


1. Laat ons wel wezen: samen werk maken van mentaal welzijn van kinderen en jongeren

In deze workshop brachten Gezond Leven en Vagevuur vzw op een interactieve manier een verkenning tot stand naar wat we elk in onze eigen werkcontext kunnen doen om bij te dragen aan een positief klimaat. Van de geluksdriehoek tot het belang van samenwerking. Verschillende kaders en voorbeelden kwamen aan bod en deelnemers gingen met elkaar in gesprek over de kleine en grote stappen die je zelf in je werkcontext kan zetten.

2. Armoe troef! Maar welke stenen kan je nu verleggen?

In deze workshop keerden we terug naar de basis. Welke elementen hebben impact op de armoedesituatie van kinderen en gezinnen? En hoe kunnen we zorgen voor een kansrijke omgeving van bij de start?
Boost en 't Lampeke namen ons mee in hoe zij vanuit verschillende insteken strijden tegen armoede.

3. Praten met kinderen en jongeren Hoe?Zo!

Dat de stem van kinderen en jongeren een absolute meerwaarde is voor het (lokale) beleid, daar moeten we elkaar al lang niet meer van overtuigen.
Maar hoe kan je hen nu echt op een volwaardige manier betrekken? Dat blijft vaak nog een zoektocht.
Om jullie te inspireren, namen Paulien Verbeeck en Karolien Pletinck van Dendermonde en Isabella Goossenaerts van KeKi ons mee in hun projecten.
We ontdekten in Dendermonde de kracht van een jongerenbegroting en kindergemeeenteraad-die-toch-net-iets-anders-is-dan-anders.
En Isabella nam ons mee in het verhaal van de TAG - de Tieneradviesgroep van Platform C, een lopend onderzoeksproject over beleidsparticipatie: hoe kunnen tieners en jongeren mee richting geven aan onderzoek? Hoe pak je dat aan en wie neem je mee aan boord?
En ja, ze deelden ook enkele van hun uitgeteste methodieken met ons.

4. Spelen met plaats (praktijkbezoek)

Spelen, bewegen en ontmoeten: het zijn centrale begrippen in het leven van kinderen en jongeren. Maar om te kunnen spelen heb je ruimte nodig. En die ruimte wordt steeds schaarser.
Daarom zet Leuven in op gedeelde schoolspeelplaatsen en experimenteert de stad met tijdelijke invullingen.
Katelijne Wouters (Leuven) nam ons mee naar school De Zevensprong (winnaar van de eerste editie van de wedstrijd De Mooiste Speelplaats) en naar De Bruul om te zien, voelen en horen hoe spelen mogelijk gemaakt wordt in Leuven.  Doorheen beide verhalen zorgde Lore Cuypers (Vital Cities - HoWest) dat we een onderbelichte groep in de publieke ruimte niet vergeten: tienermeisjes. Lore vertelde meer over hoe we letterlijk en figuurlijk ruimte voor meisjes kunnen creëren.

We brachten tot slot alles samen op onze droom-muren. Die droom-muren zijn nog lang niet af, of volledig. 

We hebben jou nodig om die muren aan te vullen en om te bekijken waar en hoe we kleine en grote stenen kunnen verleggen voor een kind- en jeugdvriendelijk Vlaanderen.