Archief 2021

Meet Up Recht op Onderwijs december 2021

Tijdens twee Meet Ups zoomden we met 36 verschillende Netwerkpartners in op de vraag hoe we het recht op onderwijs kunnen realiseren. We trokken dat recht op onderwijs open naar een recht op leren, recht op ondersteuning, recht op participatie en recht op welbevinden. 

Kinderen en jongeren spenderen bijna de helft van de tijd op de schoolbanken. En ook de tijd buiten de schoolmuren wordt door het schoolleven beïnvloed (verplaatsingen, huiswerk,…). Daarnaast weten we uit onderzoek dat de kansen in de samenleving, nu en in hun toekomst, mee bepaald worden door de schoolloopbaan.

 Toch toont evenveel onderzoek aan dat onderwijs nog steeds de bestaande ongelijkheden lijkt te reproduceren en vergroten. Onderwijs vertrekt immers vaak onbewust vanuit witte middenklassenormen en werpt daardoor drempels op voor kinderen, jongeren en ouders die niet in datzelfde referentiekader leven of opgroeien.

 De coronacrisis heeft de voorbije jaren bovendien opnieuw bijzonder duidelijk gemaakt dat onderwijs meer is dan inhouden doorgeven. Het gaat ook om de broodnodige sociale contacten voor kinderen en jongeren, de school functioneert als veilige haven en ook kennisverwerving vraagt meer dan eenrichtingsverkeer. Het afstandsonderwijs biedt mogelijkheden, maar heeft ook haar limieten getoond. Tegelijk zien we een steeds groter worden lerarentekort, omdat het beroep ondergewaardeerd wordt terwijl de uitdagingen steeds groter en complexer worden – ook voor de leerlingen trouwens.

Tijd dus om vanuit het Netwerk Jeugdvriendelijk, met input van onderwijspartners, vrijetijdsactoren en kinderrechtenorganisaties te verkennen hoe we het recht op onderwijs in de praktijk kunnen realiseren en versterken.

 Dit deden we in 2 Meet Ups. Tijdens de eerste Meet Up lieten we 3 praktijken aan het woord die aan de slag gaan rond toegankelijk onderwijs – in de brede betekenis van het woord.

Filmpjes, conclusies en uitgebreid verslag vind je hier

Samenvatting Canva.pdf

Inspiratiedag Leefbare Jeugdvriendelijke buurten

Een van de prioriteiten uit het Vlaamse Jeugd en Kinderrechtenbeleidsplan is het inzetten op gezonde en leefbare buurten voor kinderen en jongeren. Ook voor het Netwerk is dit een prioritair thema, daarom sloegen we de handen in elkaar met het Departement Cultuur, Jeugd en Media voor een inspiratiedag 'Leefbare Jeugdvriendelijke buurten'.

Op dinsdag 30 november gingen we in gesprek met lokale besturen, praktijkwerkers en experten over goede voorbeelden, hun sterktes en de uitdagingen die bestaan. We gingen aan de slag met de vele aspecten die buurten leefbaar maken: publieke ruimte die echt publiek is, sociale cohesie, ruimtelijke kwaliteit, zich veilig en vlot voortbewegen, groene buurten, de buurt als speelterrein, ... En we onderzochten hoe we kinderen en jongeren steeds mee aan het stuur kunnen zetten in het creëren van jeugdvriendelijke leefbare buurten.

De dag resulteerde in heel wat beeldmateriaal, inzichten én uitdagingen die we graag met jullie delen. 

Meet Up Brussel - september 2021

We trokken met een klein groepje naar Brussel, om op ontdekking te gaan in een nieuwe site gedeeld ruimtegebruik - een site die in een dichtbevolkt en -bebouwd Brussel heel wat mogelijkheden en ademruimte creëert voor jeugdspelers, zoals het jeugdwelzijnswerk en het onderwijs.
Wie Brussel zegt, zegt ook meertaligheid. We grepen ons bezoek aan Brussel dus aan om ook daarrond inspiratie op te doen. De meertalige collectie van bib in Sint-Gillis en de diverse projecten van Foyer zijn pareltjes en deden ons beseffen dat we in Vlaanderen nog wel wat werk voor de boeg hebben.


Meet Up Leefbare buurten - juni 2021

2021 betekende ook de lancering en start van een nieuw Vlaams Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan, waarin vijf prioriteiten centraal staan. Eén van die prioriteiten is Leefbare en Gezonde buurten, een thema waar ook heel wat Netwerkpartners wel wat over te vertellen hebben. De perfecte aanleiding dus voor een Meet Up in het teken van dit thema. Een Meet Up die de voedingsbodem werd voor een gedeelde inspiratiedag later datzelfde jaar.

Kind & Samenleving leidde de Meet Up in, daarna lieten we enkele projecten aan het woord:

Van daaruit dachten we na over de betekenis van leefbaarheid en over mogelijke aangrijpingspunten. We diepten de link met publieke ruimte en met armoedebestrijding verder uit - twee oefeningen die ook in 2022 tot concrete projecten zullen leiden.

Lees alles hier na.

Meet Up Welzijn in/en onderwijs + impact - mei 2021

In het voorjaar van 2021 pikten we 2 thema's uitgebreid op:

We brachten een tiental sprekers en praktijken samen om deelnemers te inspireren, zowel met de successen als met de vragen en uitdagingen die nog leven.

Terugkomsessie 'Zorgen voor wel-zijn' - 11/02/2021

Begin februari namen we de tijd om met deelnemers terug te blikken op de Netwerkdag 'Zorgen voor wel-zijn'.
We verkenden welke uitdagingen verder opgenomen konden worden en welke tips we aan Netwerkpartners konden meegeven.  Hiernaast vind je een overzicht van de geformuleerde uitdagingen.

Wil je dieper in de gesprekken duiken, klik dan hieronder op de uitgebreide verslagen.


20210211_verslag werksessies_uitdagingen.pdf
20210211_verslag werksessies_Samenwerken.pdf
20210211_verslag werksessies_goed in je vel.pdf
20210211_verslag werksessies_Veilige buurten.pdf

Meet Up 20 januari 2021 - voornemens voor een nieuw jaar

We startten 2021 met een Meet Up in het teken van een nieuw werkjaar. We stonden stil bij de thema's en geplande acties en gingen op zoek naar inspirerende werkvormen en sprekers.
We maakten tijdens deze Meet Up ook tijd voor uitwisseling en intervisie en dat rond 3 thema's: