Mee(r) naar buiten

19 april 2023 - één van de eerste, sporadische warme en zonnige dagen van deze lente. Alsof het weer besteld was speciaal voor de Buitenspeeldag. Een dag waarop buitenspelen en buiten zijn gevierd en gestimuleerd wordt, waarop we ook het gesprek voeren waarom buiten zijn zo belangrijk is voor kinderen en jongeren en hoe we daar als samenleving meer op kunnen inzetten.

Ook Minister Dalle benadrukt, als coördinerend minister Kinderrechten, de kracht van publieke ruimte voor kinderen en jongeren en sloeg de handen in elkaar met de brede sector. Met het Netwerk Jeugdvriendelijk mochten we zo mee bouwen aan het nieuwe actieplan 'Mee(r) naar buiten', dat de ambitie heeft om letterlijk en figuurlijk meer ruimte te maken voor kinderen en jongeren.

De horizon van het plan is duidelijk, de eerste stappen zijn gezet. Nu is het aan ons om samen met Minister Dalle de ambities om te zetten in concrete actie en verandering.

Het actieplan werd voorgesteld in Park Ouest, een nieuwe tijdelijke invulling in het hart van Brussel. Leefmilieu Brussel en Toestand vzw sloegen de handen in elkaar, om op een leeg terrein, tussen de 2 metrohaltes Beekkant en Ossegem een nieuwe plek voor de buurt te creëren. De ambitie: 4 jaar lang experimenteren met die plek, om pas daarna een definitieve invulling en ontwerp aan het park te geven. Op die manier kan samen met de buurt uitgezocht worden wat de noden zijn, waar kansen liggen en wat ook haalbaar is binnen het vastgelegde kader. We spraken ook met de mensen van BroM - Brede School Molenbeek, over hun kijk op de buitenspeeldag. Er werd aanbod voor alle leeftijdsgroepen voorzien - van de allerkleinsten tot tieners. En de activiteiten zijn een weerspiegeling van wat er op een doordeweekse dag aan vrijetijd in de buurt kan beleefd worden: voorlezen, speelpleinwerk, sport,… maar geen springkastelen, zotte attracties of optredens. BroM slaat zo de nagel op de buitenspeel-kop: We moeten 365 dagen buiten zijn stimuleren en mogelijk maken.


Wil een nieuw actieplan dan zeggen dat er nog niets gebeurt of gebeurd is? Helemaal niet.

We werkten binnen It takes a child to raise a village een kader uit voor betrokkenheid van kinderen en jongeren bij planningsprocessen.

Heel wat Netwerkpartners creëerden al bijzonder veel (publieke) ruimte voor kinderen en jongeren.

Een project dat in dit kader extra aandacht verdient is Girls make the city van ZIJkant en Wetopia. Zij verenigden in 2022 25 jongeren met heel verschillende interesses en achtergronden rond een stukje Brussel dat ze delen: het skatepark aan de Kapellekerk en de directe omgeving, in de Marollen. Het is een plaats en een buurt waar geen van hen zich echt vrij of veilig voelt. Samen bedachten ze hoe hun stad een meer inclusieve plek kon worden, voor henzelf, maar ook voor hun ouders, vrienden en buren. Hun voorstellen werden vertaald naar aanbevelingen voor stadsplanners. Met enkele concepten ging een team van architecten verder aan de slag.

Luister naar de meisjes, hun beleving van de stad, en hun dromen voor een meer genderinclusieve openbare ruimte in deze podcast-reeks, gemaakt door Elena Dikomitis. De podcasts vind je ook terug op podcastplatforms als Apple Podcasts en Spotify.